Nekatere ženske uživajo v analnem seksu ...

The Conversation
18.02.2024 03:30

... in zaradi tega ne bi smele imeti slabe vesti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V znameniti nanizanki Seks v mestu je bila Charlotte York pretresena, ker je hotel njen partner z njo imeti analni spolni odnos. 
Profimedia

Kaj vam pride najprej na misel, ko nekdo omeni analni seks? Bolečina, strah, prisila? Ali morda, da je analni seks nekaj nespodobnega, nevarnega, drznega, prepovedanega? Da je bolj "umazan" od drugih oblik spolnih odnosov? Pomislite morda takoj na spolne odnose med geji? Ali pa na užitek, ljubezen, povezanost, intimnost, zaupanje in radost?

Raziskave nakazujejo, da ljudje analni seks pogosto povezujejo s stigmo, sramom in nezaupanjem, predvsem zaradi negativnih percepcij, povezanih s tem načinom spolnega občevanja. Ko gre za analni seks med moškim in žensko, so tako v znanstvenih raziskavah kot v popularni kulturi ženske prikazane kot prejemnice, moški pa kot izvajalci. Hkrati analni seks velja za bolj tvegano spolno aktivnost z elementi prisile.

Bi jo obsojali? 

V ameriški televizijski seriji Seks v mestu je Charlotte York, ena od glavnih junakinj, pretresena in vznemirjena, ker je hotel njen partner z njo imeti analni seks. "Nočem biti dekle Ritna luknja, ker mislim, no ja … Moški se nočejo poročiti z žensko, ki ima rada analni seks. Le kdo je že slišal za gospo Ritna luknja," se je Charlotte potožila svojim prijateljicam.

Potem je tukaj tudi razvpiti prizor iz nadaljevanke Fleabag, v katerem glavna junakinja Phoebe Waller-Bridge privoli v analni seks z moškim, ki ga kličejo Ritna luknja. "Po nekajminutnem standardnem pozibavanju sem začutila, da se približuje mojemu anusu. Ampak bila sem pijana, on pa se je tako zelo potrudil, da je prišel vse do sem. In sem mu dovolila. Bil je navdušen," je svojo izkušnjo opisala Phoebe.

In še epizoda iz ameriške komične nanizanke Mindy se dogaja (The Mindy Project), ki je posvečena "nenamernemu" analnemu seksu.

Te upodobitve gledalce šokirajo, saj užitek moškega postavljajo pred užitek ženske. Ženske so redko prikazane kot pobudnice in aktivne izvajalke analnega seksa, tudi če gre za seks med dvema ženskama. Hkrati zanje velja, da načeloma niso preveč navdušene nad to obliko spolnega občevanja.

Avtorji tega prispevka smo v okviru svoje študije oblikovali več fokusnih skupin z dvajsetimi udeleženci, starimi od 19 do 56 let. Med njimi so bili tako zdravniki, specializirani za spolno zdravje, kot mladi ljudje ter tisti, ki delajo z mladimi in jih zato prav tako zanima spolno zdravje. Namen študije je bil preučiti njihove percepcije analnega seksa in odgovoriti na vprašanja, kaj sploh je analni seks, kdo pri njem sodeluje in zakaj.

Udeleženci fokusnih skupin so takoj izrazili prepričanje, da si analni seks želijo predvsem moški, ki jih ne zanima preveč, ali v njem uživajo tudi ženske. Poleg tega si po njihovem mnenju analnega seksa želijo predvsem ženske, ki so po naravi drzne, rade eksperimentirajo ali so "posebne" na kakšen drug način.

Predstavljajte si, da spoznate žensko, ki odkrito govori o tem, kako zelo s svojim partnerjem vsako noč uživata v peggingu (heteroseksualnem analnem seksu, med katerim ženska prodira v anus moškega). Bi si zanjo mislili, da je drzna, divja, perverzna? Bi si zaradi njenih seksualnih preferenc ustvarili predsodke o njej? Bi jo obsojali? Raziskave so pokazale, da bi jo. Ta negativni odnos ni nobeno presenečenje. Navsezadnje se tudi nekateri zdravniki s svojimi pacientkami ne želijo pogovarjati o analnem seksu, zaradi česar je lahko ogroženo njihovo zdravje.

Analni seks precej razširjen

Raziskave so hkrati razkrile, da nekatere zdravnike skrbi, da bi lahko ženske k analnemu seksu pregovorili njihovi partnerji ali da se zanj odločijo, ne da bi se pred tem ustrezno informirale. Spričo teh bojazni se zastavlja vprašanje, ali ženske na analni seks pristanejo, ker si ga same želijo ali ker si ga želijo njihovi partnerji.

Večina udeležencev raziskave je menila, da se pari premalo pogovarjajo o analnem seksu in o seksu na splošno. Poleg tega nedvomno ne velja za nekaj prijetnega. Težko je oceniti, koliko žensk in koliko ljudi na splošno prakticira analni seks. Mnogi ljudje se ne počutijo prijetno, ko se pogovarjajo o svojem spolnem življenju, kar je mogoče pripisati zemljepisnim, kontekstualnim in intersekcijskim dejavnikom, kot so spol in spolna usmerjenost ter rasna in verska pripadnost.

Hkrati ne obstaja jasen konsenz glede tega, kaj vse je analni seks - pegging, fingering, penetracija anusa s penisom, analna masaža ali druge aktivnosti. Toda po nekaterih ocenah naj bi heteroseksualne analne odnose imela več kot tretjina Američank. Po drugih ocenah naj bi analni seks prakticiralo več odraslih in najstnikov, kot jih ima odprt račun pri družbenem omrežju X (nekdanjem twitterju).

Te ocene v nasprotju z negativnim prizvokom in bojaznimi, povezanimi z analnim seksom, nakazujejo, da ženske v okviru svojega razširjenega seksualnega repertoarja razmeroma pogosto prakticirajo tudi analni seks. Kako naj se potem spričo vseh predsodkov in morda pretirane zaskrbljenosti glede tega, da moški ženske in dekleta silijo k analnemu seksu, ljudje sploh ustrezno pogovarjajo o njem?

Domneve, ki jih je treba ovreči

Seveda nikogar ne spodbujamo, naj prakticira analni seks, če tega ne želi. Toda naše raziskave nakazujejo, da bi se morale mlade ženske, če nameravajo imeti analni seks, pred tem ustrezno informirati. Le tako ga bodo lahko prakticirale varno in sporazumno ter v njem tudi uživale.

Naše raziskave so razkrile splošne domneve glede analnega seksa, ki jih je treba ovreči in destigmatizirati. Opredeliti je treba, kaj sploh je analni seks, kdo ga izvaja in ali so ženske lahko aktivne udeleženke, ki si želijo sodelovati pri njem zaradi lastnega užitka. Po zaslugi boljše informiranosti se bodo ženske lažje odločale, ali želijo sodelovati pri različnih oblikah spolnega občevanja ali ne.

-------

- Julia Hirst, profesorica spolnosti in spolnega zdravja, Univerza Sheffield Hallam

- Chloe Froggatt, izredna profesorica sociologije in javnega zdravja, Univerza Sheffield Hallam

- James Pickles, višji predavatelj kriminologije na Fakulteti za družbene vede pri Univerzi v Brightonu

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta