Razprava o spolnosti med mladimi zbuja radovednost, a tudi nelagodje

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
10.04.2022 04:45

Mesto žensk vsako leto ob dnevu žena pripravi pedagoško gradivo za izvedbo učne ure na temo spolne neenakosti. Letošnji kviz spodbuja razpravo o spolnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi se morajo zavedati, kako njihove izbire lahko vplivajo na njihovo dobro počutje in dobro počutje drugih.
Canstockphoto

Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk vsako leto ob osmem marcu, dnevu žena, pripravi pedagoško gradivo za izvedbo učne ure na temo spolne neenakosti. Učno uro je mogoče izvesti v šoli, šolskem centru, mladinskem klubu ali doma. Gradivo je namenjeno staršem, mladinskim delavkam in delavcem ter učiteljicam in učiteljem zadnje triade osnovnih in srednjih šol, ki želijo z mladimi spregovoriti o družbenih, političnih in gospodarskih vzrokih za spolno neenakost, a tudi o dolgi zgodovini bojev za pravice žensk in o njihovih dosežkih.

Od leta 2018 učno uro #VsakDan8Marec oblikujejo kot kviz. Vse različice obsegajo od deset do petnajst vprašanj, ki preverjajo splošno razgledanost mladih in širijo njihovo poznavanje: pomembnih zgodovinskih in sodobnih osebnosti (bork za ženske pravice, umetnic, znanstvenic, izumiteljic) ter kolektivnih bojev za enakost in pravičnost, izborjenih pravic žensk (volilna pravica, enake možnosti za delo in izobraževanje, ustavna pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, plačan porodniški dopust, pravica do ločitve, dedovanja ipd.) in področij, na katerih je spolna neenakost še vedno ali vse bolj pereča (povečevanje plačnih razlik, utrjevanje spolne delitve dela, prekarizacija dela, feminizacija določenih poklicev in posledično naraščanje revščine starejših žensk v Sloveniji).

Pedagoško gradivo poleg vprašanj za kviz vsebuje pravilne odgovore, pojasnila k odgovorom in iztočnice, s katerimi lahko učitelji pogovor ob posameznih vprašanjih navežejo na obravnavano snov, predvsem pa med mladimi poglobijo razpravo o različnih vidikih spolne (ne)enakosti. Učna ura #VsakDan8Marec je namenjena izvajanju ob mednarodnem dnevu žensk, vendar jo je mogoče vključiti v poučevanje tudi med letom. Mladi se v kvizu lahko pomerijo v skupinah, spodbujanju njihove aktivne participacije pa sta namenjena tako kviz kot poznejša razprava.

Gradivo, ki so ga v obliki kviza pripravili letos, je namenjeno vsem, ki želijo med mladimi spodbuditi razpravo o spolnosti - temi, ki vzbuja radovednost, a tudi nelagodje. Kviz #VsakDan8Marec o spolnosti so pripravili Tea Hvala, Urška Jež, Gabrijela Simetinger, Sara Šabec in Aleš Zobec ob pomoči in svetovanju Tamare Čelhar, Ane Čigon, Ive Kovač, Ane Likar, Urške Lipovž in Tanje Rener.

"Kviz obravnava družbene vidike seksualnosti, kot so spolna nedotakljivost, postavljanje meja v intimnih odnosih, prepoznavanje različnih oblik spolnega nadlegovanja in nasilja ter raznolikost spolnih usmerjenosti onkraj heteroseksualnosti. Izpostavlja tudi biološke vidike spolnosti, povezane z ženskim spolnim užitkom, ter spodbuja širšo razpravo o posledicah spolno specifične socializacije na eni strani ter o zgodovinskih mejnikih ali dosežkih na področju seksualnih pravic žensk na drugi. Vse to so teme, ki jih - sodeč po raziskavah - pri pouku spolne vzgoje v osnovni in srednji šoli pogrešajo tako učenci/-ke kot učitelji/-ce, zato upamo, da bodo s kvizom lažje zapolnili te vrzeli," pravi Tea Hvala, sociologinja kulture in vodja pedagoških programov Mesta žensk.

Dr. Gabrijela Simetinger, ginekologinja, porodničarka, socialna delavka in medicinska seksologinja, pa je o kvizu povedala: "Kviz je kratek in zelo jedrnat. Vključuje vsa področja, ki naj bi jih pokrivala celostna spolna vzgoja: spolno identiteto, seksualizacijo, spolno in reproduktivno zdravje, intimnost ter čutnost. Jasno opozarja na spolne pravice vsakega posameznika, ki temeljijo na enakosti vseh spolov. Njegov namen je ozavestiti mladostnike, katero znanje, veščine, stališča in vrednote so pomembni za njihovo zdravje, dobro počutje in dostojanstvo, za razvoj spoštljivih socialnih in seksualnih razmerij. Želi jih opremiti z zavedanjem, kako njihove izbire lahko vplivajo na njihovo dobro počutje in dobro počutje drugih. Kviz je kulturno relevanten, starosti primeren in vključuje znanstvena dognanja študij spolov in spolne medicine.''

Če se želite v kvizu preizkusiti tudi vi, je brezplačno dostopen na spletni strani Mesta žensk.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta