Spet Schumacher v formuli 1: Mick je zelo podoben svojemu očetu

Zvezdana Bercko
13.12.2020 04:00
Mick Schumacher, sin legendarnega nemškega dirkača Michaela Schumacherja, bo dirkal v elitnem tekmovanju, ki ga je njegov oče osvojil sedemkrat.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zelo je podoben slavnemu očetu. Foto: Reuters
Reuters

Pri ameriški ekipi Haasa so z 21-letnim Mickom Schumacherjem podpisali večletno pogodbo za nastopanje v formuli ena. "To, da bom prihodnje leto del formule ena, je izjemno. Brez besed sem. Zahvalil bi se rad ekipi Haasa, Ferrariju in njegovi akademiji za zaupanje," je dejal sin legendarnega nemškega dirkača Michaela Schumacherja. V tekmovanju, ki ga je njegov oče osvojil sedemkrat, bo Mick pri Haasu dirkal skupaj z Rusom Nikito Mazepinom. "Zelo sem zadovoljen, da lahko potrdimo Micka Schumacherja kot enega naših voznikov za prihodnjo sezono," je dejal šef ekipe Haasa Günther Steiner.

Mlajši Schumacher je minulo sezono zmagal v skupnem seštevku formule dve, od 24 dirk je dobil dve, v Monzi in Sočiju, ter desetkrat stal na odru za zmagovalce.

​Michael je predvsem moj oče

Ko se je Mick Schumacher rodil, 22. marca 1999, je bil njegov oče že dvakratni svetovni prvak. Kot malček je spremljal še pet zaporednih očetovih zmagoslavij v formuli ena. Dirkač na elitni ravni je bil tudi njegov stric Ralf. Tako se je tudi Mickova pot v svet hitrosti in bencinskih hlapov zdela začrtana. Pri treh letih je že vozil kart, devet let star je začel tekmovati. Pa ne pod bremenom slavnega priimka, z njim bi bila pričakovanja vendarle prevelika, ampak kot Mick Betsch, kar je dekliški priimek njegove matere Corinne. Sedem let je nabiral izkušnje in nizal uspehe v spremstvu in ob podpori ponosnega očeta - vse do 29. decembra 2013 in hude smučarske nesreče v francoskih Alpah.

O Micku Schumacherju pravijo, da je z obema nogama trdno na tleh. Foto: Epa
Epa
Nagrada za zmago v formuli dve je napredovanje v elitni razred. Foto: Epa
Epa
Učna leta na Ferrarijevi akademiji Foto: Epa
Epa

Ko se je oče ponesrečil, je bil Mick najstnik, star 14 let. Namesto da bi skupaj doživljala uspehe, rekorde in tudi športne poraze, je trepetal za očetovo življenje in se skupaj z družino boril za zaščito njegove zasebnosti. O zdravstvenem stanju Michaela Schumacherja družina ne daje izjav in tudi Mick obvlada ta izziv. Razkrije le tisto, kar je namenjeno javnosti. Nasploh pa o očetu redko govori. Če že, pove, da nanj nikoli ni gledal kot na najboljšega voznika na svetu. Vsaj v prvi vrsti ne. "Predvsem in vedno je moj oče," pravi.

Že ko je bil Mick star enajst ali dvanajst let, je bilo jasno, da ima potencial tudi za formulo ena. A pot do tja je bila dolga. Mick je nadaljeval v kartingu, že prvo leto po hudi nesreči svojega očeta je na svetovnem in evropskem prvenstvu zasedel drugo mesto. Naslednji korak je naredil leta 2015, ko je potipal svet formule, najprej seveda nižjih rangov. Zanimanje za fanta s slovitim priimkom je bilo veliko, še posebno ker je oče Michael zaradi hude poškodbe možganov izginil iz javnosti. Dve leti je vozil v formuli štiri, leta 2017 je začel v evropski formuli tri. V prvem letu je zasedel dvanajsto mesto, v drugem je bil že prvak. Sledilo je napredovanje v formulo dve, kjer se je ponovila tudi formula dosežkov. V prvi sezoni dvanajsto mesto, v drugi prvo.

​Sanje o rdečem dirkalniku

Zdaj se seli v elitni razred, ki ga je sicer že spoznaval na Ferrarijevi akademiji. Januarja lani je moštvo iz Maranella potrdilo, da so na Ferrarijevo akademijo sprejeli sina slovitega Michaela Schumacherja, ki je prav s Ferrarijem osvojil pet od svojih sedmih naslovov svetovnega prvaka. Mick je z ekipo podpisal uradno pogodbo in je sodeloval na testiranjih. "Jasno je, da ima Ferrari pomembno mesto v mojem srcu in v srcu moje družine, zato sem vesel tudi s te plati," je dejal takrat.

Začetki v formuli štiri leta 2015 Foto: Reuters
Reuters

Vodja ekipe Ferrarija Mattia Binotto pa je pripomnil: "Za nekoga, kot sem jaz, ki Micka pozna vse od rojstva, je bil sprejem v Ferrarijevo akademijo tudi čustven. A svoje mesto pri nas si je pridobil z velikim talentom, s človeškimi in dirkalnimi lastnostmi."

Mick, ki je zelo podoben svojemu očetu, velja za prijaznega in vljudnega fanta, pošten je tudi do tekmecev na dirkališču. Prvi resni tekmovalni test je imel kmalu potem v Ciudadu de Mexicu, kjer je skupaj s Sebastianom Vettlom nastopil na dirki prvakov. "Spominjam se, kako sem Michaela nekoč opazoval z velikimi očmi, in zato je bilo zame nekaj posebnega, da sem zdaj lahko tekmoval skupaj z njegovim sinom," je po tekmi, na kateri sta osvojila drugo mesto, povedal Vettel, nekdanji štirikratni svetovni prvak v F1.

Mick je navdušil tudi Lewisa Hamiltona, ki je po sezoni 2012 zasedel mesto Michaela Schumacherja pri Mercedesu. "Michael je potisnil vse meje tega športa navzgor. Toda Mick gre zdaj po svoje in mu gre res super. Z obema nogama je trdno na tleh, kar me zelo navdušuje." Prihodnjo sezono bo kot tretji s priimkom Schumacher dirkal v formuli ena. "Prvenstvo formule dve že dolgo služi kot prizorišče, kjer talenti lahko pokažejo svoje sposobnosti. Letošnje tekmovanje je bilo nedvomno eno najbolj konkurenčnih v zadnjih sezonah. Mick je leta 2020 zmagal na dirkah, osvajal mesta na zmagovalnem odru in se odlikoval z nekaj izjemnimi vožnjami," je povedal šef Haasove ekipe Günther Steiner. "Trdno verjamem, da si je na podlagi svojih nastopov prislužil napredovanje v F1. Pred nami je priložnost, da kot ekipa vzgojimo novega voznika. Postavljamo svoje gradnike za nadaljnjo dolgoročno rast ekipe in veselim se Mickovega prispevka tako na progi kot zunaj nje."

Mick Schumacher pa si je za naslednji cilj zastavil dobiti sedež v formuli ena pri Ferrariju. "Odraščal sem s sanjami o dirkanju v rdečem dirkalniku in te sanje so ostale," je povedal mladi nemški dirkač.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta