Robert Lešnik že 15 let skrbi za zunanjo podobo avtomobilov s srebrno zvezdo

Peter Pirkovič
16.06.2024 03:21

Po petletnem premoru so pri Mercedesu letos obudili 10. Star Experience, avtomobilistični dogodek na Vranskem, ki ga je sredi maja obiskalo veliko povabljenih gostov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Lešnik, vodja centra za oblikovanje zunanjosti osebnih vozil pri Mercedes-Benz
Žiga Intihar

Avtomobilistični dogodek Mercedes Star Experience je v AMZS-jevem centru varne vožnje na Vranskem potekal že desetič. Zagotovo ni bolj primerne lokacije kot na Vranskem, da na enem mestu povabljencem razkažeš celotno paleto avtomobilov in jim na kontroliranem območju ponudiš kratek preskus. Tako na stezi kot na blatnem terenu.

Zverinice iz Nemčije

Glavne zvezde terenske vožnje, v prenovljeni obliki, tokrat še ni bilo na ogled, zato so se odgovorni odločili, da poudarek namenjajo modelom z oznako AMG. Paleta je jasno zelo široka, a najbolj čistokrvnih, ki zbujajo dirkaško strast, je malo. Eden takšnih je Mercedes-AMG GT 63 4Matic Coupe, ki stane 213 tisoč evrov. Prav tega, ki ga boste morda velikokrat opazili v Kopru in njegovi okolici, poganja zmogljiv štirilitrski V8-motor s 430 kW (585 KM). Pogon je jasno speljan na vsa štiri kolesa. Trenutno sta v Sloveniji dva takšna dragulja. Lahko smo sedli vanj, ga občudovali, ne pa tudi vozili. Morda ob kakšni drugi priložnosti.

Marjan Murn, direktor podjetja Star Import, ki v Sloveniji zastopa vozila Mercedes-Benz.
Žiga Intihar
AMG je športni oddelek trikrake zvezde in običajnim modelom natrosi veliko dodatnih začimb.
Žiga Intihar

AMG kot nadgradnja

Prvi mož Mercedesa v Sloveniji, Marjan Murn, je novinarjem povedal, da je tokratni dogodek v tesni povezavi s prodajnim salonom AMG, ki so ga pred dobrim letom v Ljubljani uredili po zadnjih smernicah tovarne. Seveda pa to še ni dovolj, da je prodaja tovrstnih modelov uspešna. Potencialnim kupcem je treba tudi v živo predstaviti, česa so ti avtomobili zmožni, zato je dinamični dogodek na Vranskem odlična priložnost za nabiranje novih kupcev, je prepričan Murn. Lani so prodali 134 avtomobilov z oznako AMG. Največ je bilo malih CLA-jev, nekaj orjaških G-jev, S-ov in E-jev. Jasno, prodajni cilji so letos še višji. V omenjeni center so tako pretekli konec tedna pri Mercedesu na ogled postavili več kot 50 avtomobilov, večino teh pa je veliko povabljenih gostov lahko tudi preskusilo. In prav tega si želijo bodoči kupci, preden na široko odprejo svojo denarnico. Ni dovolj zgolj na nekem razstavišču postaviti avtomobil in ob njem brhko mlado deklico. Časi klasičnih avtomobilskih salonov so za vselej minili. Tu in tam jih nekaj po svetu še živi, a v Sloveniji takšnega, kot je bil leta 2017 na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, več ne bomo doživeli.

Slovenska oblikovalska roka bdi nad vsem

Znamka Mercedes in njihovi AMG-modeli so na nek način tesno povezani s Slovenijo. Že 15 let namreč za njihovo zunanjo obliko skrbi Slovenec Robert Lešnik, ki se zelo rad odzove povabilu slovenske podružnice in z novinarji deli zanimivosti iz sveta oblikovanja. V Mercedesovem oblikovalskem centru, ki je razdeljen na štiri enote po svetu (ZDA - Kalifornija, Kitajska, Nemčija in Francija) in zaposluje okrog 500 ljudi, skrbi za zunanji dizajn. Nad njim sta le še šef oblikovanja Gordon Wagener in Ola Källenius kot predsednik upravnega odbora, kjer se potrjujejo Lešnikove oblikovalske ideje. Zanj sta prva in najpomembnejša kupca.

S srebrno zvezdo se kiti tudi obsežna paleta električnih modelov.
Žiga Intihar

Od risbe do ceste

V kratkem pogovoru na štiri oči nam Lešnik pove, da od prvih potez s svinčnikom do končne oblike proces oblikovanja novega avtomobila traja okrog leto in pol, nato pa še dve do tri leta, preden avto zapelje pred kupce. Trenutno riše in dokončuje avtomobile, ki bodo na ceste prišli v letu 2030. Sam je mnenja, da je po 15 letih še vedno ogromno potenciala pri znamki Mercedes in da ne razmišlja o menjavi delodajalca, čeprav od Kitajcev redno dobiva zelo agresivne ponudbe za delo.

Ko ga vprašam, kaj bi izpostavil kot vrhunec svoje kariere pri Mercedesu, pravi, da je bil vsak avtomobil, ki ga je narisal, projekt zase - in da bi morda o tem nekoč lahko napisal knjigo. Zagotovo bi se dobro brala. Vendarle izpostavi, da je najbolj ponosen na dejstvo, da je pripomogel k temu, da so z novim pristopom oblikovanja uspeli spremeniti mnenje kupcev po svetu. Z uvedbo modela CLA so na primer v ZDA dobili kar 70 odstotkov novih kupcev. In to je stvar, ki jo v karieri oblikovalca doživiš le enkrat.

Je elektrika neizbežna?

Moji novinarski kolegi se tisti dan niso mogli izogniti vprašanjem o prihodnosti električnih avtomobilov, zato tudi sam pristavim lonček in Roberta Lešnika kot oblikovnega vizionarja vprašam, ali je razvoj električnih avtomobilov še vedno v prvem planu. Zelo jasno odgovori, da so avtomobili na električni pogon za njih zelo pomembni, predvsem z vidika zmanjševanja onesnaževanja okolja.

Njihova vizija do leta 2039 se ne spreminja in v njej so pravzaprav le še električni avtomobili. Dopušča možnost, da se bo ta doba transformacije morda nekoliko podaljšala, a bolj ali manj je jasno, v katero smer gre avtomobilska industrija.

Zelo verjetno bo tudi po letu 2035 določen odstotek avtomobilov še vedno na voljo s klasičnimi motorji. V mislih ima predvsem drage super športnike. Da verjame v obstoj in prihodnost električnih avtomobilov, veliko pove tudi dejstvo, da se je na Vransko iz nemškega Sindelfingna pripeljal z EQE, SUV - na električni pogon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta