Čistilna kura s plodovi divje jablane res deluje

Borut Cerkvenič
19.12.2021 04:45

Plodovi lesnike ali divje jablane so majhni, premera do treh centimetrov, poleg vitaminov in mineralov pa vsebujejo tudi veliko pektina, zato jih lahko dodajamo za boljše želiranje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Divje je dobro. Foto: Wikipedia

Wikipedia

Lesnika (Malus sylvestris) je iz družine rožnic, po domače ji rečejo tudi japka. Divja jablana je splošno znano sadno drevo, tako da je ni treba posebej opisovati. Že v starem veku so spoznali veliko vrednost divje jablane (lesnike). Njena domovina je Azija. Iz lesnike so nastale številne žlahtne sorte jablan, ko so se pri nas skoraj povsod udomačile. Kot samosevka se je jablana v številnih oblikah z manj kvalitetnimi in večinoma drobnimi plodovi razširila iz kulture v naravo, kjer ji najbolj ugajajo svetli gozdovi po nižinah, gričevju in nižjih gorah. Po času zorenja razlikujemo zgodnja, jesenska in zimska jabolka. Za zdravje uporabljamo samo neškropljena jabolka.

Majhni plodovi so polni koristnih sestavin. Foto: Profimedia

Profimedia

V plodovih divje jablane so vitamini (A, B, C), trsni sladkor, jabolčna, citronska, jantarna, mlečna in oksalna kislina, nekaj kremena, vosek, pektin, mineralne snovi in čreslovine.

Skozi vse leto

Jabolko je skozi vse leto zdravo sadje, ne samo presno, temveč tudi pečeno, kuhano in vloženo, kot kompot, sok, kis, marmelada, čežana, vino ... Cvetove nabiramo maja in junija, plodove pa od junija do oktobra.

Najlepša je, ko zacveti.

Profimedia

Japka pospešuje prebavo. Svež sok čisti kri, odvaja črevesne strupe, čisti ledvice in mehur, pospešeno odvaja seč. Lesnike se obnesejo pri debelosti, revmatizmu, sečni kislini, sladkorni bolezni. Znižujejo holesterol, preprečujejo arteriosklerozo, povzročajo odpor do kajenja. Jabolko tudi blaži kašelj, odpravlja hripavost, pomaga pri zastrupitvah s hrano, pomirja živce. V nekaterih primerih je koristno uživati jabolka pri neplodnosti, priporočajo pa jih tudi za umivanje las in lasišča.

Čistilna kura

Zjutraj na tešče popijemo kozarec soka iz lesnik, v katerem smo zmešali sok pol limone. Mlačen sok pijemo po požirkih. Pred kosilom pojemo dve presni lesniki in popijemo čaj iz lesnikinih lupin, kateremu smo dodali dve čajni žlički kostanjevega medu. Popoldne pojemo še dve presni lesniki in popijemo še kozarec lesnikinega soka. Pred spanjem pojemo še lesnikino kašo z dodatkom jedilne žlice kostanjevega medu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta