Poiščite vrv in se vrnite v otroštvo: 7 razlogov, zakaj je preskakovanje kolebnice koristno

Mnogi se spominjamo, kako smo kot otroci skakali s kolebnico, pa tudi v času pandemije, ko smo se morali zadrževati doma, je bila pogost vadbeni pripomoček.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z malo truda do velikega zadovoljstva
Profimedia

Ne samo, da je skakanje s kolebnico zabavno, je tudi dostopen in prenosljiv vadbeni pripomoček, ima pa tudi veliko koristi za zdravje in boljšo kondicijo. Izpostavljamo nekaj razlogov, zakaj je skakanje s kolebnico tako dobra oblika vadbe.

Krepi kardio-vaskularni sistem

Skakanja s kolebnico se za krepitev nog in splošne kondicije poslužujejo boksarji. Med skakanjem se poviša srčni utrip, dihanje je bolj globoko - podobno kot pri teku. Če skačete s kolebnico deset minut na dan, s tem krepite svoj kardiovaskularni sistem, na primer znižate krvni pritisk in okrepite srce. S to vadbo povečate tudi kardiorespiratorno kondicijo, kar pomeni, da bo vaše telo bolj učinkovito pri izrabi kisika. Raziskave so pokazale, da kardiorespiratorna vadba izboljša splošno zdravje in podaljša življenjsko dobo, hkrati pa tudi uravna krvni pritisk, izboljša občutljivost na inzulin, zmanjša vnetja v telesu in zmanjša možnosti za pojav sladkorne bolezni in številnih drugih kroničnih bolezni.

Tako vrv preskakujejo kitajski šolarji.
Profimedia
Dirka deklet s kolebnicami 1. januarja 1930
Profimedia
Ker skakanje s kolebnico zahteva hitro gibanje nog in rok, jo s pridom uporabljajo tudi boksarji.
Profimedia

Vadba celega telesa

Skakanje s kolebnico je vadba za celo telo, saj morate z abdominalnimi mišicami stabilizirati telo, okrepiti noge, hkrati pa z vrtenjem vrvi tudi roke in ramena. Pri tej vadbi tako ne krepite le ene skupine mišic, ampak celotno telo. S tem se izboljšuje mišični tonus, kar vam pomaga pri vsakodnevnih aktivnostih, metabolizem pa se krepi tudi v času mirovanja, kar pomaga pri porabljanju kalorij celo med počitkom.

Izboljša koordinacijo in motoriko

Skakanje s kolebnico zahteva dobro telesno koordinacijo. Raziskave so potrdile, da izboljšuje koordinacijo celega telesa, ravnotežje in osnovne motorične veščine pri otrocih. To pa so zelo pomembne vadbene komponente tudi za kasnejša leta, saj zmanjšajo možnost padcev. S kolebnico so mogoči različni načini vadbe, vsak pa zahteva drugo vrsto koordinacije telesa. To lahko pomaga tudi pri treniranju možganov.

Poveča vsebnost mineralov v kosteh

Pri skakanju z vrvjo moramo pri vsakem skoku udariti z nogami ob tla, kar povzroči, da se naše kosti oblikujejo in okrepijo, s tem pa se poveča tudi njihova gostota, kar je koristno predvsem kasneje v življenju, ko se začne nivo mineralov zmanjševati in se povečuje možnost za pojav osteoporoze in zlomov kosti. Zlomi kolkov so namreč glavni vzrok obolevnosti in smrtnosti pri starejših, kar vodi v izgubo neodvisnosti in veliko gospodarsko breme.

Poveča hitrost

Ker skakanje s kolebnico zahteva hitro gibanje nog in rok, velja za pliometrično vadbo - mišice so izpostavljene veliki sili v kratkih časovnih intervalih s ciljem povečanja moči. Pliometrična vadba se v svetu športa uporablja za povečevanje športnikove hitrosti. Veliko vrst vadbe, na primer tek, izboljšuje le kardiovaskularni sistem - skakanje s kolebnico pa tudi poveča hitrost. Po vsakodnevni vadbi s kolebnico boste tekli hitreje kot kadarkoli.

Časovno učinkovita vadba

S skakanjem s kolebnico lahko v zelo kratkem času veliko dosežemo. Ker je to vadba za celo telo, ki zahteva hitrost in koordinacijo, je to visokointervalni trening (HIIT), pri katerem so kratki, a zelo intenzivni intervali vadbe, ki jim sledijo kratki intervali počitka. Že večkrat se je izkazalo, da s HIIT nastaja višja raven kardiorespiratorne kondicije kot pri običajni vadbi. Ta vadba je tudi bolj učinkovita, saj jo lahko izvajate krajše časovno obdobje - in prav zato je tudi najpopularnejša po vsem svetu. Kolebnica je tudi enostavno prilagodljiva, z njo lahko izvajamo zelo intenzivne treninge - odvisno od truda in moči, ki ju vložimo v svoj trening.

Zabavni način treninga

Eden najpomembnejših pogojev, da spremenimo svoje gibalne navade in začnemo redno trenirati, je, da pri gibanju uživamo in se zabavamo. Tudi raziskovalci so ugotovili, da nam lahko zabava pri treningu pomaga, da prebrodimo začetne težave in ne odnehamo prehitro.

Prežene dolgčas

Pri skakanju s kolebnico je najboljše, da obstaja toliko različnih načinov preskakovanja vrvi in nam zato ne more postati dolgčas. Sami si lahko izmislimo različne kombinacije in s tem ohranjamo raznolikost in zabavnost pri treningu.
Vsekakor pa je treba opozoriti, da skakanje s kolebnico lahko pri doskoku obremeni spodnje okončine. Čeprav to izboljša mineralno gostoto kosti, lahko hkrati vodi do poškodb - še zlasti, če tega nismo vajeni. Vendar se različni stili skakanja lahko uporabljajo tudi za manjšo obremenitev in preprečevanje morebitnih poškodb. Kot pri vseh vrstah športa je tudi pri skakanju s kolebnico treba intenzivnost stopnjevati postopoma, kar bo pomagalo preprečevati ali zmanjšati možnost poškodb.
Na splošno je skakanje s kolebnico zelo koristna oblika vadbe. Ne samo, da izboljšuje kondicijo in zdravstveno stanje - vključno s preprečevanjem srčno-žilnih bolezni in izboljševanjem kostne gostote -, je tudi cenovno dostopna oblika vadbe, za katero ne potrebujemo veliko prostora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta