Slaba drža: 4 nasveti za manj bolečin v hrbtenici

NR
19.07.2020 04:00

Ko po več ur delamo za računalniško mizo, se znajdemo v nenaravnem položaju astronavtov med poletom v vesolje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delo od doma lahko hitro postane boleče.
Profimedia

V skladu z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa nekateri še vedno delajo od doma. To morda pomeni, da se ne gibajo toliko kot običajno ali da miza in stol v njihovi domači pisarni ne omogočata pravilnega položaja telesa med sedenjem. Vse to ima lahko za posledico bolečine v hrbtenici. Slaba drža med sedenjem za mizo je pogosto zelo podobna položaju astronavtov med poletom v vesolje. Gre za pozo, v kateri smo nekoliko nagnjeni naprej in pri kateri hrbtenica nima normalne oblike. Bivanje v breztežnosti ima na človeško telo podoben učinek kot celodnevno ležanje v postelji. Raziskovalci v Laboratoriju za vesoljsko medicino in rehabilitacijo pri Univerzi Northumbria preučujejo načine za ohranjanje zdrave hrbtenice pri astronavtih med odpravami v vesolje. Toda izsledki teh raziskav so lahko v pomoč tudi nam na Zemlji, da poskrbimo za zdravje svojih hrbtenic, medtem ko delamo od doma.
Hrbtenico sestavlja 33 vretenc, ki so med seboj ločena z diski. Ti so na obrobju sestavljeni iz močnega vezivnega tkiva, njihova sredica pa je podobna želeju, ki se, ko se premikamo, prilagaja in spreminja obliko. Ob vretencih je veliko malih in velikih mišic, ki pomagajo stabilizirati hrbtenico ali omogočijo njeno premikanje. Vse te mišice nenehno komunicirajo z možgani, da lahko usklajeno delujejo in skrbijo za to, da ohranjate vzravnano držo in stabilnost med sedenjem ali premikanjem. Že če je preobremenjen eden od teh diskov, vretenc ali mišic, se lahko pojavijo bolečine v hrbtenici.
Ko se pripognemo naprej, običajno prenehamo uporabljati male posturalne mišice, ki nadzirajo normalno krivino hrbtenice. Sčasoma postanejo te mišice še manjše, šibkejše in se se ne aktivirajo pravilno, ko je to potrebno. Če torej delate od doma, vam bodo nasveti, ki jih strokovnjaki dajejo astronavtom, še kako v pomoč.

Nasveti za zdravo hrbtenico

- Gibajte se! Med delovnim časom si vsako uro ali dve vzemite nekaj trenutkov odmora in se razgibajte. Nežno zvijajte hrbtenico, naredite kak predklon, zaklon in odklon. Ti naj ne bodo pregloboki. Hkrati ne uporabljajte uteži ali drugih pripomočkov. Na tak način boste učinkovito podmazali svoje sklepe.
- Preuredite svoje delovno mesto! Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ne sedijo, ampak lebdijo. Zato jim strokovnjaki svetujejo, naj se trudijo čim več časa ohranjati normalno, vzravnano držo in ves čas izvajajo vaje za močan hrbet. Za nas na Zemlji je za ohranitev zdrave drže ključnega pomena pravilna izbira delovne mize, stola in druge pisarniške opreme. Miza naj bo dovolj visoka, da boste lahko za njo delali s podprtimi podlahtmi in sproščenimi rameni. Zaslon računalnika postavite na mizi naravnost predse in nekoliko pod višino oči. Na stolu sedite vzravnano in se ne nagibajte nazaj. Višina stola naj bo taka, da imamo pri sedenju stopala na tleh, kot v kolenih pa znaša okoli 90 stopinj. Tipkovnica in miška naj bosta osem do deset centimetrov stran od roba mize, tipka B poravnana s popkom. Pomembno je, da pri tipkanju ohranjamo nevtralen položaj v zapestjih, pri čemer sta os podlahti in os dlani poravnani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta