Pesem o ameriškem peklu in raju

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
01.08.2021 03:00
Besedilo pesmi Hotel California že 45 let buri domišljijo o tem, kaj je pesnik hotel povedati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Postava, ki je naredila nesmrtno pesem Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera

Rockovska skupina Eagles je prodala 32 milijonov izvodov plošče Hotel California iz leta 1976. Za to je zelo zaslužna naslovna pesem, mega hit, ki ga eni poslušajo zaradi kitar v inštrumentalnem delu, drugi zaradi mehiškega ritma, harmonij in melodije, tretji zaradi hrapavega glasu pevca in bobnarja Dona Henleyja, četrti zaradi besedila in peti zaradi skrivnostnosti teksta, verzov, metafor. Sporočilo pesmi že vseh 45 let, kar obstaja, buri domišljijo raznih analitikov in tudi to je prispevek k temu, da je najbolj poslušana pesem najbolj prodajanega ansambla na svetu postala mit.

Don Felder, Don Henley in Glenn Frey so avtorji Hotela California, Henley je za pesem rekel, da je opis njihovega življenja na veliki nogi v Los Angelesu, Frey je spodbudil razprave z izjavo, da tekst koplje pod površjem uspeha in je pravzaprav temna stran raja. Felder jo je opisal kot zgodbo utrujenega potnika, ki ga premami čaroben kraj, ko pride tja, opazi veliko grotesknih likov in spozna, da je hkrati glamurozno in zastrašujoče, boji se, da ne bo mogel oditi.

Dešifriranje pesmi, pravzaprav vsake besede, so z veliko domišljije opravljali razni analitiki, eni so trdili, da je Hotel California zgodba o kokainski in heroinski odvisnosti. V hipijevskem obdobju je bilo tega veliko, kraj, kamor se glavni junak pelje, naj bi bilo naselje kamp prikolic in barak Mayflower, kjer so živeli brezdomci iz Iowe. Tam je za omamljanje skrbelo veliko dilerjev, bilo je veliko razuzdanosti, zver iz besedila naj bi bila odvisnost. Hotel California bi lahko bil tudi kalifornijski center za odvajanje od drog, iz katerega je ženska, ki ga je vodila, naredila zapor, z zasvojenci pa imela intimne odnose.

Pri prestavljanju črk v imenu Eagles so eni prišli do Vetrov pekla, hudičeve cerkve, neostra figura duhovnika satanske cerkve naj bi bila vidna na ovitku albuma. Kritika sistema in opis ameriškega načina življenja je tudi eden od opisov besedila pesmi Hotel California. Avtocesta, veter v laseh in colitas, ki naj bi bila marihuana, so opis svobodnega mladega človeka tistega časa, v daljavi se blešči svetloba, tam je bogastvo, popotnik se odloča, kaj bo storil. Prestopi iz enega v drug svet. Sprejme ga ženska, prižge svečo, slišijo se glasovi, torej ni prvi, ki je prišel tja.

"Welcome to the Hotel California, such a lovely place, such a lovely face, plenty of room at the Hotel California, any time of year you can find it here." Dobrodošli v Kaliforniji, v ZDA, kjer lahko najdeš zlato, so lepe plaže, lepi ljudje, je dovolj sob. Vsi (bogati) so dobrodošli, vsi uspešni in tisti, ki bi to bili.

"Her mind is Tiffany twisted, she got the Mercedes bends, she got a lot of pretty, pretty boys that she calls friends." Tiffany je seveda draguljarna, bends pri Mercedesu se sliši tudi kot Benz, statusni simbol materializma.

Arhiv Večera
Na ovitku plošče je fotografija hotela Pink Palace z Beverly Hillsa. Foto: Arhiv Večera
Arhiv Večera

"How they dance in the courtyard, sweet summer sweat. Some dance to remember, some dance to forget." Ta del pesmi naj bi bil opis uživanja v razkošnem življenju, tisti, ki so prej živeli slabše, si rečejo, da je razkošje svoboda. Z denarjem lahko dobijo ali dosežejo, kar si zaželijo.

Samo konec je neobetaven. "You can check out anytime you like but you can never leave." Ali pa sploh niti ne?! Zakaj bi človek sploh šel drugam, zakaj bi šel iz sveta, kjer je vse mogoče kupiti?!

"So I called up the captain: please bring me my wine, we haven't had that spirit here since nineteen sixty-nine." Leta 1969 je bil seveda Woodstock in z njim poletje ljubezni, prepričevanja mladih, da so bolj kot materialnost nujne druge vrednote.

"And still those voices are calling from far away, wake you up in the middle of the night, just to hear them say. They livin' it up at the Hotel California, what a nice surprise bring your alibis. Mirrors on the ceiling, the pink champagne on ice and she said we are all just prisoners here of our own device." Ogledala na stropu in rožnati šampanjec so statusni simbol in človeštvo je žrtev samega sebe, vsi smo ujetniki, ker smo se tako odločili, ustvarili meje.

"And in the master's chambers, they gathered for the feast, they stab it with their steely knives but they just can't kill the beast." Zver je hedonizem, ki ga ni mogoče izkoreniniti, ko ga sprejmete.

"Last thing I remember, I was running for the door, I had to find the passage back to the place I was before." Pojavi se želja, da bi odšel v prejšnji način življenja.

"Relax said the nightman, we are programmed to receive, you can check out anytime you like, but you can never leave." Vendar nazaj ni mogoče, ker smo drugače programirani, iz tega sloga življenja ni mogoče pobegniti, lahko gremo za nekaj časa drugam, a se potem vrnemo, od vonja po pohlepu se ni mogoče osvoboditi.

To so nekatere interpretacije pesmi, lahko, da je vse to res, a tudi tega, kar je Frey enkrat rekel, ne kaže spregledati: "Odločili smo se narediti nenavadno pesem, da vidimo, ali bo šla skozi."

Verzi lahko pomenijo tisto, kar bralec hoče. V življenju so tudi slučajnosti, ali (pa) ne? In nekaterih stvari je boljše ne vedeti?! "Prisluhnite live posnetkom Eaglesov iz leta 1976 in 1977, na tistih nastopih se zdijo najbolj srečni," je eden od fanov komentiral na youtubu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta