Po čem je pamet

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
28.02.2021 05:00
V društvo anonimnih politikov bo treba.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni mu bilo usojeno. Foto: Robert Balen
Robert Balen

Zdravo. Odvisnosti je več, bolijo pa približno enako. V smislu "človek se navadi vsega hudega" (znane so zgodbe, da se je ugrabljena zaljubila v ugrabitelja) to "hudo" začnemo pogrešati takoj, ko mine. Kje je Krek, se sprašujemo, čeravno ga ne bi radi prav pogosto slišali, še manj ga momljajočega gledali s to njegovo grozno malo masko na preveliki bradi. Kaj neki zdaj počne Beovićeva, a je slučajno pri frizerju? In seveda, dajte nam vsakodnevno dozo vladnega govorca, ki je zdaj postal mojster za injekcije. Eni so vendarle mojstri za vse, kot denimo Brecljev Alojz Podre.

Poznam mnoge, ki so zasvojeni z jutranjo kavo in prvim čikom, drugi so odvisniki od dopoldanskega ta kratkega, tretji od čokolade, četrti, peti in šesti ne morejo (za)spati brez telefona. Ena hujših odvisnosti je hazard. Za zasvojenca z igrami na srečo se je izkazal Karl Erjavec, ki edini še ni slišal ljudske Še kikl'co prodala bom, za sladko plačo dala bom. Priporočamo mu včlanitev v društvo anonimnih politikov, čeprav dvomimo, da bo tak kameleon kadarkoli ozdravljen - kvečjemu bo zdravljen.

Enako pot k odvajanju bi priporočal kralju, ki ga je Karl skušal matirati brez kraljice, s samimi kmeti. Ampak tudi Janeza bi bilo treba hitro prijaviti, njega v društvo anonimnih pametnjakovičev, ki iščejo odgovor, po čem je pamet. Vedo sicer, da je pamet dražja od tvita (ki je v bistvu zastonj). Ne uvidijo pa, da vsak ne(s)pameten tvit izstavi račun. In (Janez in Twitter) sta srečno živela do konca svojih dni, zatorej ni in ne bo zaključek te politične pravljice za velike otroke. Sploh pa so odvisniki več časa bolj nesrečni kot pa srečni ljudje, ker že sekundo po zaužitju (dejanju) nujno potrebujejo nov dražljaj: nov kofein, nov kokain, novo stavo, nov tvit. Nov bonbon.

Kaj zjutraj najprej naredite, ko se zbudite? Lulate že, to ja, kaj pa potem? Če se zalepite na nedružabno družbeno omrežje, še preden se vam prav odlepijo veke, ste po malem že odvisnik. In nujno potrebujete zdravljenje, četudi popolnoma ozdravljeni ne boste nikoli. Grem pogledat, kaj je tvitnil danes. "Bolano".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.