(REPORTAŽA) Po nabavo čez mejo: V Slovenijo gre tedensko sto kilogramov mortadele

Martin Poljsak
23.04.2023 01:00

Včasih so se prebivalci obmejnih krajev v Italiji po nakupe vozili v Slovenijo, saj so tu dobili marsikatere cenejše in kakovostnejše izdelke, se je zdaj trend zdaj obrnil. To je vidno zlasti v trgovini Conad na Opčinah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Slovenci vsak teden pokupijo skoraj vso meter in pol dolgo ter sto kilogramov težko mortadelo."
Jaka Gasar

Smo edina poslovalnica trgovinske verige Conad v Italiji, ki ji redno zmanjkuje zalog pralnega praška. Čisto vsega namreč pokupijo potrošniki iz Slovenije. Kupci iz Italije stavijo na pralni gel ali kapsule, vse drugo gre čez mejo. Da ne govorimo, ko je prašek v akciji in ljudje dobesedno tekmujejo zanj ... Tako je razložila Tatjana Čač, namestnica direktorja v podjetju Nova, d. o. o., Conad na Opčinah, v katerega poslovalnici je dobra polovica strank iz Slovenije. Največkrat so te tik izza meje, ki v Italiji kupujejo "kafe za kafetjero", testenine, nutello in oljčno olje. Vse več pa je tudi Ljubljančanov, ki nakupovalne vozičke napolnijo le z najboljšim, kar trgovina ponuja. V Slovenijo vsak teden kupci odnesejo med drugim do sto kilogramov mortadele.

Plastenka radenske v Sloveniji v povprečju stane 99 centov, kupci v Conadu pa si jo lahko zagotovijo za 30 centov manj.
Jaka Gasar

Po parmezan, olje, mocarelo, skuše ...

Pred velikonočnimi prazniki pa kupci niso bili le iz Slovenije. V zraku je bilo čutiti mrzlico, ljudje so hiteli po zadnjih nakupih pred prazniki, nakupovalni vozički so se šibili pod težo čokoladnih jajčk, narezkov in drugih dobrot. Kupca s Hrvaškega sta razložila, da so bili na izletu v Benetkah, nazaj grede pa so se ustavili še v trgovini na Opčinah. "Parmezan je tu trikrat cenejši, tudi olivno olje je veliko ugodnejše," sta povedala. Iz Trsta sta se vračali izletnici iz Kranja, za trgovino na italijanski strani meje sta slišali od znancev in prijateljev. "Prvič sva tukaj. Sicer pa je ta trgovina v Sloveniji zelo znana. Vsi govorijo o njej." Manjkalo ni niti kupcev iz obmejnega pasu. "Pralni prašek stane manj. Več je tudi izbire v delikatesi, kakovost pa je nedvomno boljša," je poudarila Ana, ki se iz Sežane redno pripelje po nakupih na Opčine.

"Več kot polovica mojih strank je iz Slovenije," je bila med rezanjem mortadele za delikatesnim pultom jasna prodajalka Vesna, ki opaža, da Slovenci najraje kupijo to, kar doma težje dobijo. Bufala, mocarela, različne olive, italijanska mortadela, guanciale in pršut so najbolj zaželeni izdelki.

Profimedia

Da vse več kupcev stavi bolj na kakovost izdelkov kot na njihovo ceno, pa nam je potrdil Peter iz okolice Postojne, ki je naročal bakalar za ribjo večerjo na veliki petek: "Sem prihajam že od otroštva, ko smo iz Jugoslavije prihajali kupovat mortadelo. Pri nas si dobil samo centimeter debele rezine, ki so bile zanič, tukaj so jo rezali na tanko, kot list papirja, kakor se spodobi." V Sloveniji so bile cene do nedavnega ugodnejše, trend se zdaj obrača, razloži: "Skuše v Postojni najdem za enajst evrov na kilo, tukaj stanejo sedem pa še očistijo mi jih." Pohvalil je tudi organizacijo dela: vrsto pred delikatesnim pultom v Italiji namreč urejajo listki s številkami, med čakanjem lahko kupec poišče druge izdelke.

... in radenska je tudi cenejša

Da so cene na italijanski strani meje ugodnejše, smo se prepričali že ob bežnem pogledu na cenike. To pa ne velja le za italijanske izdelke, temveč tudi za slovenske. Plastenka radenske v Sloveniji v povprečju stane 99 centov, kupci v Conadu pa si jo lahko zagotovijo za 30 centov manj. Podobno velja za pivo Laško in Union, ki v Conadu stane od 99 centov do 1,10 evra. V Sloveniji pločevinka v povprečju stane nekaj manj kot 1,20 evra.

Povedna je tudi cena mortadele, ki je v enem od ljubljanskih Mercatorjev znašala skoraj 20 evrov za kilogram, kar je za tak izdelek za italijanske pojme neverjetno visoka cena; v Conadu je mortadela stala kar sedem evrov manj.

Testenine znamke Barilla v Italiji veljajo za najmanj kakovostne, stanejo pa okoli 0,8 evra. V Sloveniji je njihova cena skoraj dvakrat višja - do 1,49 evra za pol kilograma špagetov. V Mercatorju je draga tudi tunina Rio mare. Štiri konzervice stanejo 7,6 evra, v Italiji je cena za 30 odstotkov nižja.

Trgovina na Opčinah je edina poslovalnica trgovinske verige Conad v Italiji, ki ji redno zmanjkuje zalog pralnega praška. Čisto vsega pokupijo potrošniki iz Slovenije.
Jaka Gasar

"Cene se spreminjajo vsakodnevno, najbolj nihajo cene sveže hrane. Določa jih podjetje Conad, katerega podružnica smo," je bila jasna Tatjana Čač. Conad je v lasti zadruge Društvena prodajalna na Opčinah. Kot je dejala, Conad, kjer malodane vsi zaposleni govorijo slovensko, vsak teden nabavi meter in pol dolgo (sto kilogramov težko) mortadelo in skoraj v celoti jo pokupijo potrošniki iz Slovenije. Mortadela sicer v Italiji velja za drugorazredno delikateso.

"Vse več je pri nas tudi Ljubljančanov, ki za nakup zapravijo do 400 evrov. Na njihovem nakupovalnem seznamu ni cenenih izdelkov, najdemo pa šampanjce, viskije, najbolj prefinjene delikatesne izdelke in buteljčna vina," sklene Tatjana Čač.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta