Njihovo veličanstvo cmoki

Zora Štok Zora Štok
20.01.2019 03:40

Poznajo jih v dobršnem delu sveta, pa vendar so najbolj slavni tisti iz naše bližine, iz srednjeevropske kuhinje. Nekaj posebnega so koroški kvašeni ali kipjeni knedlni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marelični cmoki so poleg slivovih med najbolj priljubljenimi sladkimi cmoki.
Profimedia

Kruhovi, zdrobovi, krompirjevi ali mesni, kvašeni, kuhani v slanem kropu, pripravljeni na pari ali zaviti v platnen prtič. Narezani na rezine, okrogli, različnih velikosti. In tudi različnih barv. Polnjeni z različnimi nadevi - zelenjavnimi, mesnimi, sirovimi, sadnimi ali z gobami, slani in sladki, namenjeni mesni ali drugi spremljavi kot priloga ali pa v sladki varianti kot sladica. In še kaj bi se našlo za skupni imenovalec z imenom cmok.

Slastni s slivami in marelicami

Poznajo jih v dobršnem delu sveta, pa vendar so najbolj slavni tisti iz naše bližine, iz srednjeevropske kuhinje. Češka, Avstrija in Nemčija, ko pa gre za krompirjevo testo, tudi Italija, njihove njoke lahko zaradi strukture testa uvrstimo med cmoke, čeprav si tudi njoki zaslužijo čisto posebno obravnavo. Cmoki ne le povsod okoli nas, temveč tudi pri nas. Koroški kvašeni cmoki ali kipjeni knedlni se lahko postavijo ob bok najboljšim cmokom, le malo potrpežljivosti je potrebno pri pripravi. Tako kot pri vseh cmokih, tudi tistih, ki so v sezoni sliv in marelic najbolj pogosto na naših mizah.

Kvašeni cmoki s slivovim nadevom, vaniljeva omaka in mak - mnogi so se nad to poslastico navdušili na smučiščih v tujini.
Profimedia

Na Češkem so z njimi doktorirali

​Za tiste, ki se na Češkem ne morejo odločiti, kateri cmok poskusiti, je dilema zlahka rešljiva. Naročimo si golaž ali drugo omakasto jed s tremi različnimi cmoki. Klasičnim kruhovim, kvašenim, kuhanim v prtiču, in krompirjevim. Za začetek dovolj, potem pa se lahko lotimo tudi kakšnih bolj zahtevnih variant cmokov. Osnovni recept za češke kvašene cmoke pravi, da na pol kilograma ostre moke potrebujemo še dve jajci, pol kocke svežega kvasa (ali ustrezno količino suhega), dva decilitra mleka, ščepec sladkorja in malo soli ter malo olja. S sladkorjem in malo mlačnega mleka vzhajan kvas dodamo moki, ki smo jo prej premešali s soljo, potem dodamo jajci in med gnetenjem testa dolivamo mlačno mleko. Testo mora biti mehko in voljno, pustimo ga vzhajati eno uro. Potem oblikujemo debelejši valj, ga tesno zavijemo v platnen prtič, zavežemo robove in cmok 20 do 30 minut kuhamo v vodi, ki naj rahlo vre. Kuhani cmok vzamemo iz prtiča in ga narežemo na rezine ter postrežemo k omakastim mesnim ali zelenjavnim jedem. Še posebej dober pa bo tak cmok, če mu dodamo prepražene kocke iz dveh rezin kruha. Ni pa nujno, da tako pripravljen cmok kuhamo kot valj v prtiču, iz testa lahko oblikujemo tudi kroglice in jih kuhamo na pari ali v vreli vodi.

Takšni in drugačni - kruhovi s slanino, kuhani v prtiču in narezani na rezine, krompirjevi. Pravšnja priloga k različnim omakam.
Profimedia

Krompir in sladke izvedbe

Iz kakršnegakoli testa že pripravljamo cmoke, je treba paziti, da ne bodo pretrdi in žilavi oziroma gumijasti. Sestavo testa uravnavamo z moko, zato jo vedno dodajamo postopoma. Cmoki bodo tudi bolj rahli, če namesto dela moke uporabimo krušne drobtine ali pšenični zdrob. Ko zamesimo sestavine za cmoke, maso vedno pustimo stati 15 do 20 minut, cmoke pa oblikujemo z vlažnimi rokami, saj se testo tako ne bo lepilo na roke. Cmoke kuhamo v rahlo soljeni vodi, ki ji lahko dodamo tudi malo olja, a če le imamo možnost, jih skuhajmo na pari.
Krompirjevo testo veliko uporabljamo tudi za sladke inačice cmokov, testu lahko dodajamo še skuto, da je še bolj rahlo. Slivovi in marelični cmoki so stalnica tudi na naših mizah, a velja poskusiti še z jagodami, malinami ali mešanim jagodičevjem. Če se še malo poigramo, lahko cmoke nadevamo z marcipanom in sesekljanimi pistacijami ter nugatom. Seveda pa pri sladkih cmokih ne smemo pozabiti na preliv - stopljeno maslo z drobtinami in ščepcem ali dvema cimeta je tisto ta pravo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta