Zakaj pa v šolo ne bi šli peš? V Škofji Loki septembra odprta ulica

NR
30.08.2020 04:10

Več kot 80 odstotkov prebivalcev je pripravljenih kratke poti opraviti peš ali s kolesom, če bi bili pogoji za to boljši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred tremi desetletji je več kot 90 odstotkov otrok v šolo prišlo peš.
Igor Napast

Priprava celostne prometne strategije Občine Škofja Loka je pokazala, da bi bilo več kot 80 odstotkov prebivalcev pripravljenih kratke poti opraviti peš ali s kolesom, če bi bili pogoji za hojo in kolesarjenje boljši. Zato so se na občini odločili septembra Šolsko ulico poskusno spremeniti v odprto ulico, namenjeno prihodom v šolo in sprehodom.
Zadnja leta so jutranji zastoji v okolici šol nekaj običajnega. Raziskave kažejo, da je v slovenske šole pred tremi desetletji več kot 90 odstotkov otrok prišlo peš, samih ali v družbi prijateljev. Danes v šolo pešači bistveno manj otrok, vendar ne zato, ker si tega ne bi želeli, ampak zato, ker se staršem njihova pot do šole pogosto zdi prenevarna, pojasnjujejo na Občini Škofja Loka. Ob tem dodajajo, da je to slabo za vse. Preveč avtomobilov namreč še dodatno slabša prometno varnost za otroke, ki v šolo pridejo peš. Če starši otroke vozijo v šolo, to slabo vpliva tudi na zdravje otrok, saj se premalo gibljejo. Hkrati pa ankete, izvedene med učenci, kažejo, da je zelo malo otrokom všeč, da jih starši peljejo z avtom, raje gredo s kolesom, peš, s skirojem oziroma v družbi prijateljev.
V tujini se s tovrstnimi problemi uspešno spopadajo s tako imenovanim odpiranjem ulic za ljudi. Odprta ulica pomeni ulico, na kateri imajo pešci in kolesarji prednost, na njej se odvija zanimiv program, tranzitni motorni promet je omejen, omogočen pa je dostop za lokale in prebivalce ob ulici. Ulica je lahko odprta ves dan, če je to pred osnovno šolo, pa je lahko "odprta" le v času pred začetkom in ob koncu pouka.
Za ta ukrep so se v okviru širšega iz evropskih sredstev financiranega projekta Life IP Care4climate odločili tudi v škofjeloški občini. V odprto ulico bodo začasno spremenili Šolsko ulico, ki se tudi sicer vse bolj uporablja kot peš ali kolesarska povezava med starim mestnim jedrom in novonastajajočim središčem v nekdanji vojašnici ter Kamnitnikom.
Odprta ulica bo potekala pet sobot (vključno do 26. septembra) in pet delovnih dni v jutranji konici od 16. do 22. septembra, ki je že tradicionalno dan brez avtomobila, odprta ulica bo veljala cel dan. Ob tem so pomislili tudi na otroke, ki živijo dlje od šole in ne morejo hoditi peš celo pot. Te lahko starši ali šolski prevoznik pripelje na tako imenovano točko poljubi in odpelji, otroci pa nato peš opravijo vsaj del poti.
Z uvajanjem škofjeloške odprte ulice pričakujejo več pešcev in kolesarjev ter bolj prijetno bivalno okolje z manj hrupa. Ulica bo tako varna, da jo bo lahko prehodil tudi osemletnik sam ali v družbi s prijatelji. To bo imelo številne pozitivne učinke na zdravje, okolje in tudi na lokalno gospodarstvo, so prepričani na občini. Ukrep, ki bo septembra potekal le poskusno, skušajo uskladiti s pričakovanji prebivalcev, lastnikov lokalov in drugih akterjev ob ulici, pripravljajo tudi prometni elaborat ter privlačen in pester program, ki se bo odvijal na ulici. Izvedbi programa bo sledila ocena uspešnosti odprte ulice, ki bo predstavljala izhodišče za vse prihodnje prometne in varnostne ukrepe na tem območju, lahko pa bo služila tudi za zgled drugim slovenskim občinam, so prepričani v Škofji Loki. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta