S premišljenim jedilnikom do trdnega spanca

Urška Kereži
01.03.2020 04:59

Vse pogosteje se borimo s stresom, ki je eden glavnih razlogov za nespečnost. Če se mu pridružijo še čustvene težave in anksioznost, je mirnih noči konec. Hrana pomembno vpliva na spanec in na to, koliko energije bomo imeli čez dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če ne jemo večerje, ne bomo spali nič boljše.
Profimedia

Pravočasen, kakovosten, neprekinjen in dovolj dolg spanec je nepogrešljiv za delovanje živčnega sistema in uravnavanje osnovnih procesov v telesu - od imunskega sistema, proizvodnje hormonov, do uravnavanja telesne temperature. Ker ne osveži le telesa, temveč tudi um, se njegovo pomanjkanje obvezno zrcali v motnjah razpoloženja in osredotočenosti, negativne posledice pa lahko ima tudi na sposobnost pomnjenja, povečuje tveganje za dovzetnost in nastanek bolezni srca in ožilja, depresije, nervozno, tesnobo ter celo poveča tveganje za možgansko kap in nevrodegenerativne bolezni.
A čeprav pogosto slišimo, da naj bi večerjali vsaj tri ure pred odhodom v posteljo, sicer upočasnimo metabolizem in onemogočimo miren spanec, gre morda le za nekoliko preveč posplošeno trditev. Natančnejša bi namreč bila, vse pogosteje odkrivajo strokovnjaki - nujna je le boljša izbira hrane. Če ne jemo večerje, se raven krvnega sladkorja namreč tako zniža, da se ponoči pogosto prebujamo, zjutraj pa nas nato ubija utrujenost.

Ogljikovi hidrati da ali ne

Beljakovine, beljakovine in še enkrat beljakovine, je druga klasična zapoved zdravih večerij in nikakor ne ogljikovi hidrati. Še posebno, če se želite znebiti odvečnih kilogramov, saj naj bi se prav ogljikovi hidrati najhitreje skladiščili v maščobo, če si jih privoščimo pred spanjem, medtem ko naj bi bili v jutranjih urah obvezni za naval energije, ki jo bomo pokurili čez dan.

Prva izbira za trden spanec
Profimedia

Alkohol moti spanec

Na splošno velja še eno napačno prepričanje, in sicer, da alkohol spodbuja spanec. Drži, da ves lahko prijetno sprosti, vendar na drugi strani ovira pogreznitev v globlje faze počitka, kjer se dejansko začne postopek regeneracije. Kar pomeni, da ne vodi v dolg in osvežujoč spanec, temveč precej zmoti naravne ritme in nas zadržuje le v tisti plitvi fazi dremeža, od katere nimamo veliko koristi. ​Da smo si različni in vsak od nas drugače reagira na alkohol, je dejstvo, a kljub temu se mu zvečer raje izogibate.
Pri prehrani se izogibajte še kofeinu, nikotinu in vsem predelanim ogljikovim hidratom ter sladkarijam. Ena pogostih in zelo neprijetnih motenj spanca so namreč nočne more in visoka raven sladkorja v krvi, zaradi uživanja naštetih živil ustvarja možganske valove, ki jih sprožajo. Zato si raje privoščite rjavi riž, proso, oves, paradižnik, lešnike, banane, datlje in cimet ter živila, bogata z aminokislino triptofan, ki se nato pretvori v spalni hormon melatonin, ki ga v možganih sintetizira žleza češarika in nadzira dnevni ritem drugih hormonov, od spanja, imunskega sistema in delovanja možganov do izboljšanja cirkulacije ter močnega antioksidativnega delovanja.

Ne jejte temne čokolade

Če potrebujete globok in miren spanec, pred tem ne jejte temne čokolade, saj vsebuje kofein in stimulanse, kot je teobromin, ki pospeši bitje srca. Pred spanjem tudi ne glejte v računalnik ali telefon, saj boste zaspali pozneje in tudi kakovost spanca bo slabša, svetloba telefonov, televizorja ali luči namreč zavira proizvodnjo melatonina in pomembno vpliva na naravni ritmični cikel, ki se odziva na dnevno svetlobo in temo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta