Ljubezenska zgodba s hudimi detajli

Borut Planinšič ml.
30.08.2020 04:00

Zakaj je evropska liga v nogometu seviljska liga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nogometaši Seville o evropski ligi: "Nihče si je ne želi kot mi."
EPA

Pustite pregovore o Nemcih, ki da vedno zmagajo. Za šale, ki kažejo, kako predvidljiv zna biti nogomet, so v teh dneh spet zaslužni Seviljčani. Menda jih je po finalu z Interjem minilo slavje, ko so jim povedali, da prvak evropske lige ne brani naslova, ampak odide v ligo prvakov. Nič ne de, tudi od tam je, če izgubiš še pravi čas, pot nazaj v drugo ligo, ligo Seville, ki jo je v zadnjih 15 letih osvojila že šestkrat. Prištejte vseh preostalih 43 sezon pokala Uefe in njegove naslednice evropske lige, pa ima Sevilla še vedno dvakrat več trofej od prvih zasledovalcev Interja, Liverpoola, Juventusa in Atletica. Trenerji brskajo za seviljskim skrivnim receptom. Nekaj že mora biti, ko pa je klub z juga Španije takšna zver, da bojda v Uefinem superpokalu pade še Bayern, če bodo nogometaše Seville naplahtali, da je tudi to pravzaprav ... evropska liga.
Po mestu in v lokalih okoli pristanišča, ki ga je za svojo bazo vzel Krištof Kolumb in po odkritju Amerike s kraljevim monopolom za trgovanje z Novim svetom Sevillo spremenil v središče sveta, so se do leta 2006 tudi v nogometnih debatah lahko menili le o daljni zgodovini. V svojih 74 sezonah prve lige je bila Sevilla španska prvakinja le leta 1946. V letih 1935, 1939 in 1948 je odnesla kraljevi pokal. Še argentinska naveza iz sezone 1992/93, Diego Maradona in trener Carlos Bilardo, ki sta leta 1986 Argentino dvignila do naslova svetovne prvakinje, tega ni mogla spremeniti.

Varnostne službe bi bile vesele

Potem pa se je v sezoni 2005/06 začelo. Prva evropska liga, takoj še druga, z nekaj pavze še štiri v letih 2014, 2015, 2016, 2020. Evropski superpokal 2006, kraljevi pokal 2007 in 2010, španski superpokal 2007 ... Sevilla je potrebovala večje vitrine za vso zlatnino. Recept? Eni in isti, vedno pravi nogometaši že ne, ko pa je edini stik s seviljskimi začetki kapetan Jesus Navas. Pa še on je dokaz, da je Seviljčan najboljši le v Sevilli. Leta 2013 so ga prodali v Manchester City, da je ravno zgrešil sezono, v kateri je Sevilla v evropski ligi Mariborčane zabrisala iz njihove edine evropske pomladi. Tri leta pozneje je bil nazaj. Gre vse pripisati enemu pravemu trenerju in njegovemu nasledstvu? Ni šans, Andaluzijci ne stavijo na kontinuiteto, v petnajstletnem pohodu so trinajstkrat zamenjali trenerja. Zadnji, Julen Lopetegui, je že imel marsikaj dokazati. Tik pred svetovnim prvenstvom 2018 je izgubil službo selektorja Španije, ker se je dogovoril, da gre po SP za trenerja Reala. Štiri mesece pozneje so ga vrgli še realovci.

Kje je Stevanova mati?

Ob prodaji nogometaša v vrsti za njegovo službo, ne da bi vedeli za to, že stojijo drugi. Nato pridejo pogajanja. In obljube. Ne o bogastvu. Prej o - sreči. "Le srečen igralec ti bo vrnil z vsem svojim talentom," pravi Monchi. Ko je pred tremi leti padel Real in so v Sevilli vsi noreli od navdušenja, saj so prekinili njegov niz 40 tekem brez poraza, je strelcu odločilnega gola Stevanu Jovetiću na tribune šel iskat mamo in jo za roko pripeljal v slačilnico. "Ker vsak tak detajl šteje." Včasih srečo potrebuje tudi Sevilla: ko je Ivan Rakitić dvomil, ali podpisati pogodbo ali ne, je že v prvi noči pogajanj v prestolnici Andaluzije spoznal bodočo ženo. Dvomov ni bilo več.
​Tudi Monchi je dokaz, da je Seviljčan pravi le v Sevilli. Leta 2017 je šel za športnega direktorja Rome. Tam njegovi prijemi niso vžgali, manj kot dve leti pozneje je bil nazaj. Kot zvezdnik, s sprejemom pred polnimi tribunami stadiona Ramon Sanchez Pizjuan, kjer njegova magija še kar traja, čeprav je v rekonstrukciji moštva v minuli sezoni pripeljal 17 novincev. Tudi zato mu je najljubši letošnji naslov, ki so ga Seviljčani praznovali s fotografijami Antonia Puerte in Joseja Antonia Reyesa v rokah. Asov, ki ju je nogomet izgubil na poti - Puerto leta 2007 zaradi zastoja srca, Reyesa lani zaradi prometne nesreče. "In ta trofeja je največ vredna, ker je raven tekmovanja precej višja kot leta 2006. V polfinalu lige prvakov so bili Leipzig, Lyon, PSG in Bayern. V evropski ligi smo z Manchester Unitedom, Interjem in z nami na mizi imeli več evropskih trofej." Kam zdaj? Visoko tudi v ligi prvakov? Monchi priznava, da mu je letošnji pohod Lyona in Leipziga velika inspiracija. A če bo vse, kot mora biti, bo Sevilla kmalu spet zavila v svojo ligo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.