Sojenje Weinsteinu: Spolno zlorabil ali napadel naj bi 80 deklet

Zora Štok Zora Štok
23.02.2020 03:20

Odmevno sojenje Harveyju Weinsteinu, nekdanjemu filmskemu producentu, ki so ga nekatere filmske igralke in druge ženske, povezane s filmskim svetom, obtožile spolnih zlorab, spolnih napadov in posilstev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preostanek življenja bi lahko preždel v zaporu.
Reuters

S sklepnimi besedami obrambe in tožilstva se je v začetku tega tedna v New Yorku končalo eno najbolj odmevnih sojenj zadnjih let. Gre za postopek zoper 67-letnega Harveyja Weinsteina, nekdanjega filmskega producenta, soustanovitelja podjetja Miramax in vplivnega hollywoodskega poslovneža, ki so ga nekatere filmske igralke in druge ženske, povezane s filmskim svetom, obtožile spolnih zlorab, spolnih napadov in celo posilstev. Gre za eno najodmevnejših zgodb iz sveta šovbiznisa, ki je spodbudila gibanje MeToo, katerega posledica so bile obtožbe na račun številnih moških (nekaj pa tudi na račun žensk), ki naj bi bili svoj vpliv v svetu filma in vsega, kar ga obkroža, zlorabljali tudi tako, da so mlade modele in igralke ter druge zaposlene v filmski in modni industriji izsiljevali z različnimi zahtevami po spolnih dejanjih. Če ni šlo zlepa, je včasih bilo grdo, so pričale nekatere žrtve.
Po torkovih sklepnih besedah tožilca in zagovornice obtoženega Weinsteina se je dvanajstčlanska porota, v kateri je sedem moških in pet žensk, umaknila za nekaj dni, da presodi in odloči o krivdi "predatorja", kot so nekateri ameriški mediji imenovali Weinsteina. A člani porote so med odločanjem o krivdi zaprosili sodnika Jamesa Burka, ki vodi primer, za še nekatere podatke o Weinsteinovem početju, ko je afera, za katero nihče ni pričakoval, da se bo razmahnila v skorajda svetovno gibanje, prišla na dan.

Posredoval tudi Brad Pitt

​Zvezdnica Gwyneth Paltrow, ki je zaslovela v filmu Zaljubljeni Shakespeare, katerega producent je bil Weinstein, je že 1998., med snemanjem filma, namignila, "da te bo Weinstein prisilil k temu in onemu". Kasneje je bila glavni vir avtoricama knjige o Weinsteinovem početju, med drugim je povedala, kako se je pred proslulim producentom skrila v kopalnico, ko se je nenadoma pojavil na neki zabavi, na kateri je bila tudi ona. Med snemanjem Zaljubljenega Shakespeara pa da ji je v hotelski sobi predlagal masažo, med snemanjem pa je bil tako vsiljiv, da je posredoval Brad Pitt, s katerim je bila mlada igralka takrat v razmerju.
S policijo je imel Weinstein opravka že leta 2015, ko je italijanska manekenka Ambra Guiterrez poklicala na pomoč zaradi nasilnega producenta, a se takratni newyorški tožilec ni odločil za pregon.

Izrekel se je za nedolžnega

Na začetku sojenja (6. januarja letos) se je Weinstein izrekel za nedolžnega, enako seveda trdi njegova obramba, ki jo vodi odvetnica Donna Rotunno. Ta ves čas poudarja, da so bili vsi stiki obtoženega z ženskami, ki se zdaj predstavljajo kot žrtve, sporazumni.
Obramba je pred začetkom sojenja zahtevala, da se Weisteinu sploh ne sodi, ker da ni razlogov za to. Opozarjali so na medijski linč producenta, na napake v postopkih preden je primer prišel na sodišče, predvsem so omenjali pritiske preiskovalcev na nekatere priče. A sodnik je kljub odločnemu nastopu zagovornikov obtoženega odločil, da se sojenje začne, in sledilo je skoraj šest tednov sojenja. Zvrstilo se je več kot 30 prič, med njimi so bile ženske, ki so podrobno opisovale svoje neprijetne izkušnje s producentom, ki ni izbiral sredstev, kako se zadovoljiti s mladimi igralkami ali uslužbenkami v svoji producentski hiši. Nekatere med njimi je tudi posilil, večina pa ga je obtožila spolnega nadlegovanja ali spolnega nasilja.

​Masaža in erotična darila

Pričanja žensk, tako na sodišču kot tistih, ki se niso odločile za sodni pregon, a so javno ali anonimno spregovorile za medije, so prikazala, kako je Weinstein deloval. Mladim igralkam, ki so želele uspešno kariero, je obljubljal vloge v filmih, katerih producent je bil (svojim zaposlenim pa boljša delovna mesta). Ko si je katero zaželel, je začel to na različne načine namigovati, omenjal je masažo, vabil v svojo hotelsko sobo ali apartma na pogovor, pošiljal jim je erotična darila, tudi čokoladne penise na primer.
​Obramba takšnega početja sicer ne zanika, a opozarja, da bi žrtve lahko darila odklonile ali se ne bi napotile k njemu v hotelsko sobo, če so se želele izogniti neugodnim situacijam. Zagovorniki Weinsteina so v njegovo obrambo žrtve označili kot tako ambiciozne, da so bile pripravljene storiti marsikaj za svojo kariero, zdaj pa da se sprenevedajo. Za eno od njih so celo navedli, da je bila z Weinsteinom več mesecev v razmerju (čeprav je bil producent poročen; žena ga je po izbruhu afere zapustila) in da se zdaj namenoma spreneveda, da bi mu škodila in od njega "izvlekla" denar.

Preostanek življenja bi lahko preždel v zaporu.
Reuters

Jasno, da ni edini

Ni pa Weinstein edini človek iz sveta industrije zabave, ki mu očitajo različna dejanja v zvezi s spolno nedotakljivostjo. Vsekakor nikomur ne pripisujejo tolikšnih razsežnosti kot njemu, a je nekaj znanih igralcev, TV-voditeljev in drugih ustvarjalcev prav tako dobilo veliko črno piko zaradi svojega sramotnega početja.
M​ed najbolj znanimi so na primer nekdanji zvezdnik Bill Cosby, ki je zaradi posilstev že v zaporu, pa voditelj Matt Lauer s televizijske mreže NBC, ki ga je več deset žensk obtožilo spolnega nadlegovanja, in njegov kolega, komentator mreže Fox News Bill O'Reilly.
Odmeven je bil tudi primer igralca Kevina Spaceyja, ki so ga spolnega nadlegovanja obtožili nekateri mlajši igralci. A vsi ti in številni drugi primeri so se v javnosti pojavili šele po tem, ko je gibanje MeToo postalo globalno. Začelo pa se je leta 2017, ko je igralka Alyssa Milano, potem ko je na nekem koncertu doživela spolno nadlegovanje in je preko twitterja pozvala ženske, naj ji javijo, če so tudi same doživele podobno izkušnjo. V nekaj urah je bilo zabeleženih več tisoč odgovorov in plaz se je usul. Ime MeToo pa pa je že deset let pred tem za zlorabljene ženske iz neprivilegiranih okolij uvedla aktivistka Tarana Burke. A šele pojav družabnih omrežij je omogočil razmah gibanja, kot se je to zgodilo leta 2017 in potem privedlo do primera Weinstein in podobnih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta