Ženske na položajih: Visoka politika že 60 let ni več zgolj moški svet

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
26.07.2020 04:55

Pred šestdesetimi leti, 21. julija 1960, je na Cejlonu, današnji Šrilanki, mandat kot premierka začela Sirimavo Bandaranaike, prva demokratično izvoljena predsednica vlade na svetu. To je bil zgodovinski mejnik v udeležbi žensk v politiki, saj je bila Bandaranaike ne samo prva premierka, ampak prva dejansko samostojna voditeljica suverene države sploh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izvolitev Sirimavo Bandaranaike za predsednico vlade tedanjega Cejlona je bil zgodovinski mejnik.
Profimedia

Prva ženska na položaju, ki bi ga lahko primerjali s premierskim, je bila sicer Jevgenija Boš, ki je leta 1918 dva meseca vodila ljudski sekretariat, izvršni organ v samorazglašeni Ukrajinski sovjetski republiki, ki je obstajala le kratek čas.
Prva predsednica države je bila Khertek Anchimaa-Toka, ki je med letoma 1940 in 1944 vodila takrat samostojno republiko Tanu Tuva, sicer mednarodno nepriznani sovjetski satelit v osrednji Aziji.
Sükhbaataryn Yanjmaa pa je bila leta 1953 v Mongoliji slabo leto predsedujoča kolektivnemu predsedstvu.
Po Sirimavo Bandaranaike (1916-2000), ki je vlado Cejlona in kasneje Šrilanke vodila tri mandate v različnih časovnih obdobjih, je druga premierka v zgodovini postala Indira Gandi (1917-1984, hčerka Džavaharlala Nehruja, prvega premierja neodvisne Indije), ki je leta 1966 prevzela vodenje vlade te ogromne države. Premierka je bila do leta 1977 ter znova od leta 1980 do atentata nanjo štiri leta zatem, v katerem je izgubila življenje. Premierko je leta 1969 dobil tudi Izrael, vodenje vlade je prevzela Golda Meir (1898-1978).

Ženska ministrska predsednica?!

A bolj kot omenjene je leta 1979 po vsem svetu odmevala izvolitev Margaret Thatcher (1925-2013) za predsednico vlade Velike Britanije. Res ni bila prva premierka v zgodovini, bila pa je - če ne upoštevamo monarhinj, ki jim je položaj zagotovljen z rojstvom - prva voditeljica ene od svetovnih velesil, prva ženska v resnično visoki politiki, ki je bila dotlej ekskluzivno moški svet. "O, moj bog, ženska ministrska predsednica?!" je odmevalo.
Odločna Margaret Thatcher, ki se je je kmalu prijel vzdevek železna lady, se za pripombe ni zmenila. "Ta dežela nikoli doslej ni imela premierja, ki bi vedel, kar vemo ženske. In to, kar vemo ženske, je zelo drugačno od tega, kar vedo moški," je izjavila kmalu po izvolitvi. Sicer nikoli ni natančno pojasnila, kaj je s tem mislila, in tudi politika njene vlade, ki jo je vodila kar enajst let in pol, ženskam ni bila posebno prijazna. A ne glede na to je za vse večne čase spremenila pojmovanja o tem, do kod lahko ženske sežejo.

Margaret Thatcher (na posnetku z ameriškim predsednikom Reaganom) je bila prva voditeljica ene od svetovnih velesil.
Reuters
Angela Merkel in Christine Lagarde
Reuters

Islandija prva s predsednico države

Na prvo demokratično izvoljeno predsednico države je moral svet čakati še dve desetletji dlje kot na premierko. Res se je že Isabel Peron leta 1974 ponašala s titulo predsednice Argentine, a položaj je dobila kot dotedanja podpredsednica po smrti predsednika Juana Perona, ki mu je bila tretja žena. Prva izvoljena predsednica države pa je bila leta 1980 Vigdis Finnbogadottir na Islandiji. Državo je vodila tri mandate, do leta 1996. To je tudi doslej najdaljši mandat kake voditeljice države v zgodovini, ki bi ga sicer lahko prihodnje leto presegla Angela Merkel.

Vigdis Finnbogadottir je leta 1980 postala prva predsednica države.
Alenka Bratušek je leto in pol vodila slovensko vlado.
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.