Zdrave življenjske navade lahko za 10 let podaljšajo zdravo življenje posameznika

NR
12.04.2020 01:34

Zdrav življenjski slog lahko prepreči nastanek srčno-žilnih bolezni, raka in sladkorne bolezni tipa 2, so odkrili raziskovalci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manj trebuha za več zdravja
Profimedia

Zdrave življenjske navade, kot je zmerno pitje alkohola, vzdrževanje telesne teže in vsaj polurna vadba na dan lahko za deset let podaljšajo zdravo življenje posameznika, so v svoji nedavni študiji ugotovili raziskovalci. Strokovnjaki so prepričani, da lahko ljudje, ki imajo zdrav življenjski slog, pričakujejo veliko let zdravega življenja v primerjavi s tistimi, ki preveč pijejo, kadijo ali so predebeli. Študija, objavljena v britanski strokovni reviji Medical Journal, zajema podatke več kot 110.000 ljudi, pod drobnogled pa so vzeli srčno-žilne bolezni, rak in sladkorno bolezen tipa 2.
Raziskovalci, vključno s strokovnjaki z bostonske Harvard School of Public Health in amsterdamske univerze za uporabne znanosti, so podrobneje preučili pet zdravih navad z "nizkim tveganjem": vseživljenjsko popolno odpoved kajenju, zdrav indeks telesne mase (ITM) 18 do 25, zmerno fizično aktivnost vsaj 30 minut na dan (vključno s hitro hojo), zmerno pitje alkohola in zdravo prehrano. Zmerno pitje alkohola pomeni največ pet do petnajst gramov čistega alkohola na dan za ženske (ena enota alkohola vsebuje osem gramov čistega alkohola, torej je petnajst gramov okrog 175 mililitrov vina) in največ pet do trideset gramov čistega alkohola na dan za moške (30 gramov je okrog 0,8 litra piva).
Raziskovalci so se nato osredotočili na pričakovano življenjsko dobo, v kateri posameznik ne bi imel težav s sladkorno boleznijo, srčno-žilnimi boleznimi in rakom, in na to, koliko let brez zdravstvenih težav še lahko pričakujejo ljudje po petdesetem letu. Rezultati so pokazali, da ženske z zdravim življenjskim slogom (s štirimi zdravimi navadami od petih) po 50. letu pričakujejo še 34,4 leta, torej do 84. leta, življenje brez sladkorne bolezni, raka ali težav s srcem. Ženske, ki nimajo nobene od petih zdravih življenjskih navad, po svojem 50. letu pričakujejo samo še 23,7 leta zdravega življenja.
Petdesetletni moški, ki živijo po vseh petih načelih zdravega življenjskega sloga, pričakujejo še nadaljnjih 31,1 leta brez bolezni, tisti moški, ki ne živijo zdravo, pa imajo pred seboj samo še 23,5 leta brez večjih zdravstvenih težav. Moški, ki pokadijo več kot 15 cigaret na dan, predebeli moški in ženske (z ITM nad 30) pa imajo najslabše možnosti, da bodo še dolgo živeli brez katere od naštetih bolezni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta