(SAMOGOVOR) Hoja po zakonskem minskem polju: Eden od vaju pač ne bo nikoli izvedel, kako se uporablja likalnik

Denis Bende Živčec
02.07.2023 03:00

Pravijo, da so otroci v zvezi kot kakovosten modrček. Ločijo in držijo narazen. Ne bi vedel, jih nimam, a najbrž se odnos med parterjema res spremeni, ko se vse neha vrteti zgolj okoli njiju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Glede na to, da je spolno življenje zahtevno ohranjati že ob službi in drugih vsakodnevnih obveznosti, je mečkanja najbrž še bistveno manj, ko v sosednji, ali celo isti sobi, nekdo neprestano joče, zahteva dojko in svežo plenico. Pari brez otrok in pari z otroki ne gremo vedno prav dobro skupaj, saj prihajamo iz različnih vesolj. Prioritete in zorni koti na življenje so različni, tudi dnevni ritem in obveznosti. Medtem ko eni kramljamo o potovanjih in o tem, kako smo zadnjič na zabavi popili preveč, drugi utrujeni pričakujejo prvi zobek, se borijo s tem, da mala Nuša vsak mesec potrebuje nova oblačila, kriči sredi noči in ima neprestano vročino. Nam se teme o otrocih zdijo boleče, naporne ali dolgočasne, njim se naše ukvarjanje z nedružinskimi temami zdi pomilovanja vredno, egocentrično - ali pa pogrešajo čase, ko so lahko vse to počeli tudi sami. Zadnjič sem bral članek, raziskavo, kje najpogosteje seksajo pari, ki imajo v hiši otroke. Ker lahko v spalnico v vsakem trenutku nekdo vdre, jih je veliko kot svoje priljubljeno poredno skrivališče navedlo kopalnico, garažo in celo klet. Kako doseči vrhunec na gajbici kalečega krompirja, si niti predstavljati ne znam. Zagotovo pa se vsi strinjamo, da otrok domu doda novo dimenzijo, ki prinese nešteto lepih trenutkov, spominov, skupnih praznikov in ljubezen, ki se skozi različna življenjska obdobja spreminja.

Ker je na svetu več kot dovolj otrok, mi ni prav zelo žal, da svojega nimam. V resnici se z otroki niti ne znajdem prav dobro. Tudi brez njih je lahko v zvezi zelo živahno. Celo dramatično. Ko si z nekom res zelo dolgo skupaj, ugotoviš, da neprestano hodiš po minskem polju in da lahko vsak trenutek nepričakovano poči tudi ob najbolj nedolžnem koraku. Ste že prepoznali eno glavnih kriznih žarišč v svoji zvezi? Pomivalni stroj. Ni je arbitraže, ki bi ji uspelo doseči konsenz glede njegove uporabe. V katero smer se obrnejo vilice in žlice? Na katero polico se polaga plastične posodice, da ne bodo po sušenju mokre? Kako zložiti ponve in krožnike? Zakaj ne vklopiš stroja, ko pa vidiš, da je že povsem poln? Žerjavica te žgoče debate se nikoli ne ohladi in prej ali slej pripelje do očitkov o tem, kdo v gospodinjstvu največ naredi in kdo zgolj pride iz službe in da noge na kavč. Druga velika fronta v zvezi so kopalnice in stranišča, ki so najbrž že bila povod za prenekatero ločitev. Vesolje je postavljeno tako, da oseba, ki zna uporabljati straniščno metlico, prej ali slej sreča nekoga, ki je ne zna, in se z njo poroči. Enako je s prdenjem v zakonski postelji. Eden je preveč sproščen, drugi premalo, detonacija pod odejo pa lahko pri nekaterih sproži tudi izbruh desetletja nabranih zamer. Že res, da gre zgolj za nekaj toplega aromatiziranega zraka, a mnogi v njem zavohajo tudi vse pozabljene obletnice, skoke čez plot, premalo spoštovanja in desetletja skupnega življenja na silo. Za nekoga, ki v zvezi že tako ni srečen, je prdec lahko tudi klofuta. Ves prezir do parterja, manifestiran v vetrovih.

Kopalnica ponuja bogato izbiro sprožilcev za prepir. Od neprivitih zamaškov zobnih past, poškropljenih ogledal, na katerih madeže zmeraj opazi zgolj eden od vaju, do napačno obešenega straniščnega papirja (obstaja sploh prava smer?) in večno spuščene ali nespuščene deske na straniščni školjki. Nihče noče sesti na poškropljeno plastiko ali na ledeno mrzel porcelan. V zvezo vstopimo iz ljubezni in poželenja, nekje vmes pa se spremenimo v dr. Hano Suralovo, izmišljeno češko zdravnico iz stare reklame za čistila, ki je življenje posvetila boju za čisto straniščno školjko. Življenje si lahko grenimo tudi v drugih prostorih in pri drugih opravilih. Sta že našla kompromis, kako se pravilno zlaga nogavice? Se jih zvije v žogico ali zgolj po robu zapogne eno čez drugo? Le eno je jasno: če vam partner soli pamet, češ da je njegova mama to počela bolje, je vaša od boga dana naloga, da to počnete povsem drugače od nje. Že iz principa.

Najbrž sta že prišla do spoznanja, da bo vajino skupno življenje minilo tako, da bo eden od vaju smeti nesel ven večkrat od drugega - in da eden od vaju ne bo nikoli izvedel, kako se uporablja likalnik. Morda bo eden od vaju tudi neprestano kuhal, kar je precej trapasto, saj prehranjevanje res ni kakorkoli vezano na spol ali družbeno vlogo. To, da si pripravite topel obrok, ne bo vplivalo na vašo spolno identiteto in samopodobo. Tudi ne na emancipacijsko držo. Sicer pa upam, da so časi miselnosti, kdo sodi v kuhinjo in kdo v delavnico, že davno minili. Kot civilizacija bi to barbarstvo res lahko pustili za seboj, kot tudi povezavo med spolom in čiščenjem doma. Zakaj bi moral biti zmeraj en "preutrujen" ali "preobremenjen" za skrb za higieno doma? Mar ne živita v njem oba in mar nimata oba obveznosti? Morda kdaj kdo res nima časa in energije za pomivanje tal, a vsak lahko k lepšemu in prijaznejšemu skupnemu življenju prispeva nekaj truda, ne glede na višino prihodka. Zveza je neskončno iskanje kompromisov, hoja po vrvi in iskanje ravnotežja. Lepo je vedeti, da vas bo partner pri zdrsu pravočasno ujel. Ali pa se ob vašem padcu v globino vsaj ne muzal preveč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta