Pot Triglavskih pravljic: Po krajih, kjer spi velikan

Pod vznožjem triglavskega kraljestva, kjer naj bi spal velikan, ležita planinski vasi Mojstrana in Dovje. Otroški in mladinski pisatelj Mirko Kunčič (1899-1984), ki je dolgo živel na Dovjem, je zapisal veliko zgodb, ki so si jih ljudje v teh krajih pripovedovali. Pred drugo svetovno vojno jih je izdal v treh knjigah z naslovom Triglavske pravljice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski planinski muzej v Mojstrani
Andrej Petelinšek

Razvojna zadruga Dovje je uredila sprehajalno-rekreacijsko pot s pravljičnim značajem. Na izbranih lokacijah so postavili pojasnjevalne table s kratko predstavitvijo kraja in povzetkom pravljice ali likov iz nje. Na pot se lahko odpravimo sami, vendar je doživetje veliko večje, če nas po njej popelje Bukovnik - lik, ki v pravljicah nastopa kot pisatelj Mirko Kunčič. Na pravljični poti, ki se iz Mojstrane počasi vzpenja proti Dovjemu, bomo srečali nekatere junake iz Kunčičevih zgodb: radovednega pastirčka Gregca, čudaško Žilijevo Anco, ki zna pregnati uroke, in gostobesednega puščavnika Sabljico. Če bomo imeli srečo, bomo srečali tudi gorskega škrata, ki peče denar in čuva zemeljske zaklade.

Jakob Aljaž na Dovjem
Sladžan Umjenović


Pot se zaključi v zanimivi stari kovačiji, kjer so nekoč kovali vole. Hiša je danes obnovljena in se - po nekdanji prebivalki - imenuje Pr' Katr'. Od stare hiše, ki je stala tu že pred letom 1900, je ostala le majčkena lesena izba, ki so jo pri obnovi ohranili. V zgornjih prostorih hiše nas bo pričakala obilna malica iz zanimivih domačih dobrot. V spodnjih prostorih hiše pa lahko obiščemo prijazno trgovinico, v kateri prodajajo nadvse zanimiv velikanov piškot. V spomin na pravljico o velikanu so po starem receptu izdelali velik piškot - medenjak, ki prav vabljivo diši in vabi v svet Triglavskih pravljic.

Izhodišče izleta in opis poti

Izhodišče izleta je Mojstrana. Zbirno mesto je pri gasilskem domu. Vstopnice lahko kupimo v bližnjem Turističnem društvu Dovje-Mojstrana.


V Mojstrani se pot začne z ogledom znamenite Šmerceve gostilne, v kateri so se nekoč zbirali prvi raziskovalci naših gora. Nemški pesnik Rudolf Baumbach naj bi v njej napisal znamenito pesnitev o Zlatorogu. Naselje zapustimo čez Požgancev most, kjer nam Bukovnik pove zanimivo, pa tudi majčkeno srhljivo zgodbo o ukletih črnih mačkih. Te so nekoč zasledovale mladeniča, ko se je tod vračal domov. Nadaljujemo proti planinski vasici Dovje. Pot je posejana s čudovitimi razgledi in zgodbami, ki nam jih pripoveduje vodnik. Pri dovški cerkvi izvemo legendo o njenem nenavadnem nastanku, nato pa se skozi vas sprehodimo h Katr', kjer se od pravljičnih junakov poslovimo.
Če si nismo predhodno uredili prevoza, se v Mojstrano vrnemo kar po cesti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta