Lipicanci jim pripovedujejo o nas

Damijana Žišt Damijana Žišt
20.01.2019 02:31

Ptujčanka Alenka Slavinec, vsestranska umetnica in svetovljanka, fotografinja in filmska ustvarjalka, bo z razstavo Slovenija v nas februarja gostovala v Los Angelesu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odsev srca v očesu konja
Alenka SLAVINEC

Prikupna in vedno nasmejana Ptujčanka, fotografinja in filmska ustvarjalka, okoljevarstvenica, filantropinja, menedžerka. Alenka Slavinec je predstavnica slovenske sodobne umetniške scene in svetovljanka. Postala je ambasadorka Slovenije v svetu, saj ima nadvse rada svojo domovino, kar se odraža skozi njena dela, ki so prisotna v Kuvajtu, na Kitajskem, Japonskem, v Španiji, Združenih državah Amerike in v Italiji. Slavinčeva je avtorica razstave SLOVENIA IN US Lipizzaner Horses, ki so jo videli že marsikje po svetu, 8. februarja bo vidna na posebno svečanem dogodku World dignity forum v Los Angelesu.

Alenka Slavinec na drugi strani fotoaparata
Karstein STEIGER

Slovenski lipicanci se predstavijo

Alenka Slavinec je ponosna na razstavo SLOVENIA IN US (Slovenija v nas), ki bo 8. februarja letos Los Anglesu na temo Dignity (Dostojanstvo) na ustanovitvenem svetovnem forumu World dignity forum v znamenitem Wisdome. Na forumu bo slavnostno podpisana svetovna deklaracija dostojanstva. Slavinčeva bo na njej sodelovala kot umetnica in ambasadorka foruma; pravi, da je ime razstave SLOVENIA IN US v bistvu poudarjeno z besedo LOVE IN US in sledi strategiji komuniciranja Slovenije kot edine države na svetu z besedo "love" v imenu.

Alenka s Slavinec fotografijo arabskega konja na razstavi LOVE IN US  v Modern Art Gallery v Kuwaitu katere del je bila tudi  SLOVENIA IN US Lipizzaner Horses.
Alenka SLAVINEC
Siliammm portretna tehnika - Slavinčeva je upodobila francoskega umetnika Vianneya Lefebvrea.
Alenka SLAVINEC

Ljubezen do konj, fotografije in filma

"Ko bom velika, bom imela konje, sem dejala babici pri šestih letih. S starši in bratoma smo se vsako leto na poti na morje obvezno ustavili v Lipici. Trideset let kasneje so me lipicanci pritegnili kot slovenska identiteta, lepota in ponos, da sem ustvarila fotografsko razstavo SLOVENIA IN US. Za mano je več kot 50 razstav in v veselje mi je, ko v ljudeh izzovem misel na njihovo domovino. Razstave v Kuvajtu so potrdile, da ima moje prizadevanje globlje in univerzalno sporočilo o zavedanju svobode in ljubezni do domovine. Kuvajtčani - pa tudi turisti in tujci, živeči v Kuvajtu - so se identificirali s čustvom svobode in spominom vojne, saj je njihova samostojna pot podobna. Konj je žival, prisotna v vseh kulturah.

Zgodba o življenju in darovanju

​Od leta 2011 Alenka Slavinec sodeluje tudi s Festivalom Ljubljana, ki je premierno gostil razstavo SLOVENIA IN US. Lani je sodelovala na 21. mednarodni likovni koloniji v Križankah (selektorja Toma Vrana) z osmimi tujimi umetniki, živečimi v Sloveniji. Z njimi je Slavinčeva izvedla novo fotografsko spiritualno energijsko zvočno tehniko portreta SILIAMMM. Pripravila je tudi projekcijo fotografij, ki jih je posnela na likovni koloniji z živo glasbo Lada Jakšeta. Alenka je tudi avtorica razstave Plečnikova Simfonija Križank, z njo je obeležila 60. obletnico Festivala Ljubljana.
Ni le uspešna fotografinja, njene filmske produkcije vključujejo projekte The World didn't Know it Landed in the Poem, dokumentarni film o priznanem slovenskem fotografu Stojanu Kerblerju, film režiserja Aksla Stasnyja Coming Home, ki je bil uvrščen v izbor filmskih festivalov Montreal in Magnolia, ter dramo All that Glitters. Z Ashley Colburn, dobitnico emmyjev za Wonders of the world, je v koprodukciji posnela Wonders of Slovenija. Sodelovala je tudi pri številnih projektih priznanega filmskega režiserja Voitecha Jasnyja.
Bila je tudi idejni vodja in največja gonilna sila pri nastanku knjige Jaz sem darovalec avtorice Tee Gajšek. Njenih 25 fotografij, ki so nastale na različnih koncih sveta, se združujejo kot kapljice vode v eno samo zgodbo o življenju. Pri nastanku knjige je sodeloval tudi Transplant Slovenija, knjiga pa z resnično zgodbo življenja družine Gajšek nesebično in plemenito nagovarja k razmisleku o pomembnosti darovanja organov. Ob knjigi je nastala tudi razstava Slavinčeve z naslovom H2O, ki je hkrati vabilo, da preberete knjigo; razstava je zdaj na ogled na sedežu Vzajemne v Ljubljani.

V Španiji stalna razstava

Alenka Slavinec je večino leta 2017 preživela v Španiji, kjer je ob gala otvoritvi luksuznega hotel Alabriga otvorila stalno novo zbirko Alabriga Welbeeing. V Španiji jo zastopa Galerija Wynwoodpoint, kjer je s serijo Ogenj sodelovala na skupinski razstavi v Barceloni. Na Ibizi se je udeležila gibanja Oceanica in v NYC UN World Ocean Conference v sodelovanju The Slovenia times. Od takrat deluje v skladu s cilji Združenih narodov o Sustainability na vseh področjih življenja - in to implementira v svoje ustvarjalno delo in poslanstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta