Zakaj nam starejšim čas teče hitreje?

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
21.06.2020 05:00

Hčerka je v sredo dopolnila trinajst let, Jakob marca štirinajst. Uf, huh ... Pri svojih otrocih (in vnukih) se najbolj zavemo, kako čas brzi mimo nas. Kaj nam pomaga znanstvena teorija, da časa v bistvu ni, da smo si ga ljudje, ki imamo radi vse razumsko zloženo v škatlicah in naših možganih, preprosto izmislili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Nič mi ne pomaga ta teoretična brezčasnost, ker nam staranje kaže ogledalo, v katero (se) vse manj gledam - sem pa pred ogledalom v kopalnici ugotovil, zakaj nam s starostjo peša vid: da ne opazimo vseh gub na obrazu in se sami sebi zdimo nekoliko lepši, boljši. Hčerka jih ima 13, sin 14 - to je čas, ko ena kopalnica postane pretesna za vso družino. Mala bi se ure in ure česala pred ogledalom in si popevala zadnji hit, mali bi si ure in ure umival zobe in v lase vstavljal žile, tako da z ženo komaj kaj še postoriva - no, vsaj tiste obvezne minute, na školjki, si redno izboriva.
Zakaj nam čas mineva hitreje, ko smo starejši? Kdaj je začel čas "leteti? Z vsakim letom, ki mine (A je že spet trgatev? Že spet tehnični za avto?), se pogosteje ulovimo v razmišljanju o relativnosti časa. Uf, že sto let se nisva srečala! Kaj, pred petimi leti je tvoja rodila? Zanimivo, da ga ja najtežje ujeti tistim, ki bi ga, v teoriji, morali imeti največ - upokojencem; ti pa res nikoli nimajo časa. Pri sebi sem opazil, da je šlo po 30. letu vse samo še z ekspresno hitrostjo. Ko si mlad, čas "mineva" počasneje. Otrok vsako sekundo spoznava nekaj novega, kar je treba procesirati in uskladiščiti v odprtih možganih. Starejšim se nam dogaja manj novega, zanašamo se na rutino, hodimo v isto službo, spimo v isti postelji, manj potujemo (kot nekoč) in bolj čuvamo svoje zdravje in vnuke in vnukinje. Otroštvo je veliko odkrivanje, zato se starejši vedno znova vračamo vanj - spomnimo se zaguljene učiteljice matematike v petem razredu, ne spomnimo pa se, kaj smo včeraj nakupili v trgovini. Moj Jakob se pri 14 letih, denimo, živo spomni, da je v Pristanu "crknil" srednji bazen, ker sta takrat s sestro plavala v Branikovem tečaju: "Ampak, ata, to je bilo že dolgo dolgo nazaj!" Na polovici tvojega življenja, mu prikimam. Ampak "samo" osmina mojega življenja je minila od takrat ... To je ta relativnost - časa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.