Šolske uniforme? Jaz sem za!

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
16.12.2018 03:30

Delam, kar hočem, in zgledam, kot hočem? Ne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pred dnevi sem spet enkrat naletel na tak dobronameren, a tendenciozen pro et kontra članek o šolskih uniformah. Siol je poročal, da v nekem zasebnem vrtcu uvajajo "enaka oblačila za vse otroke" - kar niso nujno uniforme, če prav razumem, ali pa se samo ne znajo izražati - in v nadaljevanju pobaral nekaj strokovnjakov, kaj si o tem mislijo.

Tudi jaz znam biti tendenciozen

Brez neke eksplicitne poante je bilo mogoče iz teksta razbrati, da Slovenija tako socialno kot tudi pedagoško ne samo da ni pripravljena na to drastično lifestyle spremembo, ampak da niti ni primerna.
Za začetek sem bil presenečen, da zloglasni Dušan Merc, upokojeni prulski ravnatelj, zastopa tako trdo stališče, kot da ne bi imel že skoraj vso kariero upravičenih pripomb na tako imenovano liberalno šolo oziroma vzgojo. Merc je skratka proti uniformam, "ker ustvarjajo nesvobodno klimo in vzdušje", "pomenijo hierarhijo" in "zahtevajo posebno obliko vedenja, odnosov". Drugi sogovornik, dekan Pedagoške fakultete, pa pravi, da se mu zdi "neustrezno, da bi na ta način prikrivali socialne razlike".
No, tendenciozen znam biti tudi jaz. Uvedbo šolskih uniform sem zagovarjal med prvimi. Po več kot desetih letih ugotavljam, da moji argumenti za še vedno stojijo - žal pa opažam, da so tudi argumenti proti uniformam vedno bolj za lase privlečeni. "Neustrezno prikrivanje socialnih razlik?" Ali hoče dekan reči, da obstaja "ustrezen" način prikrivanja? Ali pa morda hoče reči, da socialnih razlik sploh ne bi smeli prikrivati? Ker so pač dejstvo? In zakaj sploh uporablja to kompromitirano, tako rekoč pejorativno besedo "prikrivati"? Če socialnih razlik že nočemo (ali ne moremo) prikrivati, pa jih lahko najbrž delamo vsaj manj vidne, ne? Poudarjali jih že ne bomo, pa če so še tako ne nepravične.

Ideološki sistem brez ideologije

Pri šolskih uniformah namreč sploh ne gre za socialne razlike. Debata o prikrivanju ali kazanju socialnih razlik je tipično slovenska obsesija prikrajšanih, ki ne brez razloga cenijo, če ne celo terjajo socialno enakost ali vsaj enakopravnost, in privilegiranih, ki zaradi dediščine egalitarizma iz političnih nagibov poudarjajo neenakost kot pozitivno družbeno gibalo.
Ampak ne. Bistvo uniform je pedagoško, vzgojno. Šolske uniforme ne bi bistveno posegle v sama družbena razmerja, temveč bi korenito spremenile pojmovanje šole kot ključnega organa za socializacijo ali, če hočete, ideološko indoktrinacijo. Šolski sistem je ideološki, kakorkoli že obrnemo - toda sistem brez ideologije, kakršen je slovenski, ima problem, ker je razpuščen in ga nič ne drži skupaj.
Po mojem bi uvedba šolskih uniform bistveno spremenila to podzavestno, samoumevno, nereflektirano mentaliteto laične, liberalistične neobveznosti, poljubnosti in svobode, da delam, kar hočem, in zgledam, kot hočem. Naj se citiram, ker se mi zdi to bistveno: "Represija individualnosti na šolskem sartorialnem nivoju ne bi na noben način škodila razvoju otrokove ali mladostnikove osebnosti ali celo kratila pravic njihovih staršev. Ravno nasprotno! Šolsko polje - kot levičarska pedagogika prijazno in učeno imenuje te zadeve - je (ali bi vsaj moralo biti) prežeto z redom in pravili, ki zahtevajo različne vzorce enakega obnašanja za vse udeležence učnega procesa: enotno oblačenje bi kvečjemu prispevalo k utrjevanju zavesti o nujnosti tega reda in pravil. Šolajoča se populacija naj ve, da se v šoli ne more in ne sme enako obnašati kot doma in drugod v prostem času - in zakaj bi potem tudi v šoli paradirali v svojih razvlečenih ali izzivalnih cunjah?"

V serijah pa ja

Glede na to, da o šolskih uniformah vedno razmišljamo kampanjsko, potem pa na to temo spet za lep čas pozabimo, si ne delam utvar, da bi jih nekega dne v Sloveniji morda zares uvedli. Ali pa tudi ja. V omenjenem članku berem, da več kot štiri petine vprašanih nasprotuje šolskim uniformam, slaba petina pa je za. Ta drugi rezultat se mi zdi kar obetaven. Morda pa se bodo TV-serije, s katerimi targetirajo naše otroke po segmentih od vrtca do mature - in v katerih praviloma nastopajo otroci in mladina v šolskih uniformah, Slovencev le prijele. Vsaj staršev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta