(V KOZAREC) Porto v trojni vlogi

David Vasiljevič
03.05.2020 03:25

Najboljši porti tawny so tisti, ki imajo navedeno dobo zorenja, ta je lahko deset, 20 ali celo 40 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Portovec z razgledom
Shutterstock

Štirideseti dan brez kopnega … Preštel sem vse valove in počasi razmišljam, ali se utegne v prihodnosti pojaviti kakšna morska pot do Sonca in nazaj? Prebral sem celoten internet in rahlo se mi svita, kdo ga je napisal … Celo tigrasti morski psi so že povsem udomačeni z našo zasidrano prisotnostjo v okolici Berry Islands, morda popoldne zaplavam z njimi in jim odnesem kosti … Kakorkoli, v mislih odplujem proti Evropi, natančneje v zibelko fortificiranih vin. Manjka mi le še dober košček čokolade za odlično poroko.
Azteška grenka voda je pridelana iz zrn kakavovca, a bolj kot vrsta glede na vsebnost kakavove mase me zanima njeno druženje z vini. Prava čokolada je "spielverderber" v polnem pomenu besede. Višji ko je delež kakavove mase, ožji je krog potencialnih vinskih sopotnikov. V bistvu je pot od grenke do bele čokolade bungee skok od resnice do laži oziroma nečokolade.

V velikih lesenih sodih

Porto igra trojno vlogo. Je mesto na Portugalskem, ena najstarejših priznanih vinskih regij na svetu in kot zadnje stil oziroma ime fortificiranega ali alkoholiziranega vina, ki žanje slavo vse od 17. stoletja naprej.

Kjer je portovec doma.
Profimedia

Še temnejša in robustnejša

Angleži so bili nenehno v vojni s Francozi, zato so bili prisiljeni iskati nove vinske alternative. Našli so jo na Portugalskem, kjer so bila vina še temnejša, robustnejša kot tista v Franciji, a pogosto niso preživela poti do angleških pristanišč in se pokvarila. Tako je neki trgovec v sode dodal alkohol, kakšen brandy verjetno, in ugotovili so, da se v tem primeru vino ne pokvari. Nekoč so v pristaniškem skladišču pozabili nekaj sodov in jih odkrili mnogo mesecev kasneje. In portovec se je bolj ali manj rodil.

Portugalska vinorodna pokrajina
Profimedia

Z leti postajajo boljši

Letniški porti so zelo dolgoživa vina. Grozdje zanje prihaja iz najboljših vinogradov, pridelujejo pa jih samo ob dobrih letinah. Po kratkem zorenju v velikih hrastovih sodih jih brez filtriranja stekleničijo. Čeprav jih lahko pijemo, ko so še mladostni, letniški portovci v steklenici z leti postajajo vse boljši. V času zorenja v steklenici se pri teh portovcih nabere zajetna usedlina, zato jih je treba pred uporabo dekantirati.

Vina tudi po več let starajo v velikih lesenih sodih.
Profimedia

Madeira

Ne pozabimo omeniti še ene velike vinske uspešnice te dežele, in sicer madeiro. Madeira je umaknjeno otočje, kjer pridelujejo fortifikate iz sort bual, sercial, verdelho in malmsey. Posebnost je proces estufagem, kjer vino namenoma segrevajo in ohlajajo, kar pušča poseben senzorični vtis.
Vsaka zgodba ima svoje pero.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta