(PREMIERA) Aston Martin vanquish: Od brata močnejši prijatelj

Artur Švarc
08.09.2024 03:30

Aston Martin je predstavil svoj novi najhitrejši serijski avto z motorjem V12.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novi vanqish je močnejša, pa tudi bolj rafinirana različica DB12.
Aston Martin

V bistvu je vanquish agresivnejša različica pred kratkim predstavljenega DB12, a se vendar tudi močno razlikuje od njega, za začetek ima od DB12 8 centimetrov daljšo medosno razdaljo. Vanqish ima še večjo masko od DB12, stranski vstopniki pa so za odtenek bolj zadaj, več pa je tudi odprtin za hlajenje V12.

Zadaj je razlika še bolj očitna, z bolj konvencionalnim C-stebričkom in optično "težjim zadkom za njim, predvsem zaradi potopljene zadnje šipe in integriranega spojlerja. Čisto zadaj podobnosti ni, tu so vertikalno postavljene zadnje luči, velikanski spojler in štiri velikanske izpušne cevi.

Notranjost je tako kot sprednji del bolj podobna DB12, pa vendarle se razlikuje, predvsem osrednji tunel je bolj civilno zastavljen, z ravnim delom med sedežema in ločenim infotainmentom, ta dva dela sta pri DB12 združena v "klančino". Veliko je tudi starih dobrih fizičnih gumbov, za poseben detajl pa poskrbi usnjen kovček za sedežema s kromiranimi oplatami.

Klasični kupeji GT bodo našli svoje kupce kljub kvazielektrični dobi.
Aston Martin
Angleški klasični čut za estetiko, športnost in udobje - brezpogojno tudi tokrat
Aston Martin
Za vanqusiha lahko rečemo, da je še ena mojstrovina iz ene zadnjih britanskih tovarn.
Aston Martin

Bistvo vanquisha pa seveda ni očem vidno – vanquish ima v nosu stari dobri V12 in Aston Martin potrjuje, da to poglavje avtomobilske zgodovine še ni končano. V12 s 5,2 litra prostornine je podprt z dvema turbo polnilnikoma, in čeprav Aston Martin omenja nov motor, gre za nadgradnjo V12, ki smo ga srečali že v DB11 leta 2016. Motor zdaj premore 612 kW (832 KM) in 1000 Nm navora in je tako najmočnejši motor te znamke.

Moč se na zadnja kolesa prenaša preko osemstopenjske avtomatike in elektronsko krmiljenega diferenciala. Do stotice avto ustreli v 3,3 sekunde, končna hitrost pa je 345 km/h, kar je še en rekord za serijske Aston Martine. Tu so še prilagodljivi Bilsteinovi blažilniki, močnejši vstavki anti-roll, izboljšan servovolan in večji karbonsko-keramični zavorni diski. Avto je serijsko obut v 21-palčna kolesa z gumami Pirelli P Zero.

Za vse, ki se jim cedijo sline, cena še ni znana, prvi avtomobili pa naj bi zapeljali v domače garaže v zadnjem četrtletju tega leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta