Najboljša družabna namizna igra: 25 let Naseljencev otoka Catan

Gregor Grosman Gregor Grosman
13.09.2020 03:00

Devetnajst šesterokotnikov in dve kocki sta vse, kar potrebujete. Vešči pa morate biti tudi trgovanja. Vas zanima, kakšen nasvet ima oče igre Catan?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več milijonov igralcev po vsem svetu je navdušenih nad namizno igro Catan.
Profimedia

Predstavljajte si sebe v dobi odkritij: po dolgem potovanju so vaše ladje končno prispele na obalo še neznanega otoka. Naj mu bo ime Catan. Toda vi niste edini odkritelj, saj so na plaži Catana pristali tudi drugi neustrašni pomorščaki. Dirka za naselitev otoka se je začela. Ste tudi sami že kdaj v minulih dobrih dveh desetletjih naselili otok Catan? Naseljenci otoka Catan je družabna namizna igra, ki jo je leta 1995 zasnoval Nemec Klaus Teuber. Primerna je za 3 do 4 igralce, ki so starejših od 10 let, privržence pa ima po vsem svetu. Prav tako potekajo številni turnirji, na katerih nastopa veliko igralcev, leta 2015 so celo postavili svetovni rekord v igranju te igre, ko je Catan hkrati naselilo 1040 igralcev. V nemškem izvirniku se igra imenuje Die Siedler von Catan, že eno leto po izidu pa je bila prevedena v angleščino in se dolgo prodajala pod imenom The Settlers of Catan. Medtem se je preimenovala, ime so skrajšali in je sedaj le še Catan. Letos praznuje 25. rojstni dan.

Kako igra poteka

Za začetek morate sestaviti igralno ploščo s pomočjo šesterokotnih ploščic, ki predstavljajo različne tipe terena. Rojen je Catan, čudovit otok z gorami, pašniki, griči, polji in gozdovi, obdan z morjem. V naslednjem koraku vsak igralec na mesta, kjer se stikajo tri šesterokotne ploščice, postavi dve hišici, ki postaneta njegovo izhodiščno naselje. Ker je še nenaseljena dežela na srečo bogata z naravnimi viri, lahko moški in ženske v vaši odpravi naselje hitro zgradijo. Z gradnjo cest in novih naselij pa ta sčasoma postanejo mesta. Vprašanje je, ali ste dovolj sposobni, da vam bo uspelo nadvladati Catan. Za to boste namreč morali biti spretni v veščini trgovanja, saj prav blagovna menjava močno zaznamuje dogajanje na otoku.

Catan.com

30 milijonov igralcev se ne more motiti

Catan lahko igra tudi pet do šest igralcev, vendar je treba v tem primeru dokupiti razširitveni paket. Se pa užitek igranja v primerjavi z osnovno različico podaljša s 45 do 90 minut za dobro uro. Igralna plošča je drugačna, saj se vsakič naključno sestavi iz posameznih polj. Ima pa Teuber zanimiv nasvet za vse tiste, ki ne vedo točno, katero strategijo zasledovati. "Nikoli ne zgradite najdaljše ceste čisto na začetku," je povedal v nekem intervjuju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta