Večkratne koristi uživanja rdeče pese: Med ljudmi postaja vedno bolj priljubljeno superživilo

NR
21.03.2021 06:30
Uživanje zelenjave z visoko vsebnostjo nitratov je učinkovit in poceni način za zdravljenje visokega krvnega tlaka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeča pesa je najbolj hranilna, če je sveža. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Nedavne študije so pokazale, da rdeča pesa in njen sok lahko izboljšata športne rezultate, znižata krvni tlak in povečata pretok krvi v telesu, zato sok najdemo v vedno več pijačah in napitkih. Rdeča pesa sodi v družino sladkorne pese, a je gensko in prehransko drugačna. Sladkorna pesa je bela in proizvajalci jo običajno uporabljajo za pridobivanje sladkorja in sladkanje predelane hrane. Iz rdeče pese, ki je večinoma rdeča ali zlata, pa ni mogoče pridobiti sladkorja. Rdeča pesa na več načinov koristi zdravju, med drugim izboljša prebavo in zmanjšanje tveganje za pojav sladkorne bolezni.

Zdravje srca in krvni tlak

Študija iz leta 2015, v kateri je sodelovalo 68 ljudi z visokim krvnim tlakom, je preučevala učinke vsakodnevnega pitja 250 mililitrov (malo večji kozarec) soka rdeče pese. Raziskovalci so ugotovili, da se je po zaužitju soka občutno znižal krvni tlak. Menijo, da je bil ta antihipertenzivni učinek posledica visoke ravni nitratov v pesinem soku. Uživanje zelenjave z visoko vsebnostjo nitratov je učinkovit in poceni način za zdravljenje visokega krvnega tlaka.

Vendar ljudje ob tem ne smejo prenehati jemati predpisanih zdravil za krvni tlak, ne da bi se prej pogovorili s svojim zdravnikom. Visok krvni tlak je glavni dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja. Če ga znižamo s prehrano in na druge načine, lahko preprečimo srčno popuščanje, možgansko kap, infarkt in druge nevarne zaplete.

Dobra je za srce. Foto: Profimedia
Profimedia

Sladkorna bolezen

Pesa vsebuje antioksidant, imenovan alfa-lipoična kislina. Ta spojina lahko pomaga znižati raven glukoze in povečati občutljivost na inzulin. Študija iz leta 2019 je preučevala učinke alfa-lipojske kisline na simptome diabetične nevropatije. Raziskovalci so ugotovili, da je peroralno in intravensko dajanje dodatkov alfa-lipojske kisline pri ljudeh s sladkorno boleznijo zmanjšalo simptome periferne in avtonomne nevropatije. Vendar pa je bila večina odmerkov v teh študijah veliko večja od tistih, ki so na voljo pri rdeči pesi. Učinkov manjših prehranskih odmerkov pa znanstveniki še niso raziskali.

Zniža raven glukoze v krvi. Foto: Profimedia
Profimedia

Prebava

Ena skodelica rdeče pese vsebuje 3,81 grama vlaknin. Uživanje dovolj vlaknin pa je zelo pomembno za zdravo prebavo in črevesje. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo lahko ena skodelica pese zagotovi več kot 8,81 odstotka dnevne potrebe človeka po vlakninah, odvisno seveda od starosti in spola. Vključitev rdeče pese v prehrano je tako eden od načinov, kako lahko povečamo vnos vlaknin v telo.

Telesna vadba in športni dosežki

Nekatere študije so pokazale, da lahko dodajanje soka rdeče pese v prehrano izboljša količino kisika, ki ga mišice absorbirajo med vadbo. Študija iz leta 2019 je pokazala, da so visoki odmerki soka rdeče pese izboljšali rezultate izkušenih kolesarjev.

V drugi študiji iz istega leta so preučevali dvanajst rekreativno aktivnih prostovoljk, vendar raziskovalci niso ugotovili, da je dodajanje soka rdeče pese izboljšalo njihovo športno uspešnost. Potrebne so nadaljnje raziskave, s katerimi bi potrdili, da sok rdeče pese vpliva na uspešnost vadbe.

Pripravimo jo lahko na več načinov. Foto: Pixabay
Pixabay

Preprečevanje raka

Študije iz leta 2019 so pokazale, da lahko nekatere spojine v pesi motijo ​​rakave mutacije celic. Takšne spojine vključujejo betalaine - pigmente, ki dajo pesi rdečo in rumeno barvo.

Čeprav so potrebne nadaljnje raziskave, preden lahko zdravstveni delavci peso priporočijo kot nadomestek za druge standardne metode za zmanjšanje tveganja za nastanek raka, pa bo imela rdeča pesa morda kljub temu določeno vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek te bolezni.

Prehrana

Peso lahko pečemo, kuhamo na pari ali kisamo, lahko jo zaužijemo tudi surovo. Pri izbiri rdeče pese se prepričajte, da njena površina ni poškodovana. Če ima še vedno zelene vrhove, mora biti sveža, saj je le takšna užitna in ima pomembno hranilno vrednost. Če želite peso shraniti za več dni, mora biti na hladnem v dobro zaprti vrečki.

Tveganja

Zaradi pitja soka rdeče pese je lahko vaš urin obarvan rdeče, vijolično ali roza - takšno je lahko tudi blato, kar pa ni nič skrb vzbujajočega. Zdravniki to imenujejo beeturija.

Ljudje, ki so nagnjeni k oksalatnim ledvičnim kamnom, morajo paziti, da ne zaužijejo preveč vršičkov rdeče pese.

Kdor ima težave s prebavili ali s sindromom razdražljivega črevesja, lahko ima po zaužitju soka rdeče pese želodčne težave.

Pesa je zelo hranljiva, vendar pa bi morali upoštevati splošne smernice prehranjevanja. Za ohranjanje zdravja moramo namreč posegati po prehrani, bogati s široko paleto hranil, poroča Medical News Today. (nr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta