Magični variete na Ptuju: Vse se začne s sanjami

Saša Britovšek Saša Britovšek
24.03.2024 03:00

Na odru ptujskega gledališča se je zgodil magični variete, ki je gledalcem vzel sapo in združil umetnost iluzije, akrobatike, plesa, žongliranja in zabave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Akrobatski dvojec Arbadakarba
Mgp

Vse se začne in konča v sanjah - dokler človek sanja, živi, je misel, ki so jo prejšnji vikend v Mestnem gledališču Ptuj ustvarjalci Magičnega varieteja Sanje gledalcem položili na dušo. Na odru se je namreč premierno odvila čisto posebna predstava, ki žanrsko združuje gledališče, magijo in cirkus. Idejni pobudnik je uveljavljeni iluzionist Sam Sebastian, kot soustvarjalca sta se mu pridružila vsestranska umetnika, akrobata Tina Vrdjuka Kekec in Matjaž Kekec, Sobočanka in Ptujčan, ki sta kot dvojec Arbadakarba pred kratkim navdušila v televizijskem šovu Slovenija ima talent. Vsi skupaj so prepričani, da se vse začne s sanjami - in če si drzneš sanjati, lahko ustvariš karkoli.

Gledalci ostali brez sape

Ustvarjalnemu trojcu so se na odru pridružili še Lidija Petković, vokalistka in članica dvojca Cloud Velvet, plesalka in gibalka Rebeka Hanžel, ki je prepričala z nastopom na drogu in svili, ter plesna skupina Noir, ki je dvignila temperaturo v dvorani s svojim dark-metal fusion plesnim stilom - moderno obliko trebušnega plesa, združeno s temnimi in metalskimi ritmi. Če so gledalci ostali brez sape, ko je Sam Sebastian stopal bos po razbitem steklu, so občudovanje doživeli tudi ob zaključku Sanj s točko Nabiralka zvezd, ki je Arbadakarbo ponesla v finale šova Slovenija ima talent. Akrobatka Tina je med nastopom lebdela v zraku, nato izginila in se nenadoma pojavila med občinstvom. Otroški in odrasli vzkliki navdušenja so se razlegli v bučen aplavz, iskrice v očeh in nasmeh pa so občinstvo spremljali še na poti domov.

Magični variete Sanje je gostil tudi vokalistko Lidijo Petkovič.
Mgp

"Sanje so na oder Mestnega gledališča Ptuj prinesle pravo čarovnijo. To je predstava, kot je v našem prostoru še nismo videli - in verjamem, da bo očarala še mnogo gledalk in gledalcev po vsej Sloveniji," je bil ob premieri sanjsko navdušen tudi Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj.

Idejo za magični variete, ki je v našem prostoru ena redkejših oblik uprizoritvene umetnosti, je Sam Sebastian dobil na enem od številnih mednarodnih gostovanj, med drugim tudi na prestižnem festivalu Glastonbury v Angliji. Spomnil nas je, da je v sanjah, tako kot na odru, včasih vzdušje svetlo, drugič temačno, žalostno ali veselo. Vse so v osemnajstih prizorih uprizorili umetniki na odru.

Razvedrilno gledališče različnih vrst umetnosti

"V petindvajsetih letih svoje poklicne kariere iluzionista sem marsikje nastopal in sodeloval, pa se mi je zdelo zanimivo, da bi kaj takšnega poskusili tudi pri nas. Gre za neke vrste razvedrilno gledališče, ki združuje različne vrste umetnosti, od stand-upa, čarodejstva, akrobatike, ventrilokvizma, petja in plesa, ki smo ga zapeljali v enotno zgodbo, kar nam je predstavljalo velik izziv, a smo ga, vsaj po prvih odzivih sodeč, uspešno opravili," je bil po predstavi zadovoljen Sam Sebastian, ki bo s to svojevrstno uprizoritveno formo morda k podobnim sanjskim projektom spodbudil tudi druge domače ustvarjalce. Tako kot je k sodelovanju spodbudil dvojec Arbadakarba; ko je videl njun nastop v finalu šova Slovenija ima talent, se mu je porodila zamisel o magičnem projektu. Ni omahoval, temveč ju je takoj povabil k sodelovanju.

"Po nastopu v TV-šovu sva si rekla, da bi rada nadaljevala na gledališkem odru - in takoj dobila Sebastianov klic. To je prišlo na pladnju, sva si rekla, moramo združiti moči in ideje. Izplačalo se je," pravi Tina Vrdjuka Kekec. Njen izbranec Matjaž je povedal, da je predstava pravzaprav plod dolgoletnega garaškega dela vsakega posameznika in da je zdaj v ptujskem gledališču na ogled najboljše, kar so skupaj ustvarili. Oba sta ponosna, da se je to zgodilo prav v njunem mestu.

Iluzionist Sam Sebastian, igralka Alenka Cilenšek in direktor Ptujskega gledališča Peter Srbčič
Mgp

Sanjskemu doživetju se je prepustila tudi mariborska igralka Alenka Cilenšek. "Magični variete Sanje je name deloval kot očarljiv preplet z umetniki, vsemi izurjenimi na svojih področjih, predstava pa je neobičajna tudi zaradi sodelovanja s publiko. To nalogo je z improvizacijami in natančnimi učinki odlično obvladal Sam Sebastian v različnih vlogah vodje projekta, povezovalca, čarovnika, ne nazadnje tudi fakirja," je očarana povedala po predstavi.

Ustvarjalna ekipa je v dobrih dveh urah odrskih iluzij, akrobatike, plesa, čarovnij, žongliranja, ventrilokvizma in smeha dosegla, da je občinstvo začelo verjeti v nemogoče in se predalo otroškemu čudenju. Kot pravijo umetniki, so tukaj zato, da nas spomnijo, da naj se nikoli ne odrečemo svojim sanjam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta