(POTEPANJA) Kobdiljski vrt elegance, beline in svežine

Damijan Toplak Damijan Toplak
30.04.2023 03:25

Na Krasu smo obiskali idilična botanična vrtova v Kobdilju in v Sežani. Zakonca Malgaj intenzivno obnavljata dvorec (Villo Fabiani), v njem pa gostom ponujata sobe po cenah 240 do 500 evrov na noč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osrčje prelepega botaničnega vrta v Sežani
Damijan Toplak

Vedno znova se je lepo potepati po Krasu. V začetku aprila nas je pot vodila v vse bolj prepoznavno Villo Fabiani zakoncev Andreja in Blanke Malgaj, kjer se on ukvarja s prodajo in servisiranjem avtomobilov, ona je arhitektka. Prav to je bilo najbrž odločilno, da sta se zaljubila v dvorec v kraški vasici Kobdilj, tik ob veliko bolj prepoznavnem Štanjelu. Njun dvorec je nekdaj pripadal družini znanega arhitekta in urbanista Maksa Fabianija, ki je pustil velik urbanistični pečat tako na Dunaju kot v Ljubljani, ne nazadnje pa tudi v Kobdilju in Štanjelu. Zakonca Malgaj zadnje desetletje intenzivno obnavljata dvorec (Villo Fabiani), v njem pa gostom ponujata sobe od 240 do 500 evrov na noč z odličnim zajtrkom, ki ga pripravijo na samem dvorcu. Imajo šest sob, a kmalu jih bo devet.

Idilično okolje na območju Ville Fabiani v kraju Kobdilj.
Damijan Toplak
Villa Fabiani v kraju Kobdilj
Damijan Toplak

Ob obisku njihovega dvorca je bilo (ob)čutiti, da še iščejo glavno točko ponudbe - ali naj bo to vinogradniško posestvo z odličnim pikolitom (7000 trsov je pikolita, 3000 trsov terana in 2000 trsov laškega rizlinga, pridelajo pa 8000 steklenic vina), pri čemer jima pomaga vinar Štoka iz bližnjih Dutovelj, ali naj bo poudarek na arhitektu Maksu Fabianiju, ki je na Dunaju doktoriral iz urbanizma mesta Ljubljana.

Andrej Malgaj, lastnik znane Avtohiše Malgaj, je z ženo Blanko Malgaj tudi lastnik kraške Ville Fabiani.
Damijan Toplak

Dvorec zaznamujejo prelepi nasadi vrtnic, seveda pa imata zakonca Malgaj pri vsem tem izdatno pomoč najete delovne sile, ki je iz lokalnega okolja. Predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, Breda Čopi, ki med drugim ob vrtu v Villi Fabiani skrbi za sežanski botanični vrt, je napisala o vrtnicah tudi knjigo. Nasad vrtnic v Kobdilju pa opisala kot vrt elegance, beline in svežine, njegova prednost pa je, da je zmeraj zaščiten pred burjo in mrazom. V dvorec je bilo vloženega veliko denarja, pri čemer Andrej Malgaj pove, da ima o tem do evra natančne izračune, a še čaka, da bo na dva hektarja velikem posestvu dobili prostor tudi za svoje starodobne avtomobile in starodobne traktorje, oboje znamke Porsche, ki bi jih rad kasneje kot neutrudni zbiratelj predstavil morebitnim obiskovalcem in drugim zainteresiranim. Za imenitnost hiše in dvorca je sicer najbolj zaslužna mama Maksa Fabianija, Charlota ali Karolina Fabiani z dekliškim priimkom Kofler, ki je bila po rodu iz Bergama.

Vila v toskanskem slogu

Glede Maksa Fabianija, sicer odličnega arhitekta, razdvaja zgodba o njegovi (fašistični) preteklosti, med drugim je bil v letih 1937-1948 delegirani župan Štanjela, a mnogi pravijo, da je obenem rešil življenja številnih domačinov, s tem ko jih je opozoril na pretečo nevarnost pred morebitnim linčanjem. Sta pa Malgajeva pred 13 leti posestvo Fabianijevih odkupila od naslednikov družine Gaspari, ki so takrat že bili njegovi lastniki. Med vikendi je Villa Fabiani nekaj tednov vnaprej rezervirana, je pa njena okolica priljubljena tudi za snemanje porok. Tam ima veliko podjetij tudi tako imenovane teambuildinge oziroma krepitev timskega duha. Območje je zaprto ter omogoča intimno, umirjeno in tiho vzdušje, sama vila pa je v toskanskem slogu.

Andrej Malgaj, lastnik Avtohiše Malgaj in Ville Fabiani, je ob avtomobilskih starodobnikih znamke Porsche ljubitelj starodobnih traktorjev prav tako te znamke.
Damijan Toplak
Kraška Villa Fabiani, kjer se ob vinogradih in nasadih vrtnic bohoti bazen
Damijan Toplak

Zakonca Malgaj sta po rodu Trboveljčana, pri čemer je Andrej Malgaj do leta 2000 živel v Nemčiji, kjer je bil dejaven v Stuttgartu pri Porscheju, od koder izvira njegova ljubezen do te znamke avtomobilov (in traktorjev). Družinska podjetniška tradicija Malgajevih pa sega v leto 1890 ali 133 let nazaj, ko je imel njegov soimenjak Andrej Malgaj v Gabrskem kovaško delavnico. Danes ima skupina Malgaj z okrog 100 zaposlenimi 60 milijonov evrov letnega prometa, pri čemer na leto prodajo 2000 novih in še 1000 rabljenih avtomobilov, dnevno pa servisirajo 100 avtomobilov. Andrej Malgaj se spominja, da je bilo v času epidemije koronavirusa tudi zanje težko, a plače njihovim zaposlenim niso nikdar zamujale, je pa bilo manj stimulacij za ceno tega, da niso nikogar odpustili. Kasneje je bila težava še v (pravočasni) dobavljivosti avtomobilov, a so to zdaj nekako prebrodili.

Prikupen bazen ob Villi Fabiani v kraškem kraju Kobdilj je še sameval.
Damijan Toplak
Notranjost rastlinjaka v botaničnem vrtu v Sežani
Damijan Toplak
Marjetka Kljun Terčon, vodja botaničnega vrta v Sežani
Damijan Toplak

Premorejo 160 rastlinskih vrst

Pot nadaljujemo v sežanskem botaničnem vrtu ob Vili Mirasasso, ki je bil odprt leta 1848. Zadnjih pet let botanični vrt, ki je pravzaprav historični vrt, upravlja občinsko podjetje Komunala Sežana. Pravzaprav je to bila poletna rezidenca grške trgovske družine Scaramanga. Razprostira se na vsega dveh hektarjih, ob rastlinah (premorejo 160 rastlinskih vrst) pa ga zaznamujejo tudi kulturni elementi. Recimo osrednji rastlinjak, ki je bil postavljen leta 1890 in so v njem tudi tropske rastline, tam se prav tako predvajajo vnaprej posneti zvoki iz različnih okolij. Med bolj zanimivimi drevesi boste našli libanonsko in himalajsko cedro, grško jelko, ki je na območju Peleponeza zaščitena, pa dvokrpi ginko, osaški pomarančevec in metasekvojo. Imajo tudi herbarij z vrsto zanimivih zelišč. Nedavno so ob robovih botaničnega vrta postavili informacijske table, s čimer so obiskovalcem na voljo dodatne informacije. Tako v Sežani kot v Villi Fabiani omogočajo snemanje porok.

Botanični vrt v Sežani
Damijan Toplak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta