Srce je hvaležno limoni

NR
25.09.2022 03:00

Koristnih učinkov limon za zdravje je veliko, nekateri so znanstveno podprti, za druge (domnevno koristne) so nujne podrobnejše raziskave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V francoskem Mentonu prirejajo Festival limon.
Profimedia

Limone so prava zakladnica vitamina C, vlaknin in različnih koristnih rastlinskih snovi, zaradi katerih pozitivno vplivajo na zdravje srca ter pomagajo ohranjati zdravo telesno težo in prebavo. V nadaljevanju bomo nanizali koristne učinke limon za zdravje, kot jih navaja spletna stran Healthline. Predvsem so odličen vir vitamina C. Ena limona namreč vsebuje približno 31 miligramov tega vitamina, kar pomeni 51 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa (PDV). Raziskave so pokazale, da lahko z uživanjem sadja in zelenjave, bogatih z vitaminom C, precej zmanjšamo tveganje za bolezni srca in srčno kap. A ni samo vitamin C tisti, ki pozitivno vpliva na zdravje srca. Tudi vlaknine in rastlinske snovi, ki jih vsebujejo limone, lahko občutno omilijo dejavnike tveganja za razvoj srčne bolezni. Neka študija je denimo razkrila, da je mogoče zelo znižati ravni skupnega holesterola v krvi, če en mesec vsak dan zaužijemo 24 gramov citrusnih vlaknin. Ravni holesterola v krvi znižujeta tudi rastlinski snovi v limonah, poimenovani hesperidin in diosmin.

Pomagajo hujšati?

Mnogi limone promovirajo kot živilo, ki pomaga pri hujšanju. Obstaja kar nekaj teorij o tem, zakaj. Med najbolj znanimi je teorija, da topne prehranske vlaknine pektini, ki jih vsebujejo limone, v želodcu rahlo nabreknejo, zaradi česar se dlje časa počutimo siti. Toda veliko ljudi limon ne je. In ker limonin sok ne vsebuje pektina, iz njega pripravljeni napitki ne vzbujajo občutka sitosti.

Druga teorija namiguje, da lahko, če pijemo vročo vodo, ki ji primešamo limonin sok, hitreje shujšamo. Toda splošno znano je, da se zaradi pitja vode začasno poveča število kalorij, ki jih pokurimo, zato lahko že sama voda pomaga pri hujšanju in ne limona.

Obstaja tudi teorija o tem, da nekatere rastlinske snovi v limonah spodbujajo izgubo kilogramov. Raziskave so nakazale, da rastlinske snovi v izvlečkih limone na več načinov preprečujejo ali vsaj upočasnijo nabiranje odvečnih kilogramov. V okviru neke raziskave so mišim, ki so bile na redilni dieti, v hrano dodajali polifenole iz limonine lupine. Te miši so pridobile manj telesne teže in maščobe kot druge. Toda znanstveniki za zdaj z nobeno študijo niso potrdili tega učinka polifenolov iz limonine lupine pri ljudeh.

Preprečujejo nastanek ledvičnih kamnov?

Ledvični kamni so grudice iz odpadnih snovi, ki se kopičijo v ledvicah in nato kristalizirajo. So precej pogost pojav in se pri ljudeh, pri katerih se pojavijo, običajno večkrat ponovijo. Citronska kislina povečuje volumen urina in zvišuje njegovo pH-vrednost, s čimer ustvari manj ugodno okolje za tvorbo ledvičnih kamnov. Že s pol skodelice (125 mililitrov) limoninega soka na dan telo oskrbimo z dovolj citronske kisline, da preprečimo tvorbo ledvičnih kamnov, zlasti če smo jih že imeli.

Toda izsledki študij so različni. Nekatere so namreč pokazale, da limonada učinkovito preprečuje nastanek ledvičnih kamnov, druge pa, da limonada prav nič ne vpliva na to. Zato bodo morali znanstveniki opraviti še več raziskav, da bi preučili, ali limonin sok res preprečuje tvorbo ledvičnih kamnov.

Zmanjšujejo tveganje za raka?

Zdrava prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, pomaga preprečevati razvoj nekaterih vrst raka. Nekatere opazovalne študije so nakazale, da obstaja pri ljudeh, ki pojejo največ citrusov, manjše tveganje za raka, medtem ko druge študije tega niso potrdile. Pri poskusih v epruveti se je izkazalo, da mnoge snovi v limonah uničujejo rakave celice. Toda možno je, da v telesu nimajo takega učinka. Nekateri raziskovalci mislijo, da bi lahko imele rastlinske snovi v limonah, kot sta limonen in naringenin, protirakave učinke, toda to hipotezo bodo morali še dodatno preučiti. Študije na živalih nakazujejo, da ima D-limonen, snov v limoninem olju, protirakave lastnosti.

V okviru druge študije so raziskovalci preučili meso mandarin, ki vsebuje rastlinski snovi beta-kriptoksantin in hesperidin, ki sta prisotni tudi v mesu limon. Pokazalo se je, da te snovi preprečujejo nastanek rakavih tumorjev na jeziku, pljučih in črevesju glodavcev. Toda poudariti velja, da so raziskovalci v okviru te študije uporabili zelo visoke odmerke teh kemikalij oziroma precej več, kot bi jih lahko zaužili z limonami ali mandarinami. Čeprav utegnejo imeti nekatere rastlinske snovi v limonah in drugih citrusih protirakave lastnosti, za zdaj ni nobenih dokazov o tem, da lahko limone tudi pri ljudeh pomagajo v boju proti raku.

Ščitijo pred slabokrvnostjo

Slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa je dokaj pogosta. Limone sicer vsebujejo nekaj železa, vendar slabokrvnost preprečujejo predvsem s tem, da izboljšajo absorpcijo železa iz rastlinske hrane. Naše črevesje z lahkoto absorbira železo iz mesa in rib (znano kot hem železo), medtem ko ga iz rastlinskih virov (nehem železo) ni sposobno absorbirati tako zlahka. Toda to absorpcijo je mogoče izboljšati z uživanjem vitamina C in citronske kisline. Limone vsebujejo tako vitamin C kot citronsko kislino, zato nas ščitijo pred slabokrvnostjo, saj omogočijo, da telo iz hrane absorbira toliko železa, kolikor ga le lahko.

Izboljšujejo zdravje prebavil

Limone vsebujejo okoli deset odstotkov ogljikovih hidratov, predvsem v obliki topnih vlaknin in enostavnih sladkorjev. Najpogostejša vlaknina v limonah je pektin, topna vlaknina, povezana z več koristnimi učinki za zdravje. Topne vlaknine lahko izboljšajo zdravje črevesja ter upočasnijo prebavo sladkorjev in škroba. Posledica tega bi lahko bile znižane ravni krvnega sladkorja. Toda da bi imeli koristi od vlaknin v limonah, bi morali jesti njihovo meso. Če boste le pili limonin sok, teh vlaknin ne boste zaužili, saj so prisotne le v mesu tega sadja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta