Mladi Palestinci na obisku: "Poglejte jih, kako so srečni!"

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
20.10.2019 06:49

Deset dni so preživeli v Sloveniji v okviru medkulturne izmenjave. Spoznavali so značilnosti obeh dežel, predvsem kulinariko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za nekatere je bil vzpon na Trikotno jaso naporen, a to ni uničilo dobre volje.
Zvezdana Bercko

"Poglejte, kako so srečni. Skačejo kot majhni otroci, in to že ves čas, odkar so tu. Takšna svoboda gibanja je pri nas doma nekaj nepredstavljivega. Tukaj pa ni nobenih kontrolnih točk, omejitev in zapornic, lahko gremo kamorkoli brez nenehnega preverjanja dokumentov," je bil še vedno presenečen Loai Misleh, vodja skupine mladih Palestincev, ki so minule dni preživeli na mednarodni mladinski izmenjavi v Sloveniji v organizaciji Zavoda Voluntariat in s finančno pomočjo programa Erasmus+. Njihovo desetdnevno bivanje pri nas je bilo namenjeno predvsem medkulturnemu sodelovanju in medsebojnemu spoznavanju. Tudi prepoznavanju razlik med državama in narodoma. In teh je kar nekaj. Že pokrajina je povsem drugačna kot v Palestini. "Zgradbe stojijo tako daleč narazen in mesta so tako tiha," so bili začudeni mladi Palestinci.

"Pa saj to je tip iz 2Cellos!"

Sploh ne bi bili pozorni na mlado družino na sprehodu, če ga ne bi prepoznal eden od palestinskih fantov. "Ej, pa saj to je tip iz 2Cellos!" Srečati zvezdnika kar tako, mimogrede, tudi tega si niso mogli predstavljati, čeprav so že v nedeljo, na slovesnosti ob 880. obletnici prve omembe Jarenine, srečali slovenskega predsednika Boruta Pahorja in se z njim fotografirali. Tudi Luka si je prijazno vzel čas za klepet in skupno fotografiranje. "Rekel je, da bi z veseljem nastopil v Palestini," se je smejalo mladim.
Do Trikotne jase so nekateri prišli z lahkoto. "A to je že cilj? A nismo rekli, da gremo v hribe?" so spraševali nejeverno, za marsikoga pa je bil to najvišji vzpon v življenju. Hribi so v Palestini le na skrajnem obrobju dežele, pa tudi sicer hoja in šport tam nasploh še zdaleč nista tako razširjena kot pri nas.

Vse v gozdu je bilo novo in neznano.
Igor Napast
Nobenih kontrolnih točk, omejitev in zapornic, lahko gremo kamorkoli!
Igor Napast
Domačini v Jarenini so bili navdušeni nad palestinsko hrano.
Loai Misleh
S predsednikom Pahorjem v Jarenini
Loai Misleh

Najprej slano, potem sladko

Med desetdnevnim druženjem so udeleženci, stari od 20 do 30 let, ugotavljali, da razlike med njimi niso tako velike, kot so si morda predstavljali prej. Telefon in družbena omrežja so seveda prvo, kar jih druži, visoko na lestvici skupnih interesov pa je tudi hrana. Sploh za Palestince je hrana izjemno pomembna, pripravi jedi namenjajo veliko časa. "Joj, že za zajtrk kaj vse prinesejo na mizo," so se sprva čudili gostitelji in nato z veseljem posegali po pripravljenih jedeh. "Jedo najprej slane jedi, potem pa še sladke. Včasih v kakšnih nenavadnih, za nas čudnih kombinacijah, na primer med z arašidovim maslom," so naštevala dekleta.
Seveda so Palestinci pokusili tudi tradicionalno slovensko hrano, a ni požela pretiranega navdušenja. "Hmm, ja, saj je dobra, ampak zelo drugačna od naše," so vljudno pojasnili in dodali, da v naših jedeh pogrešajo predvsem več začimb. "A gremo lahko jutri na pico?" so spraševali.

V Jarenini so se mladi prostovoljci iz Palestine in Slovenije seznanili s kmetijskimi opravili.
Loai Misleh
Za Palestince je hrana pomemben del vsakdanjega življenja.
Loai Misleh
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta