Pogrešali bomo Gospoda Biatlona

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
12.04.2020 03:33

S sedmimi olimpijskimi kolajnami, sedmimi zaporednimi zmaga mi v skupnem seštevku svetovnega pokala in 28 medaljami s svetovnih prvenstev je francoski biatlonec Martin Fourcade zaznamoval zadnje desetletje v biatlonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kontiolahti marca letos: zadnja tekma, zadnja zmaga
Epa

Tudi biatlonska sezona se je končala predčasno, a za razliko od mnogih športnikov, ki so letos nameravali končati kariero, je francoski biatlonski zvezdnik Martin Fourcade imel poslovilno tekmo. Ki jo je končal - kako drugače kot z zmago. Natanko deset let po svoji prvi zmagi v svetovnem pokalu, in to na istem prizorišču, v finskem Kontiolahtiju. Tam je sredi marca, zaradi koronavirusa že pred praznimi tribunami, zmagal na zasledovalni 12,5-kilometrski tekmi. Ob tem je za vsega dve točki zgrešil svojo osmo skupno zmago v svetovnem pokalu, a tudi z malim kristalnim globusom v sprinterski razvrstitvi je bil zadovoljen.
"Danes je zame poseben dan, kot veste. Teh nekaj več kot deset let je bilo sanjskih, ne znam si predstavljati, kako bi lahko kariero sklenil na lepši način. Pogrešal sem le navijače, a ko sem pred leti v gozdu v Pirenejih začel z biatlonom, tudi ni bilo nobenih navijačev. Bila je samo ljubezen do biatlona, do smučanja. Ponosen sem na vse, kar sem dosegel, na tej poti sem odkril samega sebe. Zmaga je čudovit konec vsega, o boju za rumeno majico pa nisem niti sanjal. Danes sem štafetno palico predal kolegoma Quentinu in Emilienu, prepričan sem, da jo bosta onadva čez čas predala naprej, mlajšim biatloncem. Zelo čustven sem v tem trenutku, a če me vidite jokati, vedite, da so to solze sreče," se je v cilju v Kontiolahtiju razgovoril 31-letni Fourcade.

Da bi bil prvak, moraš premagati prvaka

Seznam njegovih dosežkov je impozanten. Ima sedem olimpijskih kolajn, od tega pet zlatih. Na zadnjih igrah v Pjongčangu leta 2018 je osvojil tri zlate kolajne.
Na svetovnih prvenstvih je osvojil 28 kolajn, od tega trinajst zlatih. Najuspešnejši je bil leta 2016 na Holmenkollnu, kjer je osvojil štiri zlate kolajne in eno srebrno. Zadnjo zlato je osvojil februarja letos, na svetovnem prvenstvu v Anterselvi si je priboril naslov prvaka na najdaljši, 20-kilometrski preizkušnji, v tekmi, v kateri je bil Jakov Fak četrti.

S puško je bil hiter in natančen.
Epa
V biatlonu ni romantike, četudi so prizorišča (posnetek je z olimpijskih iger v Sočiju) kdaj tudi romantična.
Reuters
Ni smuk, to je biatlon.
Epa

Sanje o zlatu in snegu

Martin Fourcade ne prihaja iz alpskega dela Francije, temveč izpod Pirenejev, iz departmaja ob španski meji, in je po rodu Katalonec. Rodil se je 14. septembra 1988 v Ceretu kot drugi od treh sinov v športni družini. Oče Marcel je bil trener plavanja, mama Gisele logopedinja. Pod Pireneji so živeli v naravi, v gozdovih, v dolgih zimah je že pri šestih letih začel teči na smučeh, ko pa je dobil v roke še puško, se od nje ni več ločil. Njegov prvi vzornik je bil starejši brat Simon, tudi uspešen biatlonec in večkratni svetovni prvak. Najmlajši brat Brice je smučarski učitelj.

Rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu je nosil kot drugo kožo.
Epa
Tudi Jakov Fak ga je moral velikokrat gledati v hrbet.
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta