Preprost test, ki rešuje življenja: Preizkusite, vzelo vam bo le nekaj minut!

Vitja Sikošek
24.05.2020 03:30

Kolikšna je verjetnost, da boste kmalu umrli zaradi težav, povezanih s srcem?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nikoli ni prepozno.
Profimedia

Začnimo z dejstvom: če pred svojim 44 letom ne boste umrli v nesreči, boste po statistiki verjetno kasneje umrli od bolezni srca in ožilja. Kardiovaskularne bolezni (CVD) so pravzaprav cela vrsta bolezni, ki vključujejo vaše srce in krvne žile, in ubijejo več ljudi kot rak. Torej, kako verjetno je, da boste prav vi umrli zaradi problemov srca in ožilja v naslednjih desetih letih? Odkrijte to takoj. Nova raziskava nam je dala enostaven način, da ugotovimo verjetnost za to. Tukaj je preprost test.

Test

Naredite toliko neprekinjenih sklec, kolikor jih lahko (prsi do tal pri vsaki ponovitvi). Test se konča takoj, ko ne morete narediti še ene celotne ponovitve ali če morate med ponovitvami​ počivati za dve, tri sekunde.
"Gremo na tla, počakal vas bom. Ne, vseeno mi je, če stojite v vrsti v McDonald'su. Naredite to. Okej, koliko ste jih naredili? Če ste moški in ste naredili 40 sklec ali več, verjetno ne boste umrli od bolezni srca in ožilja v naslednjem desetletju. Če ste jih naredili samo deset ali manj, no ... sranje. Poskrbite za svojo oporoko."

Raziskava

Verjetno ste presenečeni in tudi malo skeptični, kako je lahko preprost test izvajanja sklec uporabljen za presojo povezave med fitnesom in rizikom za bolezni srca in ožilja. Kaj ne damo po navadi krvi, nas ne priklopijo na različne naprave ali ne opravimo stresnega testa na tekalni stezi? Ja, za celotno sliko, vendar zdravniki po navadi ne opravijo teh testov in preiskav, ko še nimate težav. Raziskovalci iz harvardske šole javnega zdravja T. H. Chan so iskali hiter in brezplačen test, ki bi ga bilo lahko mogoče opraviti povsod. Odločili so se za sklece.
Zbrali so več kot 1100 gasilcev (moški, povprečna starost okoli 40 let) in jih vključili v desetletno raziskavo. Dali so jim standardni tolerančni test na tekalni stezi in jim naročili, naj naredijo toliko sklec, kolikor lahko. Za testiranje sklec so raziskovalci uporabili metronom, nastavljen na 80 utripov na minuto. Če so gasilci porabili več kot tri utripe za naslednjo ponovitev, je bil test končan. In seveda takrat, če so se preprosto zrušili na tla.

Rezultati

Na kratko: 37 od teh moških je imelo v desetletnem preverjanju težave, povezane z boleznimi srca in ožilja. In tukaj je biser: 36 od teh moških ni naredilo več kot 40 sklec. Raziskovalci so zabeležili: "Udeleženci, ki so naredili več kot 40 sklec, so imeli 96-odstotno redukcijo glede bolezni srca in ožilja v primerjavi s tistimi, ki so naredili manj kakor deset sklec. Ta raziskava nam nudi nadaljnje vpoglede v povezavo dobrega fitnesa, specifično mišične moči, s posledicami, povezanimi z boleznimi srca in ožilja."
Kaj pa test na tekalni stezi? "Presenetljivo je bila zmožnost izvajanja sklec močneje povezana z rizikom za bolezni srca in ožilja kot rezultati submaksimalnega testa na tekalni stezi," je dejal eden izmed raziskovalcev.

Bodite močnejši, da bi živeli dlje

Prejšnje raziskave so prav tako pokazale, da je moč ali "mišični fitnes" - ne le kardiokapaciteta - pomemben indikator zdravja srca. To pomeni, da je bil višji nivo mišične moči povezan z nižjim kardiometaboličnim rizikom in neodvisen od kardiorespiratornega fitnesa.

Kako uporabiti te informacije

Zelo je enostavno: spustite se na tla in naredite 40 sklec! Ta enostavni test, skupaj s testom teka na eno miljo (1600 metrov), o katerem smo že pisali, je hiter in brezplačen način, da ocenite svoj riziko. In to ne pomeni, da izvajanje sklec preprečuje bolezni srca in ožilja. Sposobnost izvajanja sklec je samo indikator za takšno vrsto moči zgornjega dela telesa, ki zagotavlja te srčno-varovalne učinke. Sposobnost narediti 40 sklec zapored je tudi precej dober test vzdržljivosti in test vaše relativne moči. Drugače povedano, lahko vam ne uspe tudi zaradi tega, ker imate prekomerno telesno težo in preveč maščobe.
​Niste uspešno opravili testa? No, sedaj lahko naredite nekaj glede tega. Takoj na tla in začnite vaditi.
***
Vir: Chris Shugart, Tip: Take This Strength Test, Save Your Life. Dostopno na t-nation.com.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta