Pes brez stekline, človek brez korone

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
06.09.2020 05:00

Da doživljamo pasje čase in je marsikdo čisto na psu, drži, od marca letos še bolj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po pasje se daleč pride.
Epa

Včasih je tudi vreme pasje, denimo, ko se zunaj razbesni tako hudo neurje, da niti psa ne bi pustili pred durmi - ker bi bil potem dejansko moker kot cucek. Psa oziroma besedo pes - še zlasti na Štajerskem, kjer smo vedno žejni kot psi - radi uporabljamo, ko hočemo na kratko in učinkovito izraziti, da je nekaj narobe oziroma nam povzroča težave. Počutim se kot pes! Uf, to pa je pasja vročina! Nas pa pozimi brez rokavic in kape lahko tudi zazebe kot psa. Če rečete svojemu otroku, da smrdi kot pes, to ni žalitev, pač pa ukaz, naj se čim prej okopa.
Razlog, da imamo psa pogosto na jeziku, je tudi število registriranih psov v Sloveniji, ki se je v zadnjih petnajstih letih skoraj podvojilo. Okoli 240 tisoč človekovih najboljših prijateljev se smuka v naši neposredni bližini, kar, prevedeno v statistiko, pomeni, da ima vsak osmi Slovenec doma psa. Vau, mjav, gledata se kot pes in mačka. Morda imate soseda, ki vas čez živo mejo gleda kot stekel pes? Raje ga naženite kot psa. Nič ti v službi ne pomaga, če veš, kam tvoj šef taco moli in da na vsakem koraku laže kot pes - tudi če si lačen kot pes, mu ostajaš (šefu) zvest kot pes, da ti ne bo slučajno očital, da si len kot pes in te bo zato ob prvi priložnosti (iz službe) nagnal kot psa.
Če mi bodo - kmalu nekoč - ukazali, da se moramo cepiti (še) zoper covid-19, mi ne bo preostalo drugega, kot da bom, zvesto kot pes, sledil vrhovnim ukazom. Če ne, mi je z ekrana lepo povedal prof. dr. Borut Štrukelj, "bi morali tisti, ki se ne bodo želeli cepiti, sami nositi stroške zdravljenja". Lahko tudi 25 tisoč evrov!!! Ob vsej tej strašljivi dr. oholosti se res počutim kot pes, ki ga obvezno cepim zoper steklino, ker je tak predpis - nekoč enkrat letno, zdaj samo na vsaka tri leta (in če bi prej slučajno ugovarjal, da je enkrat letno cepiti psa preveč, bi moral plačati kazen, ker se ne bi držal zaukazanega reda). "U životu prolazi samo vjeran pas ..." (V življenju se obnese samo zvestemu psu ...) poje reški Let 3. Pa kaj bi razpredali o psu, če pa nas imajo (in to vedno bolj) za navadne ovce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.