Najbolj priljubljeni načini, kako postati fit v letu 2019

DR
20.01.2019 05:56

Fitnes trendi se pogosto in hitro spreminjajo, zato lahko tudi to leto začnete z novo zdravo navado.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Če iščete nove in zanimive načine za ohranjanje telesne pripravljenosti, lahko izbirate med novimi trendi, ki bodo to leto na voljo v fitnes studiu ali v vaši dnevni sobi.

Vadba doma

Telovadba ni več vezana samo na fitnes centre in telovadnice. Tudi v novem letu naj bi vadba v dnevni sobi dodatno pridobivala priljubljenost. Številni si doma uredijo domačo telovadnico ali pa spremljajo vadbo prek interneta. Največja prednost pa je, da se lahko te vrste vadbe lotite brez večje investicije in ne da bi potrebovali velik prostor.

Šteje vsaka minuta

Znanstvene raziskave kažejo, da nobena vadba ni prekratka in da vsaka minuta šteje. Trije desetminutni seti imajo enak učinek kot neprekinjena polurna aktivnost. Temu trendu sledi tudi visokointenzivni intervalni trening. Ljudje poskušajo postati bolj učinkoviti pri vadbi, znanost visokointenzivnega intervalnega treninga pa kaže, da lahko s takim načinom vadbe dosežete iste ali celo boljše rezultate kot pri dolgotrajni vadbi. S tem ko zmanjšamo počitek med intervali, lahko izjemno učinkovito kurimo maščobe in delamo vaje za moč. V novem letu naj bi visokointenzivni intervalni trening združili z drugimi vadbami, kot so joga, zumba in pilates.

Boks

Fitnes trend, ki nas ga bo letos preizkusilo največ ljudi, je boks. Borilne veščine vse bolj postajajo del mainstreamovske kulture. Boks je odličen kot intenzivna vadba, obenem pa se vadeči počutijo kot borci, ko oponašajo njihovo gibanje. Poleg boksa je izredno priljubljena tudi spinning vadba oziroma skupinsko kolesarjenje ob glasbi. Pri tej vadbi je po navadi manj poškodb kot pri drugih trenutno priljubljenih zvrsteh vadbe, na primer crossfitu.

Koraki in kolo

Nadziranje porabe kalorij in prehojenih korakov bo v letu 2019 še napredovalo. Obstajajo namreč pametna kolesa in druge naprave, s katerimi se lahko povežete prek aplikacij. Tako se vam na primer ob vožnji sobnega kolesa na tabličnem računalniku ali na pametnem mobilnem telefonu prikaže pot, po kateri vozite. Z vzponi in spusti pa se spreminja težavnost vadbe. Lahko tudi tekmujete z drugimi uporabniki aplikacije, ne da bi morali oditi od doma.

Ure, ki vedo vse

V letošnjem letu je prav tako pričakovati napredek na področju tehnologije pametnih ur, s katerimi lahko spremljamo dnevne aktivnosti in telesno pripravljenost. Pri tem postaja vse bolj pomembna natančnost raznovrstnih podatkov. Ljudi zanimajo različne analize, od porabe kalorij, srčnega utripa, analize spanja do hidriranosti, obdobja okrevanja po vadbi, intenzivnosti vadbe in časa vadbe. Ta trend naj bi še dodatno rasel, saj podjetja, fitnes centri in osebni trenerji vse bolj vključujejo razne meritve v svoje promocijske pakete. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta