Pozdrav iz Goriških Brd: Županovo vino kot prospekt kraja

Sašo Dravinec
04.02.2024 01:30

Kot darilo, še posebej protokolarno, je steklenica vina zelo primerna: ni velika, vino ni hitro pokvarljivo in nosi podpis kraja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejemnika najvišjih priznanj za Županovo oljčno olje in Županovo vino koprske občine Danjel Sabadin (levo) in Damijan Jogan
Sašo Dravinec

V številnih vinorodnih krajih župani nimajo dilem glede protokolarnih daril: izberejo vino, ki bo tisto leto predstavljalo njihovo občino in ga bodo deležni njihovi gosti. Vino je lep spominek, saj gre za stik s krajem in za njegov neponovljiv odtis. V Sredozemlju so ga v šopek povezali z oljčnim oljem, kje drugje pa s kakšnim drugim tipičnim pridelkom. Županova vina so v Sloveniji kar razširjena, izbirajo jih v številnih krajih v vseh vinorodnih deželah.

Briški župan Franc Mužič se v svoji karieri nikoli ni opredelil zgolj za eno vino, saj ga pridelujejo tako rekoč pri vsaki hiši v njihovi občini, se je pa odločil, da bo "županovo vino" vselej iz Kleti Brda, ki združuje blizu 400 zadružnikov. "S čim se lahko predstavimo Brici, če ne z vinom in sadjem," rad pove. V prtljažniku avtomobila ima vselej nekaj steklenic, ob njih zgodaj poleti češnje, potem breskve. Mužič tudi ve, da je steklenica vina najboljši prospekt za obisk očarljivih Brd na skrajnem zahodu Slovenije.

V koprski občini je izbor županovega vina in oljčnega olja resen projekt. Razpišejo javni natečaj, dokumentacija je na kar treh straneh, izbirajo pa zgolj med vini iz domačih sort malvazija in refošk, propozicije pa predpisujejo celo postopek pridelave, zorenje v francoskih sodčkih denimo ni dovoljeno. Akcija je odmevna, v ocenjevanje svoja vina prijavi veliko vinarjev, letos jih je bilo 16 z 32 vzorci vina, županovi vini - tako refošk kot malvazija - pa bosta iz iste kleti, pridelal ju je Damijan Jogan iz Pobegov. Na nedavni svečanosti je bil vidno presenečen, priznanje pa bo gotovo dalo zagon prepoznavnosti družinske kmetije iz okolice Kopra. Ocenjevanje so opravili izkušeni degustatorji, enako pri oljčnem olju, vzorcev je bilo še več, 35. Ocenjevalci pod vodstvom dr. Vasilija Valenčiča so izbrali domala povsem enako kot na novembrskem Mladem oljčnem olju, najvišjo oceno in s tem naslov Županovo oljčno olje pa je pripadlo Danjelu Sabadinu iz Marezig. Koprska občina bo od obeh pridelovalcev odkupila dogovorjeno količino steklenic, namenila pa jima bo še po 700 evrov za promocijske aktivnosti.

Tudi Izola vsako leto izbira županovo vino, z izborom so začeli leta 2006, celo pred Koprom, kasneje so prav tako dodali še oljčno olje. Izolska podelitev je bila v začetku poletja. Aktualna nosilca naslova sta SteraS za malvazijo Saurin Hills 2022 in kmetija Markočič - Vesel za oljčno olje. V spodnjem delu Vipavske doline so povezali moči in lani spomladi družno razglasili županova vina treh občin: v mali podeželski občini Renče -Vogrsko župan podari vino Rubino 2019 s kmetije Fornazarič, v Ajdovščini, kjer so imeli v ocenjevanju kar 73 vzorcev vin, merlot 2017 s kmetije Ušaj v Črničah, v Novi Gorici pa ima širok izbor: penino Colja, chardonnay Kraljič iz Dornberka in cabernet sauvignon Zgonik iz Branika. Župan Samo Turel pa je sam izbral še dve vini: Valentinus (Berce, Dornberk) in rebulo (Barkola, Dornberk). Županovo oljčno olje je s kmetije Kante iz Šempasa. No, novogoriški župan ima veliko obiskov in veliko potuje, saj bo goriško somestje v prihodnjem letu gostilo Evropsko prestolnico kulture. V program bodo vtkali tudi gastronomska doživetja.

Mariborski župan Saša Arsenovič, ki ima tudi formalno vinsko izobrazbo WSET 3, je iz ožjega izbora, ki so ga med 27 vini opravili sodelavci KGZ Maribor na čelu z Leonido Gregorič, lani maja izbral renski rizling 2017 pridelovalca Vinogradi Horvat iz zadruge Vino Piramida.

V Sevnici so lanski izbor predstavili maja na Festivalu modre frankinje, županovo vino je bizeljčan Ivana Možiča. Beli bizeljčan Vlada Plevnika je s cvičkom družine Bizjak in rumenim muškatom družine Matjašič županovo vino v Brežicah. Novomeško protokolarno vino je Colnarjev cviček, v Ormožu je to šipon iz mestnega vinograda. Županovo vino na tak ali drugačen način izberejo še kje, seveda ne le pri nas, tudi v sosednjih vinorodnih deželah.

Vino je sestavni del tradicije in kulture v vinorodnih krajih. Vinogradi so pomemben del kulturne krajine, doživetja, stkana okrog vinogradništva in vina, pa pomemben del turistične ponudbe. Kot darilo, še posebej protokolarno, pa je steklenica vina zelo primerna: ni velika, vino ni hitro pokvarljivo, kot rečeno pa v sebi nosi podpis kraja. Morda ni za vsakogar, a to je že drugo vprašanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta