Tako preprosto je poskrbeti zase: Manj sedenja, več gibanja

Reuters
22.09.2019 04:59

Že nekaj minut telovadbe na dan povezano z daljšim in aktivnejšim življenjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če gre sede, gre tudi leže.
Profimedia

Osebe, ki vsaj nekaj minut dneva posvetijo telovadbi, imajo manjše možnosti prezgodnje smrti kot vrstniki z bolj sedečim življenjskim slogom, kažejo izsledki številnih raziskav. Raziskovalci so pregledali podatke desetih objavljenih raziskav, v katerih so z merilnikom pospeška več kot 36 tisoč odraslim izmerili, koliko časa so dejavni in nedejavni. Po obdobju spremljanja, ki je v povprečju trajalo 6,7 leta, je skupno umrlo 2149 ljudi, kar predstavlja šest odstotkov vseh udeležencev.
V primerjavi z osebami, ki telovadbi niso posvetile skoraj nič časa, so najbolj telesno dejavne osebe imele za 73 odstotkov manjše možnosti, da bodo umrle med raziskavo, ne glede na to, kako intenzivno so telovadile. Že malo telovadbe je prispevalo k temu, da so posamezniki imeli za 52 odstotkov manjše možnosti smrti.
Ko so se raziskovalci osredotočili na ljudi, ki so opravljali lahke treninge, so ugotovili, da je že malo lahke telovadbe z nizko intenzivnostjo zmanjšalo tveganje smrti med raziskavo za 40 odstotkov. Posamezniki, ki so lahki telovadbi posvetili največ časa, so imeli za 62 odstotkov manjše možnosti smrti.

Več sedeti, prej umreti

Telesna nedejavnost je že dolgo povezana s povečanim tveganjem prezgodnje smrti in številnimi kroničnimi zdravstvenimi težavami, toda doslej so dokazi o tem temeljili na raziskavah, ki ne zagotavljajo prave slike o tem, kako ljudje telovadijo, je poudarila raziskovalna ekipa. V novi analizi so bili udeleženci v povprečju stari 63 let. Vsi so štiri ali več dni vsaj deset ur na dan nosili merilnik pospeška, ki je meril njihovo gibanje, intenzivnost njihovih dejavnosti in čas, ki so ga preživeli med gibanjem ali sedenjem.
Osebe, ki so sedele deset ur na dan, so imele za 48 odstotkov več možnosti, da bodo umrle med raziskavo, kot bolj telesno aktivni ljudje. Dvanajst ur sedenja na dan je bilo povezano s skoraj trikrat večjim tveganjem smrti med raziskavo. Ko so raziskovalci izključili ljudi, ki so umrli v prvih dveh letih spremljanja (verjetno so bili bolj slabotni od ostalih in se zaradi tega niso gibali dovolj), se rezultati niso spremenili.
Ena od pomanjkljivosti raziskave je, da so avtorji preučili moške in ženske skupaj, zaradi česar niso mogli ugotoviti, ali spol vpliva na povezavo med telesno dejavnostjo in dolžino življenja. Poleg tega so bili udeleženci srednjih let ali še starejši, kar pomeni, da še ni jasno, ali bi bili izsledki podobni pri mlajših odraslih.
"Ko se zmanjša čas sedenja, se istočasno zviša raven dejavnosti, zato verjetno nista neodvisna dejavnika in predstavljata dve strani istega kovanca," je dejal Jochen Klenk, avtor uvodnika raziskave in raziskovalec na inštitutu za epidemiologijo in zdravstveno biometrijo na univerzi v nemškem Ulmu. "Na podlagi izsledkov raziskave koristi že vsaka raven intenzivnosti," je sklenil Klenk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta