Vegradov bombaš bo jeseni odsedel kazen zaradi ropa

Iz nemškega zapora bodo 8. novembra izpustili Bojana Poplaza, o katerem so celjski preiskovalci in tožilci prepričani, da je 1. septembra 2010 na kljuko vhodnih vrat Vegrada v Velenju pritrdil bombo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vklenjenega so Bojana Poplaza na sojenje v Celju vodili le na začetku, saj je bil priprt samo deset mesecev.
Sherpa

Osem let je minilo od oboroženega bančnega ropa v Nemčiji, ki so ga 26. aprila 2012 v središču Oberhausna, v banki Sparkasse, izpeljali trije naši državljani. Najbolj znano ime med njimi je Bojan Poplaz. Nemci so ga aretirali v začetku maja 2012 in ga slabo leto kasneje obsodili na večletno zaporno kazen, ki se mu bo po podatkih celjskega sodišča iztekla letošnjo jesen, natančneje 8. novembra. Poplaz ima poleg slovenskega državljanstva tudi nemško, naša država pa se za natančen datum njegove izpustitve zanima zato, ker ga v Sloveniji čaka nadaljevanje sodnega procesa zaradi očitkov, da je 1. septembra 2010 nameraval v Velenju v zrak pognati stavbo zdaj že propadlega podjetja Vegrad.

Izdali so ga prstni odtisi

Zamaskiran se je tedaj bombaš okoli druge ure zjutraj pritihotapil do stavbe in na kljuko vhodnih vrat gradbenega podjetja nastavil eksplozivno sredstvo. Vegradov izvršni direktor za gradnje Matej Košič, ki je ob pol sedmih zjutraj prvi prišel v službo, je k sreči pravočasno opazil podtaknjeno bombo in najprej poklical varnostno službo, nato policijo. Policisti in pripadniki gasilske enote so zavarovali okolico in bližnje lokale, bombna tehnika sta nevarno napravo dezaktivirala brez posledic, nakar se je pričel policijski lov za Vegradovim bombašem.

Bombni tehniki so ugotovili, da snov ni nevarna za življenje in zdravje ljudi. Fotografija je simbolična.
Sherpa

Na sodišču hotel eksperimentirati z bombo

V preiskavi so se celjski kriminalisti dokopali do podatkov, da je Poplaz hitro po dejanju za krajši čas zapustil Slovenijo in odšel v Nemčijo. Razkrili so tudi, da je bil v preteklosti že obravnavan za kazniva dejanja z elementi nasilja, tako v Sloveniji kot v Nemčiji. Preiskovalci so o osumljenem dognali, da je vešč ravnanja z eksplozivnimi telesi, dokopali so se tudi do informacij, da je bil v francoski tujski legiji. Poplaz pa je med preiskavo iz pripora pisaril prijateljem in ostro zanikal navedbe policije, da ima nasilno preteklost, čeravno je bil v Sloveniji do takrat že dvakrat kaznovan in zaradi treh ropov obsojen tudi v Nemčiji, kjer je preživel kar 12 let v zaporu. 29. marca 2011 je Bojan Poplaz zaradi bombe v Vegradu sedel na zatožno klop okrožnega sodišča v Celju. Tožilstvo mu je naprtilo dve kaznivi dejanji, povzročitev splošne nevarnosti in nedovoljeno proizvodnjo in promet z orožjem ali eksplozivom. Za prvo dejanje je predpisana kazen do osem let zapora, za drugo do pet let.

Odvetnik uspešno zamajal dokaze

To pa po zaslugi njegovega odvetnika Boštjana Verstovška ni trajalo dolgo, saj je uspel zagovornik domnevnega bombaša prikazati kot skrbnega sina, ki skrbi za bolno mater. Sodišče je ugodilo odvetnikovemu predlogu in Poplazu deset mesecev po aretaciji pripor nadomestilo s hišnim priporom, nakar si je zaradi tega, ker je moral mater dnevno voziti k zdravniku, priboril še milejši ukrep - obvezno javljanje na policiji. Odvetnik Verstovšek je v sodnem procesu ves čas iskal napake, ki so jih delali preiskovalci, in na tak način rušil dokaze.

Slovensko domovanje Bojana Poplaza na Ostrožnem pri Celju, ki ga je država zaradi nakopičenih dolgov prodala na dražbi
Gordana Possnig
Kaj je osumljenega gnalo v to, da je na kljuko Vegradovih vrat nastavil bombo, oziroma kdo mu je to naročil, se vse do danes ni preiskalo.
Sherpa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta