Tudi debeli ljudje so lahko v dobri kondiciji

NR
12.01.2020 01:42

Če je hujšanje edina motivacija za vadbo, še enkrat razmislite o svojih prioritetah. Kakršnakoli vadba pa je boljša kot nobena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odličen način za preprečevanje nabiranja odvečnih kilogramov
Profimedia

Kot družba, ki ji veliko pomeni estetika, pogosto obsojamo in stigmatiziramo ljudi, ki so debeli in imajo veliko telesne maščobe. Prepričani smo, da ljudje s čezmerno telesno težo ne telovadijo in so zato bolni. A to ne drži: lahko si debel in v dobri kondiciji. Pravzaprav je pri starejših ljudeh bolj škodljivo pretiravanje pri vadbi kot pa velik delež telesne maščobe. Za vse, ki razmišljajo o tem, da bi z novim letom začeli telovaditi, velja nasvet, naj njihova motivacija ne bo le izguba telesne teže.
Ne glede na to, koliko tehtate, ima telovadba vedno svoje prednosti. Pravzaprav z njo ne pokurimo dovolj, da bi samo na ta način izgubljali kilograme. Na to vpliva tudi povečan apetit po uspešno opravljeni vadbi. Telovadba močno spremeni sestavo našega telesa - koliko maščobe imamo v razmerju z mišično maso -, kar pa ne prinese velike razlike na tehtnici. Predstavljamo vam pet koristi vadbe, s katero izboljšamo počutje in ki dobro vpliva na zdravje ne glede na telesno težo.

1. Boljše kardiorespiratorne sposobnosti

Kardiorespiratorne sposobnosti so merilo, kako daleč in kako intenzivno lahko tečemo, ne da bi se morali ustaviti, oziroma koliko stopnic lahko prehodimo, ne da bi bili brez sape. Tek na daljši razdalji in prehojenih veliko stopnic pomeni, da imate višje absolutne kardiorespiratorne sposobnosti, česar ne morete izboljšati samo z izgubo telesne teže. Visok indeks telesne mase (ITM) lahko zmanjša absolutno intenzivnost vadbe, ne pomeni pa, da je vadba zato manj učinkovita.
Mogoče boste lahko na primer tekli le do vsake tretje ulične svetilke in enega kilometra ne boste zmogli preteči brez vmesnega postanka. Tudi če se vam zdi, da periodični tek ni impresiven, se nanaša na vaše izhodiščne sposobnosti - in kakršnakoli vadba je boljša kot nobena. Če nosite veliko čezmerne telesne teže, je morda za vas primernejša vadba, pri kateri svoje telesne teže ne občutite, hkrati pa ne obremenjujete svojih sklepov - na primer plavanje ali sobno kolesarjenje, a to je odvisno od tega, s katerimi športi se radi ukvarjate. Ne nazadnje je večja verjetnost, da boste aktivnost nadaljevali, če v njej uživate. Če si govorite, "ampak jaz sovražim tek/plavanje/kolesarjenje/ples in bi raje dvigoval/-a uteži", potem raje začnite dvigovati uteži! Čeprav dvigovanje uteži nima enakega učinka kot kardiotrening, so njegove koristi v zrelejših letih prav tako pomembne za vašo mobilnost, delovanje sklepov in vzdrževanje mišične mase.

2. Manjše tveganje za bolezni srca in kap

Vadba zmanjšuje tveganje za bolezni srca in kap tudi pri kroničnih bolnikih, na primer pri sladkorni bolezni, ne glede na količino telesne maščobe. Redna vadba namreč pomaga pri nižanju krvnega pritiska, izboljšuje cirkulacijo krvi po telesu in zmanjšuje vnetja, kar velja tudi za ljudi z visokim indeksom telesne mase.

3. Zmanjševanje "slabe" maščobe

Vadba izboljšuje sposobnost našega telesa, da porablja energijo. Velike količine energije skladiščimo v maščobi, ki je zelo trdovratna, saj je za to potrebnega veliko kisika, v primerjavi s "cenejšim" gorivom za telo, na primer glukozo. A če redno telovadimo, povečamo zmožnost našega telesa, da porablja maščobo za energijo, prav tako tudi za počitek porabimo več energije. To ne pomeni nujno, da z več vadbe porabimo več maščobe, pomeni pa zmanjševanje maščobe okrog organov in v njih (manj "slabe" trebušne maščobe).

4. Koristi za duševno zdravje

Raziskava je pokazala, da so ljudje, ki redno telovadijo (ne glede na telesno težo in postavo), v boljši psihični kondiciji in manj trpijo zaradi stresa, depresije in čustvenih težav. Na to vplivata boljši pretok krvi v možgane in povečano sproščanje endorfinov, zaradi česar smo srečnejši, pomagata pa tudi pri odzivu možganov na stres. Pogosto je najteže začeti vadbo in jo izvajati, a ko enkrat začnemo trenirati, se že pokažejo prve koristi pri duševnem zdravju.

5. Preprečitev pridobivanja telesne teže

Medtem ko nam vadba ne bo zelo pomagala pri zmanjševanju telesne teže, pa je odličen način za preprečevanje nabiranja odvečnih kilogramov. Redna vadba spodbuja telo, da porablja nakopičeno energijo in preoblikuje tkiva (tako kot mišice), da so močnejša in bolj zdrava. A preprečevanje pridobivanja kilogramov je težko. Ljudje, ki so izgubili kilograme, potrebujejo več vadbe, da ne bi podlegli fiziološki težnji in jih spet pridobili. (The Conversation)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta