Servus, Viki, so šampionki zaklicali v slovo

Aleš Mišič Aleš Mišič
13.09.2020 02:00

Odlična nemška smučarka Viktoria Rebensburg se je po letošnji poškodbi že pripravljala na novo sezono, ker pa jo zanimajo le vrhunski rezultati, se je pred dnevi odločila za konec kariere.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Divja Viki" je svoj uspeh kariere, zlato olimpijsko kolajno, dosegla čisto na začetku.
Reuters

Pred desetimi leti so Nemci v uvodnem veleslalomu sezone na avstrijskem ledeniku Rettenbach slavili dvojno zmago. Na najvišjo stopničko je stopila takrat 20-letna Bavarka Viktoria Rebensburg, na drugo Katrin Hölzl, popolno nemško slavje pa je v drugi vožnji zapravila njihova najboljša smučarka Maria Riesch. Najboljše Nemke na smučeh po Höfl-Rieschovi prihodnji mesec ne bo na startu uvodne tekme v novi sezoni, ki bo v Söldnu zaradi koronavirusa letos teden dni prej kot običajno. Servus, Viki, so navijači zaklicali v slovo odlični vsestranski smučarki, potem ko je pred dnevi objavila konec tekmovalne kariere.
V zadnjem desetletju je krojila vrh v treh disciplinah svetovnega pokala in bila tudi velika tekmica najboljše slovenske smučarke Tine Maze.
"Danes zame zagotovo ni lahek dan, ker sem se po trinajstih letih odločila nepreklicno končati kariero," je na družbenih omrežjih prejšnji teden zapisala 30-letna smučarska šampionka. To odločitev je sprejela s težkim srcem in po tehtnem premisleku v zadnjih nekaj tednih. "Po spomladanski poškodbi in zadnjih dveh mesecih snežnih treningov sem opazila, da nisem več sposobna smučati na najvišji ravni. Že od mladih nog sta bila moj cilj in motivacija dirkati za zmage in uživati na strminah. Ker imam zdaj občutek, da tega ne zmorem več, je ta odločitev zame neizogibna," je sporočila Viktoria Rebensburg.

Užitek na strmini in napad na zmago
Srdjan Zivulovic
Devetnajstkrat se je v svetovnem pokalu izpisalo tako ...
Reueters

Žrtev pretežke proge

Rebensburgova je letos v Garmisch-Partenkirchnu imela najprej svoj veliki zmagoslavni dan, že naslednji je bil "odet v črnino". V soboto je slavila svojo prvo smukaško zmago v svetovnem pokalu, v nedeljo pa se je na isti progi poškodovala in končala sezono. Na petem ženskem superveleslalomu pretekle zime, zmagala je na uvodnem v Lake Louisu, je na domačem terenu s kolenom udarila v vratca in nekaj minut ležala ob progi. Nato se je pobrala in prismučala v cilj. Sprva je kazalo, da ni nič hujšega. Pregled z magnetno resonanco v bolnišnici v Garmischu pa je razkril zlom glave golenice. Operacija ne bo potrebna, bo pa mirovanje dolgo vsaj šest tednov, so jo potolažili zdravniki. "Občutek, da se je zame sezona že končala, je grenak, vendar sem imela srečo, saj so vse vezi cele. Prepričana sem, da bom po rehabilitaciji lahko hitro znova smučala. To je del smučanja. Če hočeš zmagati na dirkah, se moraš voziti na robu. To tveganje se je v soboto razpletlo v mojo korist," je dejala v bolnišnici.
Ni bila edina žrtev proge, na račun katere je imel veliko pripomb tudi Aleš Sopotnik, serviser Ilke Štuhec. "Proga je bila na meji sprejemljivega. Trenerji in spremljevalci sploh nismo mogli biti na progi. Ledene ploskve, agresiven sneg, ponekod dober oprijem, spet drugje zelo slab, zato je bilo toliko zdrsov. Če dodam še, da je bila vidljivost optimalna samo v senci, lahko zaključim, da so bile razmere za smučanje res težke. V zadnjih petih letih v tem smislu ni bilo prav veliko težjih tekem. Tudi zato odstopi in poškodbe," je letošnje razmere na progi Kandahar opisal Sopotnik. Aktualna olimpijska prvakinja v smuku Sofija Goggia je zaradi zloma roke - po padcu na istem mestu kot Nemka in pristanku v zaščitni mreži - prav tako predčasno končala sezono.

Ne le velika športnica, tudi velika osebnost

Tridesetletna Viki je v minuli zimi pred smukom v Garmischu najhitrejša tudi na superveleslalomu v Lake Louisu. Je aktualna svetovna veleslalomska podprvakinja in devetnajstkratna zmagovalka v svetovnem pokalu. Pri rosnih dvajsetih je leta 2010 postala olimpijska prvakinja v veleslalomu.
Razočarani nad njeno odločitvijo niso le njeni navijači, novica je odjeknila tudi v strokovnih krogih. Nekdanji odlični slalomist Felix Neureuther, ki je smučarske gene podedoval po mami Rosi Mittermaier in očetu Christianu, prav tako velikem slalomskem mojstru, obžaluje njeno odločitev. "Bil sem šokiran, ko sem slišal za njeno slovo," je dejal 36-letnik, ki se je smučarsko upokojil marca lani in od lanske zime deluje kot strokovni komentator ARD. Neureuther je poročal, da se je z Rebensburgovo srečal pred tremi tedni v Zermattu, kjer je trenirala, in se z njo pogovarjal kot običajno. O koncu njene kariere se še ni govorilo. Rebensburgovo ceni ne le kot športnico, temveč tudi kot veliko osebnost, kar bo v prihodnji zimi nemška smučarska zveza (DSV) seveda zelo pogrešala. "Toda Viki se lahko ozre na izjemno kariero, vse je osvojila. Za to ji lahko le čestitamo," je poudaril Neureuther.

Olimpijski Soči: Ana Fenninger druga, Tina Maze prva, Viktoria Rebensburg tretja.
Reuters
Nemke so ostale brez svoje najboljše smučarke.
Reuetrs
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta