Velikolistne trajnice v zasaditvah

Matic Sever Matic Sever
20.01.2019 05:00

Če imamo dovolj prostora, si lahko prvoščimo družbo različnih velikanov med trajnicami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Harmonija
Matic Sever

Kaj so veliki listi, je relativno. Ob navadnem zimzelenu Vinca minor bo velik izgledal že list, dolg deset centimetrov, taisti pa bo izpadel prav majhen ob večji hosti. Bolj je torej pomembna razlika v velikosti listov sosednjih rastlin - želimo si namreč, da bi bila čim večja oz. dovolj konkretna, da jo opazimo že na daleč.
Veliki listi imajo posebno vlogo v zasaditvah. Ti namreč poskrbijo za zelo razgibano teksturno noto, hkrati pa pomembno odigrajo tudi svojo barvno vlogo. Že večje zelene površine so učinkovite, če pa uporabljamo rdeče, rumene ali celo pisane liste, pa je učinek še toliko udarnejši. Sama velikost listov je le eden od pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na estetiko zasaditve, nikar ne pozabimo tudi na obliko. Celorobi, široki listi hoste so nekaj povsem drugega kot filigransko deljeni listi praproti. Če kombiniramo dovolj različnih obliki, sta lista sosednjih rastlin lahko enake oz. podobne velikosti. Največ velikolistnih trajnic bomo našli za senčna in polsenčna rastišča: hoste, rodgerzije, majska jabolka, kavkaške potočnice, nekatere praproti, repuhe, ligularije. Za sončne lege pa lahko uporabimo akante, bergenije, flomise, večje vrste lučnikov, rožline, volnati čišljak sorte Big Ears.

Sencoljubne in sonceljubne
Matic Sever
Barvna usklajenost
Matic Sever
Atraktivna podoba
Matic Sever
Na gozdnem robu
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta