Robido uživamo pri angini, gripi in prehladu

Borut Cerkvenič
06.02.2022 04:45

Listi robide se uporabljajo za čajne mešanice z drugimi rastlinami, iz robidovih plodov pa pripravljamo sok, džem, marmelado, tinkturo, aperitiv, vino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Shutterstock

Domača imena za robido (Rubus fruticosus L.) so črna malina, kopina, kopinjak, mačoha, maljuga, ostrožnica, korobida, ostroga, stružnica, živi trn. Robida je do dva metra visok grm, njegove tanke, upogljive in bodičaste veje se plazijo po tleh ali pa se vzpenjajo po drugih grmih in drevesih. Spodnji stebelni listi so peterno-, zgornji pa trojnopernati in so sestavljeni iz jajčastih ali ovalnih lističev z nazobčanim robom. Lističi so po zgornji ploskvi goli, spodaj pa mehko dlakavi. Na njihovih pecljih in včasih tudi po rebrih spodnje strani so razvite ostre bodice. Cvete od začetka poletja do pozne jeseni.

Robide uspevajo med grmovjem, po gmajnah, gozdnih jasah in svetlejših gozdovih, po svetlih poteh, ob vinogradih, na obdelanih zemljiščih. Za zdravilne pripravke uporabljamo liste, ki morajo biti čisto mladi, vendar popolno razviti. Pozna pomlad je za nabiranje najboljši čas. Nabiramo liste in vršičke, ki še ne bodejo. Obrane liste moramo takoj posušiti, in to le pri umetni toploti, vendar temperatura ne sme preseči 30 stopinj Celzija. Za sok nabiramo popolnoma zrele robidnice. Mlade liste v čaju lahko uporabimo kot nadomestek za zeleni čaj.

Shutterstock

Rastlina vsebuje čreslovine, flavonoide, kvercerin, vitamine A, C in E, organske kisline in mineralne snovi, pektin, jantarjevo, jabolčno, oksalno, mlečno in salicilno kislino, železo, kalij, magnezij, mangan, kalcij, betakaroten ... Mlade robidove liste nabiramo aprila, maja in junija, plodove pa od avgusta do oktobra.

Robido uživamo pri angini, gripi, prehladu. Lajša izkašljevanje in znižuje telesno temperaturo. Čisti kri, blaži vnetja dlesni in afte v ustih. Zaustavlja drisko; kdor je zaprt, naj se torej izogiba čaja iz listov robide. Iz posušenih robidovih korenin lahko naredimo čaj pri vodenici. Robida upočasnjuje procese staranja, pospešuje celjenje ran in je odlična sestavina za krepilno kopel.

Opozorilo: Čaja iz listov robid ne smejo uživati nosečnice in doječe matere.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta