To je bil najboljši vikend od nastanka sveta

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
13.01.2019 06:47

Festival Woodstock v avgustu 1969 je bil vrhunec hipijevskega gibanja v ZDA. Na travniku blizu Bethela, 69 kilometrov jugozahodno od Woodstocka, so uresničevali geslo seks, droge in rokenrol in spreminjali družbene vzorce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekoč je bil Woodstock.
Profimedia

Saj so prej in potem bili koncerti, na katerih je bilo celo več ljudi kot tam, a noben se ne more meriti z romanjem na farmo blizu mesteca Bethel, 69 kilometrov jugozahodno od Woodstocka, v okrožju Sullivan zvezne države New York. Tam so uresničevali geslo Seks, droge in rokenrol in spreminjali stare ustaljene družbene vzorce, rodila se je nacija brez predsodkov, po tistem so mlade in njihovo glasbo vsi vzeli resno, še najbolj poslovneži.
Poletje ljubezni (Summer Of Love) so poimenovali gibanje, nastalo iz vrenja v ameriški družbi v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, v katerem je glasba imela veliko vlogo. Njegovi pomembni mejniki so bili glasbeni festival v Montereyju poleti 1967, Woodstock od 15. do 17. avgusta 1969, in festival v Altamontu, ki je prinesel klavrn zaton prizadevanje za mir in ljubezen. Vrhunec se je zgodil na travniku 69 kilometrov od Woodstocka (tam je bila prvoizbrana in opuščena lokacija, a ime so obdržali). Za nekaj dni se je potrdilo upanje, da je svoboda mogoča, da je mogoče razbiti okostenele družbene norme. Spomenik je postavilo več kot 400 tisoč ljudi, nekateri so celo ocenili, da jih je bilo pol milijona.

Seks dobiš lažje kot sendvič

Čas je bil tistega avgustovskega vikenda, leta 1969, primeren za nekaj velikega, 27 dni prej je Neil Armstrong stopil na Mesec, pod tem vtisom so woodstockovsko dogajanje nekateri tudi poimenovali za hojo po vesolju. Tudi najboljši konec tedna od nastanka sveta so krstili tri zgodovinske dni festivala, na katerem je nastopilo 32 posameznikov in skupin. Petdeset ur sporeda je bilo, za tri ure je naliv prekinil nastope, dež je takrat spremenil festivalsko prizorišče v blatno mlakužo, oskrba s hrano je bila otežena. Še dolgo so potem govorili, da je takrat bilo takrat tam lažje dobiti seks kot sendvič.

Miru in ljubezni niso izborili

Po Woodstocku je bila javnost osupla, po Altamontu zgrožena. Oblasti so uvedle številne prepovedi, hipiji niso več imeli svobode, kakršno so si lahko vzeli dotlej, izkazalo se je tudi, da je bilo med njimi veliko vikend hipijev, ki so med tednom dobro živeli pri svojih starših. Lažje je o svobodi peti, kot si jo priboriti, v omami še posebno. Vojna v Vietnamu se je nadaljevala do leta 1973, Janis Joplin in Jimi Hendrix ki sta bili glasbeni legendi festivala, sta leta 1970 umrla.
Vseeno nekaterih reči, ki jih je prineslo hipijevstvo, ni bilo mogoče vrniti na stare tirnice. Mirovništvo, rasni nemiri in boj temnopoltih Američanov za državljanske pravice, feminizem, vsesplošno krhanje družbenih pravil glede spolnosti, oblačenja, življenjskega sloga, glasbenega okusa. Mamila, vegetarijanstvo in vzhodnjaške filozofije so imeli za posledico številna gibanja in aktiviste. Festival Woodstock je ostal v spominu kot največji dogodek flower-power generacije zato, ker so mladi ljudje dobili občutek, da je lepo živeti, da si oblikujejo, kreirajo življenje. Po tistem je rock glasba še bolj postala biznis, tri leta kasneje je sledila afera Watergate. Toda ostal je spomin na zelo posebno občutje, ko se je zdelo, se spominjajo udeleženci, da je svet lep, da je lepo živeti. Na prizorišču festivala so zdaj spominski center, oder, muzej, o festivalu vseh festivalov pričajo knjige, vinilke in CD-plošče ter dokumentarni filmi. Lang je za petdesetletnico, torej za letos, napovedal velik dogodek, a proslavljanja obletnic doslej niso imela sreče. Leta 1999 so nastali nemiri, prizorišče je zajel ogenj, celo prijave posilstev so bile, slabo je močno preglasilo slogan o ljubezni, miru in glasbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta