Na kolesu: Frajer je tisti, ki nosi čelado!

Reuters
20.10.2019 04:59

Tudi izsledki najnovejše ameriške raziskave podpirajo nošenje kolesarske čelade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Rezultati nove raziskave kažejo, da večina Američanov, ki utrpijo poškodbe v kolesarskih nesrečah, ne nosi čelade, kar velja zlasti za moške, otroke ter temnopolte in latinskoameriške kolesarje. Raziskovalci so preučili podatke o 76.032 kolesarskih poškodbah med letoma 2002 in 2012; ugotovili so, da je v času nesreče čelado nosilo samo 22 odstotkov odraslih in 12 odstotkov otrok. Medtem ko je čelado nosilo 28 odstotkov poškodovanih žensk, jo je od poškodovanih moških nosilo samo 21 odstotkov. Med belopoltimi kolesarji jih je čelado nosilo 27 odstotkov, med temnopoltimi šest odstotkov in med latinskoameriškimi osem odstotkov.
Pri kolesarjih, ki so nosili čelado, je bilo tveganje za smrt zaradi poškodb za 44 odstotkov manjše kot pri tistih, ki je niso, je pokazala raziskava. Prav tako so tisti s čelado na glavi imeli manj resne poškodbe, bili so manj časa v intenzivni negi in krajši čas v bolnišnici.
Soavtorica raziskave Shahrzad Bazargan-Hejazi, raziskovalka na medicinski fakulteti Charlesa R. Drewa in na medicinski fakulteti Univerze v Kaliforniji, je dejala, da ni jasno, zakaj nekateri nosijo čelade, drugi pa ne, vendar je dodala, da na podlagi preteklih raziskav obstajajo nekatere teorije. "Kolesarji, ki ne nosijo čelade, so pogosto manj seznanjeni s prednostmi čelade. Poleg tega so nagnjeni k tveganju in si mislijo, da lahko obvladajo nevarne situacije na cesti. Prav tako menijo, da čelade niso praktične in da nisi 'kul', če jih nosiš," je dejala Bazargan-Hejazijeva. "Za ljudi iz nižjega družbenoekonomskega položaja je dejavnik tudi cenovna dostopnost."
V ZDA se s kolesom vozi približno 67 milijonov ljudi, ki preživijo skupno 15 milijard ur na leto na kolesu, so poudarili raziskovalci v reviji Brain Injury. Kolesarske nesreče so eden glavnih vzrokov za travmatične možganske poškodbe in druge športne poškodbe, ki jih je možno preprečiti. Kljub vsem dokazom, da čelada rešuje življenja, pa se še vedno premalo uporablja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta