"V trenutku mi je postalo slabo. Pomislila sem na najhujše scenarije." Nina Gaspari iskreno o okužbi z virusom HPV

19.09.2021 06:00
V senci ukrepov in vsega, povezanega s koronavirusom, je prvega septembra mimo nas skoraj neslišno zdrvela novica, da se lahko z novim šolskim letom pri nas proti virusu HPV cepijo tudi dečki. Zveza slovenskih društev za boj proti raku, Onkološki inštitut Ljubljana in Nacionalni inštitut za javno zdravje so pozvali starše k odločitvi za cepljenje otrok, saj je to ključno za zmanjšanje raka na materničnem vratu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Humani (človeški) papilomavirusi (HPV) so virusi, s katerimi pride v stik večina spolno aktivnih oseb. Po podatkih mednarodnega referenčnega centra za HPV poznamo več kot 200 različnih genotipov, od tega približno 45 genotipov HPV povzroča okužbe spolovil, rodil, zadnjika in ustnega dela žrela. Okužba s HPV v večini primerov poteka brez simptomov ali znakov, lahko pa privede do nastanka predrakavih ter rakavih sprememb. HPV so glavni vzrok za nastanek genitalnih bradavic in raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov in papilomov grla, tako pri moških kot pri ženskah, kratko in jedrnato opišejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

"Gotovo so se razmere na tem področju v zadnjih letih izboljšale in HPV okužba ni več tako stigmatizirana. Če pomislim, da se s to okužbo, ki predstavlja najpogostejšo spolno prenosljivo bolezen, v življenju sreča prek 80 odstotkov spolno aktivne populacije, je kakršenkoli tabu ali stigma resnično odveč," pripoveduje Nina Gaspari, samostojna podjetnica, učiteljica joge in voditeljica priljubljenega tedenskega podcasta Lovim ravnotežje. Pred dobrimi tremi leti, tik pred 40. rojstnim dnevom, se je s HPV okužbo srečala tudi sama. Za njo so težka leta, v tem času je imela en poseg in tri biopsije, bila je na številnih zdravniških posvetih, obiskala prehransko terapevtko, ORL specialista … In vmes postala še ambasadorka gibanja Gud Vajb, ki osvešča o problematiki HPV okužb pri nas.

Ob prvem srečanju s HPV virusom je imela zelo malo podatkov, zdelo se ji je, da je prepuščena sama sebi. "Ko sem se zaupala svojim najbližjim prijateljicam in družini, sem ugotovila, da sem obkrožena z ženskami, ki so podobne zgodbe dale skozi, pa o tem niso nikoli prej spregovorile."

"V trenutku mi je postalo slabo. Pomislila sem na najhujše scenarije."

Slabo leto po diagnozi je svojo zgodbo objavila na svoji spletni strani. Iskren zapis, ki je kasneje dobil tudi nadaljevanje, je naletel na dober odziv. Razlog, da se razgali in tako osebno stvar deli z javnostjo, je predvsem ta, da "prihajajočim 'pacientkam in pacientom' skozi svojo zgodbo in izkušnje pomagam pri upravljanju svojih diagnoz. Od takrat, torej dobri dve leti kasneje, sem prejela na stotine sporočil, kot ambasadorka pa sem se pridružila tudi gibanju Gud Vajb, ki v center svojega delovanja postavlja ozaveščanje in ponujanje različnih informacij o virusih HPV, njegovih posledicah in možnostih cepljenja proti virusih HPV," pripoveduje. Ko je o svoji zgodbi spregovorila, je v roke vzela tudi 'nadzor' nad potekom zdravljenja, v tem času pa se še ni srečala s kritikami ali negativnim odzivom.

Robert Balen

Zdi se ji, da so osebne izpovedi močne in ljudje navadno takšnim zgodbam zaupajo bolj kot informacijam, ki so nanizane v drugačnih oblikah zapisov ali novic, navedla pa je tudi razlog, zakaj se je odločila svojo zgodbo deliti z javnostjo. "Zavedam se svoje odgovornosti, zato vedno delim tiste informacije, ki so plod mojih osebnih izkušenj ali so zdravniško preverjene. Zaradi sodelovanja z gibanjem Gud Vajb imam priliko govoriti s številnimi zdravniki in tako poiskati verodostojne informacije, s katerimi poskušam pomagati ženskam in moškim, ki mi pošiljajo vprašanja."

Danes na situacijo gleda drugače kot pred tremi leti, ko je izvedela za diagnozo. "Zavrtelo se mi je. V trenutku mi je postalo slabo. Pomislila sem na najhujše scenarije. Iz grozečih misli, ki so švigale v moji glavi, me je nazaj v realnost potegnil glas moje ginekologinje," v svojem zapisu opisuje prve trenutke po postavljeni diagnozi. Danes razmišlja takole: "Vsako leto od okužbe naprej sem imela po eno biopsijo, obiskala sem kar nekaj specialistov. Poskušam biti optimistična. Zavedam se, da sem do danes naredila vse, kar je v moji moči, da virus 'naženem' iz telesa. Med drugim sem letos tudi opravila cepljenje s tremi odmerki in pozitivno pričakujem naslednji odvzem vzorce."

Cepljenje proti HPV kompatibilno s cepljenjem proti covidu-19

Brez zadržkov pove, da se je za cepljenje odločila konec lanskega leta, ko je prejela več informacij. "Žal od svoje zdravnice ob prejemu diagnoze nisem dobila informacije, da je cepljenje možno tudi za odrasle ženske in moške ter tudi tiste, ki imamo aktivno okužbo. To sem slučajno slišala na radiu." Letos je opravila samoplačniško cepljenje proti okužbi HPV, prejela je tri odmerke in upa, da jo bo cepivo zaščitilo proti ostalim visokorizičnim HPV-okužbam (s katerimi ni okužena) in ji pomagalo razviti bolj odporen imunski sistem, da bo obstoječi virus lažje spravila iz telesa. Torej ljudem priporoča cepljenje? "Absolutno priporočam. Gre za edino cepivo, s katerim lahko s časom in ob precepljenosti otrok in odraslih povsem eliminiramo različne oblike rakavih obolenj, ki se lahko razvijejo pri ženskah in moških."

Robert Balen

Naša življenja so danes prežeta z informacijami o covidu-19, informacije o drugih, prav tako pomembnih temah, marsikdaj ostajajo v ozadju. Gasparijeva pripoveduje, da so zato posebno pozornost namenili komunikaciji glede cepljenja proti HPV, ki je kompatibilno s cepljenjem proti covidu-19. Obe cepivi sta namreč mrtvi, zato se lahko v enakem obdobju cepimo z obema. "To sem naredila tudi jaz, brez težav in stranskih učinkov," pove.

Ko tema nanese na to, kaj jo je pri soočanju z virusom HPV najbolj presenetilo, Nina Gaspari odgovori: "Gotovo pomanjkanje informacij, ki sem jih prejela v času pred in po posegu, pogrešam bolj empatično obravnavo pacientov." Moti jo, da se o problematiki HPV prepogosto ukvarjajo ženske, čeprav gre za okužbe, ki prizadanejo oba spola - prenašalci smo moški in ženske, moški imajo celo slabšo imunsko odpornost in zato še težje virus izločijo ter ga zato celo življenje prenašajo.

Po treh letih, enem posegu in treh biopsijah, s katerimi preverjajo stanje okužbe, je njeno življenje enako, kot je bilo prej. Razlika je zgolj v nenehno prisotni misli, da v sebi nosi virus, ki vpliva na čustveno dojemanje okužbe, pove. "Predvsem v tem delu se premalo pogovarjamo in želela bi si, da bi tudi zdravniki, ki se ukvarjajo s to obliko okužb, več pozornosti namenili čustvenemu nivoju zdravljenja okužbe s HPV."

Svoje misli lepo strne in zaključi tudi v drugem delu zapisa na njeni spletni strani. "Če se znajdeš v primežu okužbe s HPV, bodi prijazna do sebe. Postopek zdravljenja, ki mu zdravniki pogosto pripišejo besedo rutinski, vsekakor posega v tvojo intimo in vpliva na tvoje čustveno dojemanje situacije. Zdravniki ta del premalo poudarjajo, to pa ne pomeni, da ga ni. Po treh letih skorajda ne mine dan, ko se ne bi spomnila, da je okužba še vedno del moje realnosti. In nestrpno pričakujem dan, ko bom v roke dobila negativen izvid."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta