Z okrasnim vrtom moramo živeti in ga negovati

Matic Sever Matic Sever
28.04.2019 01:15

Vsi si želimo lepega vrta, a ker vrt ni nekaj mrtvega kot dnevna soba, kjer pohištvo pač stoji in ostaja v istih dimenzijah in barvah vse do trenutka, ko se odločimo za renovacijo, moramo živeti z njim in ga negovati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrtnice spadajo med grmovnice, ki zahtevajo več oskrbe, lepo negovana trata pa ne odpušča neredne košnje in dognojevanja.
Matic Sever

Prav vse na vrtu je treba vzdrževati, nekatere stvari zahtevajo več časa, druge manj. Da bomo z vrtom kar najbolj zadovoljni, je treba torej že pri načrtovanju pomisliti na kasnejše vzdrževanje in našo pripravljenost za tovrstno delo.

Trata

Trata je tako samoumevna, da nihče ne pomisli na kakšno drugo rešitev. Mnogi pa se sploh ne zavedajo, da klasična nizka vrtna trata zahteva zelo veliko oskrbe. Sem spadajo redna košnja, čiščenje oziroma striženje robov na prehodih v gredice, zračenje, grabljenje listja, odstranjevanje mahu, vsakoletno dognojevanje, najzahtevnejši pa bodo morali poseči tudi po sredstvih za odstranjevanje "plevelov" in namakalnem sistemu. Velikokrat slišim tarnanje nad tem, da so lastniki vrtov odstranili travno rušo, pripeljali zemljo in na novo posejali trato ali položili travno preprogo.

Pravilno načrtovana in zasajena greda zelnatih trajnic ne zahteva veliko dela.
Matic Sever

Drevje in grmovnice

Drevje in grmovnice potrebujejo različno nego. Predvsem pri cvetočih grmovnicah, živih mejah in topiarjih moramo enkrat na leto rastline pravilno obrezati, razredčiti ali/in prikrajšati veje. Pri okrasnih drevesih je večinoma dela zelo malo, nekoliko lahko korigiramo rast mladih rastlin, da kasneje ne bo treba žagati večjih vej ali jih celo "obglaviti", kot to počnejo nekateri. Sadno drevje, še posebno nekatere lepo cvetoče sorte, je tudi okrasno. V mislih imam na primer drobnoplodne jablane, rožnato cvetoče ringloje ipd. Ti zahtevajo konkretno in pa predvsem pametno rez, a za večino je dovolj en poseg na leto. Do nedavnega smo obrezovali skoraj izključno konec zime, vse bolj pa se uveljavlja tudi poletna rez.

Zelnate trajnice

Nasadi zelnatih trajnic so zelo raznoliki. Njihova oskrba je odvisna od izbire vrst in sort. Možno je ustvariti celo leto cvetočo gredo, ki le tu in tam potrebuje malo pletja, ali pa gredo z bolj razvajenimi rastlinami, ki vsako leto potrebujejo gnojenje, razsajanje, sprotno odstranjevanje cvetov … Če posplošim, je glavno opravilo čiščenje gredic konec zime, razsajanje rastlin na nekaj let in dognojevanje ob razsajanju. Ker je večina zelnatih trajnic odporna proti boleznim in škodljivcem, se z različnimi ukrepi na tem področju srečujemo bolj poredko.

Spomladanski sezonski nasadi v koritih ne zahtevajo veliko zalivanja in gnojenja, poletni pa so po večini zelo zahtevni.
Matic Sever

Sezonske rastline

Enoletnice, dvoletnice in druge sezonske rastline zahtevajo daleč največ oskrbe. Še posebno občutljive so tiste, ki rastejo v okrasnih posodah. Večina jih potrebuje zelo redno zalivanje, pogosto dognojevanje, največkrat kar z vodotopnimi gnojili, zelo redno odstranjevanje odcvetelih cvetov in socvetij ter reden nadzor nad pojavom bolezni in škodljivcev. Bistvena razlika glede na druge rastline pa je predvsem vsakoletno sajenje, celo večkrat na leto, saj mnogokrat spomladi sadimo poleti cvetoče, jeseni pa jeseni in spomladi cvetoče rastline. Tudi pri tej skupini lahko s pametnim izborom precej zmanjšamo zahtevnost in intenzivnost oskrbe. Kar nekaj balkonskih rastlin je odpornih proti vročini in tudi občasni suši in ne bodo propadle ob prvi priložnosti, ko bomo pozabili na njih. Z njimi v mešanih nasadih na gredah lahko celo zmanjšamo pojav plevela. Posadimo ali posejemo jih med še ne razraščene trajnice in grmovnice ter tako polepšamo zasaditve v prvih letih, hkrati pa ves prostor zapolnimo in plevelom v večji meri preprečimo razvoj.
Pokrovni nasadi so največkrat sestavljeni iz nizkih grmovnic ali trajnic. Ker se za take nasade uporabljajo zelo raščave in trpežne vrste, je oskrba minimalna. Pravilno izvedenih tovrstnih nasadov ni treba pleti in zalivati. Preproge debelačk, zimzelena, vimčka itd. so zimzelene in ustvarijo goste sestoje, ki navadno plevelom ne dopuščajo rasti. Za lepši videz jih lahko konec zime le pokosimo s kosilnico za trato, starejši nasad spomladi nekoliko dognojimo in smo opravili vse.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta