Vmesna rahla prenova za mali škodi

Peter Pirkovič
07.04.2024 06:00

Pri Škodi so sredi lanskega poletja sporočili, da so kamiqu in scali namenili nekaj manjših oblikovnih popravkov in drugih izboljšav. Zdaj sta ta dva pripeljala na slovenske ceste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obe mali škodi, kamiq in scala, predstavljata dobro petino prodanih vozil češke znamke. 
Peter Pirkovič

Kompaktna scala in mali križanec kamiq pri Škodi predstavljata dobro petino skupne prodaje. Največji del pripada kamiqu, ki je lansko leto denimo prepričal nekaj več kot tisoč slovenskih kupcev, medtem ko je scalo za svoj avtomobil izbralo 334 Slovencev. Prvi mož Škode v Sloveniji, Petr Podlipny, pravi, da je pri podatkih o prodaji najbolj ponosen, da so tako rekoč vse škode (teh je bilo lani nekaj več kot 5500) ostale v Sloveniji, hkrati pa so zaznali rast pri prodaji fizičnim kupcem. Teh je bilo lani skoraj tri tisoč.

Kar se tiče zunanjosti, sta bila oba modela deležna rahle oblikovne prenove. Pri obeh je opazna oblikovna sprememba sprednjega in zadnjega odbijača, obema so po novem namenili (za doplačilo) matrične LED-žaromete, nekoliko spremenjena je grafika napisa Škoda na zadku, prav tako obema pripadata dinamična smernika. V duhu vmesne prenove sta oba dobila še nekaj novih barv zunanjosti in prenovljeno paleto 16-, 17- in 18-palčnih platišč. Potniška kabina za oba prinaša številne nove kakovostne materiale, digitalne osempalčne merilnike, večji osrednji 8,25-palčni zaslon na dotik (v serijski opremi), izboljšano ambientalno osvetlitev, dva USB-C-priključka (s hitrejšim 45-vatnim polnjenjem naprav), preurejeno pa je tudi upravljanje klimatske naprave, ki ima zdaj dva fizična gumba za nastavljanje jakosti ventilacije.

V notranjosti so zdaj digitalni merilniki in večji osrednji zaslon.
Peter Pirkovič

Klasičnih paketov opreme, kot smo jih poznali do zdaj, ni več. Izjema je le športni paket Monte Carlo. Pri obeh modelih sta jih nadomestila paketa Essence in Selection, znotraj teh pa lahko kupec izbira še dodatne sloge notranjosti, od katerih bo odvisno, kakšni sedeži bodo v avtomobilu vgrajeni. Ko je beseda o pogonski tehniki, sprememb ni. Na voljo so litrski trivaljnik z močjo 70 in 85 kilovatov, dodatno pa je v ponudbi še 1,5-litrski štirivaljnik s 110 kilovati moči. Kupci lahko pri zmogljivejšem trivaljniku in 1,5-litrskem motorju izbirajo med ročnim šeststopenjskim ali sedemstopenjskim DSG-menjalnikom. Omeniti velja še, da so Čehi nadgradili ponudbo varnostnih asistenc in sistemov ter razširili nabor dodatkov iz programa Simply Clever (žep za odlaganje mobilnega telefona na hrbtni strani sedežev, zaščita robov vrat in uporaben lij za tekočino za vetrobransko steklo).

Za oba velja, da sta cenovno uvrščena pod 20 tisočaki. Vstopni kamiq stane 19.434 evrov, medtem ko je osnovna scala za slabega tisočaka cenejša. Podobna razlika je pri bogato založenem paketu Monte Carlo, le da se v tem primeru cene začnejo pri 24 oziroma 25 tisočakih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta