Rekreacija: Hodimo lahko kjerkoli in kadarkoli, pa še zastonj je

Manuela Pendl
28.06.2020 04:00

Hoja je izmed vseh oblik rekreacije prav gotovo najpreprostejša in prav vsakomur dobro znana. Varna, udobna in poceni vadba pripomore k zmanjšanju telesne maščobe, poveča vzdržljivost in zmanjša stres.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samo med pešačenjem si vzamemo čas, da stvari vidimo v celoti.
Profimedia

Hojo, še posebno hitro hojo, zaradi številnih pozitivnih učinkov zdravniki priporočajo tudi športnikom, vsekakor pa ljudem, ki se premalo gibajo. Izmed vseh oblik rekreacije je hoja prav gotovo najpreprostejša in prav vsakomur dobro znana. Varna, udobna in poceni vadba lahko marsikomu prinese tudi zmanjšanje telesne maščobe, poveča vzdržljivost in zmanjša stres. Med hojo najbolje krepimo mišice, ki so postale "mlahave" zaradi dolgotrajnega sedenja za pisalno mizo, v avtomobilu ali pred televizorjem. Hitra hoja lahko pomaga tudi osebam, ki hujšajo, saj se v eni uri lahko porabi tudi do 400 kalorij.
Kljub muhastemu vremenu torej ni dovolj tehtnega razloga, da bi ostali doma udobno zleknjeni v naslonjaču pred televizorjem oziroma ob brskanju po telefonu, tablici ali računalniku. Izkoristite vsako priložnost in se odpravite na zrak, saj rekreacija na prostem zagotavlja veliko užitkov in koristi.

Nič lažjega od hoje

Hojo je resnično zelo preprosto vključiti v svoj vsakdan - hoja do trgovine, vsaj del poti v službo ali na obisk k prijateljem. Sproščeni sprehodi z družino in prijatelji lahko ponudijo prijetne trenutke sprostitve in druženja hkrati. Seveda gre v teh primerih le za sproščanje in ne kako posebno kurjenje kalorij in telesne maščobe oziroma oblikovanje telesa. Za to je potrebno kaj več.

Pri nordijski hoji, kjer pri zelo aktivni obliki hoje uporabljamo še posebne palice, porabljamo dodatne kalorije.
Neznan

Koristi hoje

Od hoje imajo največ koristi srce in pljuča. Pravzaprav vsakodnevna rekreacijska hoja preprečuje srčne motnje in motnje krvnega obtoka, največ koristi pa bodo imeli tisti, ki so že preboleli srčni infarkt. S hojo mišice dobijo več krvi in tako je tkivo boljše prekrvavljeno, še posebno v nogah. Gibanje že v splošnem poživlja krvni obtok, in to na uravnotežen način.
Hoja ne ogroža srca. Med hojo srce ni izpostavljeno posebnemu naporu, ki bi srce ogrožalo, česar ne moremo trditi za tek, ki zahteva od srca neprimerno večje napore, saj se potrebe po kisiku povečajo. Zato je tek primeren le za ljudi, ki so že nekoliko telesno utrjeni.
Ne škoduje mišicam. Ena osnovnih prednosti hoje pred tekom je najbrž v tem, da lahko hodite veliko dlje, ne da bi pri tem tvegali poškodbe mišic, vezi ali sklepov. Hoja je namreč povsem naravno gibanje, ki za mišice, kolena in gležnje ne predstavlja prevelikega napora. Nevšečnosti med hojo so velikokrat povezane z neprimerno obutvijo in podlago.
Nevarnost poškodb je minimalna. Med hojo so napori, ki so jim noge izpostavljene, zelo majhni. Naj omenimo, da je med hojo Ahilova tetiva izpostavljena obremenitvi, enaki približno desetkratni telesni teži, medtem ko znaša ta med tekom nekaj stokrat več. Ta obremenitev lahko pri slabo utrjenih osebah izzove poškodbe.
Deluje sproščujoče. Hoja je primerna za vsakodnevno sproščanje in boj proti stresu. Poleg omenjenega hoja dopušča tudi, da ostanete sami s svojimi mislimi. Hoditi pomeni posvetiti nekaj časa samemu sebi. Prav zato je hoja idealna fizična in psihična vadba za vse, ki preživijo večino svojega časa v pisarni, imajo preveč kilogramov ali so psihično obremenjeni.

Hoja za začetnike

Težko je opisati pravilo, ki bi bilo primerno za vsakogar, saj dejavniki, kot so telesna pripravljenost, starost in zdravstveno stanje, predstavljajo svojevrstne omejitve. Vsekakor pa sta najbolj potrebni močna volja in vztrajnost. Verjeli ali ne, približno polovica Slovencev se ne ukvarja z nobenim športom - rekreacijo, kar večina opravičuje s pomanjkanjem časa, socialnim položajem in nezadostnim poznavanjem oblik telesne dejavnosti. Naj to ne bodo tudi vaši izgovori. Kadarkoli je le možno, zamenjajte vožnjo z avtomobilom ali avtobusom za hojo, dvigalo za stopnice in podobno.

Če ste se odločili za hitro hojo, naj vas opomnimo še na nekaj stvari:

Oblecite se vremenu primerno! Izbirajte oblačila, ki koži omogočajo "dihanje".
Prizanesite svojim nogam! Stare, obrabljene "teniske" so morda dovolj dobre za sprehod, vendar niso primerne za rekreativno oziroma za redno hitro hojo. Da svojih nog ne bi po nepotrebnem izpostavljali poškodbam, si nabavite kakovostne, udobne in lahke športne copate. Ob nakupu se posvetujte s prodajalcem ali strokovnjakom.

Nabavite si kakovostne, udobne in lahke športne copate.
Profimedia
Če želite bolj aktivno pohajkovanje po naravi, se odločite za hojo v hribe in planinarjenje.
Gorazd Gorišek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta