Skrivnostna smrt, teorije zarote in razkošje: Je razvpiti milijarder storil samomor ali je bil umorjen?

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
15.12.2019 06:33

V javnost prihaja vse več podrobnosti iz njegovega skritega in očitno spornega življenja Jeffreyja Epsteina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jeffrey Epstein
Reuters

Štiri mesece je minilo od smrti razvpitega ameriškega milijarderja Jeffreyja Epsteina. V celici newyorškega zapora so ga v jutranjih urah našli klečečega, okoli vrtu pa je imel zavezano rjuho, katere drugi konec je bil privezan k njegovemu pogradu. 56-letni Epstein je bil aretiran 6. julija letos zaradi očitkov o spolni zlorabi mladoletnic v New Yorku in na Floridi, ker je bil že obsojen zaradi spolnih deliktov, je sodišče zanj odredilo pripor.

Pristal na seznamu spolnih prestopnikov

Epstein je bil ob začetku svoje kariere učitelj, a se je kasneje pričel ukvarjati s financami in bančništvom. Kolikšno je bilo njegovo premoženje, nihče ne ve, po besedah njegovih odvetnikov pa je bilo višje od milijarde dolarjev. Ameriški mediji so sicer poročali, da je tolikšno premoženje prej iluzija kot dejstvo, saj naj bi bil v času krize leta 2008 izgubil velik del premoženja.
Leta 2005 je floridska policija prvič pričela preiskovati sume o spolnih deliktih zoper Epsteina, potem ko sta starša policiji prijavila, da naj bi bil imel spolne odnose z njuno 14-letno hčerko. Dekle naj bi bilo v Epsteinovo palačo zvabilo starejše dekle, Epstein pa naj bi ji bil plačal 300 dolarjev, da se je slekla do spodnjih hlač in ga masirala. Epstein je dejanje priznal in bil leta 2008 obsojen zaradi siljenja mladoletnice k prostituciji. Trinajst mesecev od poldrugo leto prisojene mu zaporne kazni je odslužil, četudi je večino tega časa skrbel za svoje posle. Kaznovan je bil le za dejanje, ki ga je priznal, četudi so zvezni preiskovalci identificirali 36 deklet, nekatera mlajša od 14 let, ki naj bi jih bil Epstein spolno zlorabil. V hiši so ob preiskavi namreč naleteli na skrite kamere, ki so dogajanje v hiši posnele. Toda Epstein se je s tožilstvom dogovoril, da ga preganjajo le za dogodke, povezane s 14-letnico, nekaterim drugim žrtvam pa je, saj so te vložile civilne tožbe, izplačal odškodnine. A njegovo ime je ostalo zapisano na seznamu spolnih prestopnikov.

Ženske, ki na sliki pozirajo, trdijo, da so bile miljarderjeve žrtve.
Profimedia
Pedofilski otok
Profimedia

Poskus samomora ali napad?

Epsteinovi odvetniki so ponudili varščino v višini 600 milijonov ameriških dolarjev, a je sodnik Richard M. Berman to zavrnil. Le nekaj dni kasneje so našli Epsteina poškodovanega v njegovi celici. Okoli vratu je imel modrice, ki naj bi bile bodisi posledice poskusa samomora ali napada. V celici je poleg Epsteina tedaj bival tudi Nicholas Tartaglione, nekdanji newyorški policist, ki je obtožen umora štirih ljudi. Na zaslišanju je dejal, da ne ve, kaj se je zgodilo njegovemu sojetniku. Epstein razloga za modrice ni povedal nikomur. V času, ko je bil že za rešetkami, so zoper njega odprli preiskavo tudi v Franciji.

Fotografije pedofilskega otoka

Britanski mediji so tako nedavno objavili fotografije, ki so nastale na luksuznem posestvu razvpitega Jeffreyja Epsteina na zasebnem otoku St. James, ki spada pod ameriške Deviške otoke. Gre za otok, ki se ga že nekaj časa drži neslavno ime "pedofilski otok". Večji del fotografij je iz svoje zasebne zbirke odstopila ena ob domnevnih žrtev milijarderja, Chaunta Davies, in tako odprla vrata v mračni svet svetovne elite, v katerem se včasih zdi, da zakoni ne veljajo.
Na eni od fotografij je mogoče videti Epsteina, ki se pogovarja po telefonu. Masira ga mlada ženska, najverjetneje gre za njegovo pomočnico Saro Kellen. Dvojica se nasmiha v objektiv. Na drugi fotografiji je domnevna zvodnica Ghislaine Maxwell. Sedi za veliko marmornato mizo, poleg kupa papirjev, ob njej je neznan moški. Najbolj vznemirjajoča je fotografija, na kateri je pet mladih žensk, med njimi Daviesova. Pozirajo na balkonu, za njimi pa se odpira razgled na morje. Daviesova in številne druge ženske danes trdijo, da njihovo bivanje na otoku, večinoma v devetdesetih letih minulega stoletja, ni bilo prav nič idilično. Danes 40-letna Daviesova pravi, da jo je Epstein posilil, še preden se je pohvalil s tem, da pozna britanskega princa Andrewa. V družbi je bil galanten, za zaprtimi vrati pa naj bi se bil Epstein spremenil v pravo pošast, trdi.
Prav na tem otoku naj bi bil z Virginio Roberts intimen princ Andrew, sin trenutne britanske monarhinje. Tako je Robertsova vsaj pričala na sodišču. Razkrila je, da je šlo za orgije, na katerih je sodelovalo vsaj sedem deklet. Princ očitke ostro zavrača, češ da na otoku ni opazil nič posebnega, saj naj bi ga bil Epstein "počistil" še pred njegovim prihodom.
Za vsako fotografijo ni jasno, kdaj je nastala. Epstein je otok kupil leta 1998, Daviesova trdi, da je od tam pobegnila leta 2005, pred tem je delala kot Epsteinova maserka in pomočnica. "Vedela sem, da je Epstein prijatelj princa Andrewa in vojvodinje Fergie. S tem se je bahal, da bi pokazal svojo moč. Zelo rad se je hvalil. Tudi s tem, da je vojvodinji posodil denar. Nemogoče je, da njegovi prijatelji ne bi bili vedeli, kaj se je dogajalo. Če nekoga neprestano videvate v družbi mladih deklet, ga ne bi vsaj enkrat kaj vprašali?" se sprašuje Daviesova, ki je po prvem posilstvu nekaj dni preživela v bolnišnici in bruhala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta