Potepanja: Kako je berač preklel graščaka v Lepeni

S ceste Bovec-Trenta zavijemo pri Podklancu na desno v Lepeno, kjer teče potok Lepenjica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slap pri izviru Lepenjice
Wikipedia

Tam, kjer danes izvira Lepenca, je bil nekoč mogočen grad. V njem je živel bogat, a surov graščak, ki je daleč naokrog slovel po svoji krutosti. Nekega mrzlega zimskega večera je pri njem potrkal berač: "Odprite, zebe me in lačen sem, odprite!"
Graščak pa je nagnal pse na ubogega petlerja, ki so ga tako zdelali, da je komaj ostal pri življenju. Zato je petler dvignil glavo in preklel graščaka: "Preklet bodi! Na mestu tvoje graščine naj se odpre globoka jama! In po tej jami naj začne teči voda in naj nikoli ne presahne!"
Mogočni grad se je takoj pogreznil v globoko jamo, ki ji pravijo Korita. O gradu ni več sledu, iz skalnih Korit pa vre voda, ki ji ljudje pravijo Lepenca.

Korita Lepenjice

Potok Lepenjica teče po dolini Lepene, ki se izteka v Trento pod vasjo Soča. Dolina je priljubljeno izhodišče za obisk Krnskih jezer. V njenem zatrepu je planinski dom, poimenovan po znanem slovenskem alpinistu, filozofu in pisatelju dr. Klementu Jugu, ki se je leta 1924 ponesrečil v Triglavski steni.
Lepenjica izvira v lepem slapu pod vznožjem mogočnega Lemeža na koncu doline, prav v bližini doma. Žal do samega izvira ne moremo, saj je dostopen le s plezalno opremo. Lahko pa si s čudovitega razgledišča ogledamo slap, ki pada po strmem žlebu, nad katerim naj bi po ljudskem pripovedovanju nekoč stal mogočen grad krutega graščaka.
Skalnih korit pa potok ne oblikuje samo v zgornjem delu toka, ampak tudi v srednjem. Malo pred sotočjem Lepenjice in stranskega pritoka Šumnika so skrita spodnja korita. So težje dostopna, saj do njih ne vodi nobena označena pot, a se splača potruditi. Ob ruševinah nekdanje žage bomo v zaraščeni strugi našli skoraj pet metrov visok slap, več manjših slapičev in tolmunov.

Izhodišče izleta in opis poti

S ceste Bovec-Trenta zavijemo pri Podklancu na desno v Lepeno. Za ogled v spodnjih korit parkiramo dva kilometra za odcepom, pri rjavi tabli Triglavskega narodnega parka. Takoj za tablo naredi cesta ovinek v obliki črke S, na vrhu katerega je komaj opazen odcep na zaraščeno cesto. Izhodišče za obisk zgornjih korit je Dom dr. Klementa Juga na koncu doline.


Gremo po zaraščeni, a še vedno dobro vidni poti, ki je nekoč vodila k sedaj porušeni žagi na Lepenjici. Pridemo do viseče brvi čez potok, vendar pred brvjo zavijemo na levo in se ob bregu potoka povzpnemo do slapa. Nad slapom so ruševine stare žage, v koritasti strugi pa se skriva še več slapičev, vendar zaradi brezpotja in zaraščenosti pot ni najbolj prijetna. Vrnemo se po isti poti.

Za ogled zgornjih korit in slapa se z avtom zapeljemo do konca doline k domu dr. Klementa Juga. Od parkirišča pri domu gremo po makadamski cesti; leva pot zavije na Krnska jezera, mi pa nadaljujemo naravnost v gozd (oznake za slap).
Pot je bila ob velikonočnem potresu leta 1998 zelo poškodovana. Ob desnem bregu soteske se je utrgalo celo pobočje, plaz je podrl gozd in deloma zasul strugo Lepenjice. Sedaj je pot urejena, dobro markirana, naokoli pa še vedno lahko vidimo sledove potresnega razdejanja. Kmalu pridemo pod sotesko, kjer se pot konča. Pot naprej je nevarna, saj se ves čas proži kamenje. Nad koriti je lepo vidno slapišče v soteski. Vrnemo se po isti poti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta