Se bo na svetovnem prvenstvu v ragbiju poleg hake plesal tudi kankan?

Aleš Mišič Aleš Mišič
08.10.2023 03:00

Na svetovnem prvenstvu v ragbiju na francoskih tleh, kjer se končuje skupinski del, je najprijetneje presenetil mali Fidži, najbolj razočarala pa velika Avstralija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni popuščanja!
Reuters

Slaba dva meseca bo trajalo svetovno prvenstvo v ragbiju, ki ga po letu 2007 spet gosti Francija. Začelo se je 8. septembra z zmago gostiteljice proti Novi Zelandiji, končalo pa se bo 28. oktobra na stadionu Stade de France v severnem predmestju Pariza z velikim finalom, mali, tekma za bronasto medaljo, pa bo dan prej. Domača reprezentanca sodi v ožji krog favoritov za prvi naslov prvaka, ki se ji je doslej trikrat izmuznil v finalnih obračunih.

Modri (Les Bleus) imajo realne možnosti, da pridejo na jubilejnem, desetem svetovnem prvenstvu do zgodovinskega uspeha, saj je reprezentanca v zadnjem obdobju v odlični formi, kar je potrdila s serijo zmag. Francozi so odlično začeli prvenstvo, v skupini A so s tremi zmagami na prvem mestu, vsi pa pričakujejo, da bodo proti Italijanom dodali še četrto. Na prvenstvu sicer sodeluje 20 reprezentanc in okoli 600 igralcev s petih celin, ki se v štirih skupinah merijo za napredovanje v izločilne boje. V četrtfinale se bosta uvrstili po dve najuspešnejši reprezentanci iz vsake skupine. V skupinskem delu je na sporedu le še nekaj tekem do konca tedna, nato bo sledil nekajdnevni premor za regeneracijo, prvi četrtfinalni obračun bo 14. oktobra.

Ragbi slovi po polnih stadionih brez navijaških izgredov.
Reuters

V skupini A sta poleg Francije, Nove Zelandije in Italije še Urugvaj in Namibija, v skupini B igrajo Južna Afrika, Irska, Škotska, Tonga in Romunija, v skupini C so Wales, Avstralija, Fidži, Gruzija in Portugalska, v skupini D pa se borijo Anglija, Argentina, Japonska, Samoa in Čile. Za gostiteljska mesta so izbrali Bordeaux, Lille, Lyon, Marseille, Nantes, Nico, Pariz, Saint-Etienne in Toulouse.

Fidži v izločilne boje?

Prva zmaga Fidžija nad Avstralijo doslej je največje presenečenje prvega dela prvenstva. Lahko, da to še ni vse. Avstralija, ki je že odigrala vse štiri tekme, bi se z dvema porazoma, od nje je bil boljši tudi Walles, že po skupinskem delu lahko poslovila od prvenstva, kar bi bil za velesilo pravi šok. Z zmago proti Portugalski bi se namreč Fidžijci gladko uvrstili med osem najboljših reprezentanc na svetu. Tudi v skupini C je še vse odprto, za drugo mesto in napredovanje pa se bosta pomerili Japonska in Argentina. Irska, trenutno prva reprezentanca na svetovni jakostni lestvici, je s tekmo manj na drugem mestu za Južno Afriko, od katere je sicer bila boljša v medsebojnem obračunu. V kolikor bodo Irci boljši tudi od Škotov, bodo s štirimi zmagami uvodni del prepričljivo zaključili na vrhu skupine B.

Za koga pa ta navija? Za Fidži
Reuters

Irska (Republika Irska in Severna Irska tekmujeta z enotno reprezentanco) se še nikdar ni prebila dlje od četrtfinala, a jo kljub temu uvrščajo v ožji krog favoritov. Irski ragbisti, ki v zadnjem času skoraj ne poznajo poraza, trenutno zasedajo prvo mesto na svetovni jakostni lestvici, tokrat nameravajo odločno poseči v boj za medalje.

Haka Novozelandcev
Paul Childs

Poleg Francozov in Ircev bosta v nadaljevanju bojev za pokal Williama Webba Ellisa na papirju favorizirani tudi reprezentanci Nove Zelandije in Južne Afrike, ki sta doslej po trikrat osvojili prestol, Južnoafričani pa so tudi aktualni svetovni prvaki. Na svetovnem prvenstvu pred štirimi leti na Japonskem so v finalu porazili Anglijo. "Springboks" ali Gazele so letos na zadnjih pripravljalnih tekmah ponižali Wales in Novo Zelandijo. "All Blacks", ki so bili do tega srečanja letos neporaženi, bodo poskušali popraviti vtis po neuspehu pred štirimi leti, ko so izpadli v polfinalu proti Angliji. Znameniti maorski bojni ples hako plešejo Novozelandci na vseh tekmovanjih, ki ga ljubitelji ragbija po vsem svetu dobro poznajo. Bodo morda letos modri na Stade de France, če jim uspe veliki met in osvojijo prvenstvo, predstavili kankan? Največje razočaranje prvenstva je zagotovo Avstralija, tretja reprezentanca velike trojice z južne poloble, ki pa se ji slabo piše, saj obstanek na prvenstvu ni več odvisen od nje.

Reprezentanc kandidatk je več, prejela ga bo samo ena.
Reuters

Angleži so na prvenstvo prišli s slabo popotnico, od zadnjih šestih pripravljalnih tekem so dobili le eno, a jih nikakor ne gre odpisati v boju za medalje, v katere bodo šli s prvega mesta v skupini in se bodo v četrtfinalu pomerili z drugouvrščeno reprezentanco iz skupine C, torej Avstralijo ali Fidžijem. Walles, še en močan predstavnik evropskega ragbija, se ne more pohvaliti z uspehi v zadnjem letu, a bo skupino zapustil najverjetneje s štirimi zmagami, saj je pred zadnjo tekmo z Gruzijo izraziti favorit.

Po gledanosti ragbi na tretjem mestu

Čeprav ima tudi Slovenija reprezentanco v ragbiju, pa pri nas zanimanja za igro z ovalno žogo razen v Ljubljani skoraj ni, saj so v ospredju drugi športi, v katerih slovenski športniki žanjejo izjemne uspehe. Po svetu pa je ragbi eden vodilnih ekipnih športov, svetovno prvenstvo v navidez grobem, a lepem športu, pa je po gledanosti takoj za svetovnim prvenstvom v nogometu in olimpijskimi igrami. Zadnjega na Japonskem si je na stadionih ogledalo 1,7 milijona gledalcev, pred TV-zasloni pa skoraj milijarda ljudi. Zanimanje za prvenstvo v Franciji, ki nima le ene izmed najmočnejših reprezentanc, ampak tudi domačo ligo, je seveda izjemno. Pred šestnajstimi leti si je boje ragbistov v Franciji ogledalo v povprečju 47.150 gledalcev na tekmo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta